Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.1.13

LAN Gran Reserva 2004

LAN Gran Reserva 2004
  • Valmistaja: Bodegas LAN
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Gran Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja
  • Rypäleet: Tempranillo (80%), Carignan (10%), Grenache (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,99e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 22,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Alkon perusvalikoimasta ei kovinkaan montaa Rioja Gran Reservaa löydy. Niistä edullisinta päätä edustavat jo arvioitu Marqués de Arienzo sekä tällä kertaa syyniin päätynyt LAN, jota on kypsytetty viinilakien edellyttämällä tavalla: aluksi 2 vuotta tammitynnyreissä ja 3 vuotta pullossa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on varsin tumma ja aavistuksen läpinäkyvän rubiininpunainen, taittuen kevyesti hennon veriseen punaruskeaan.

Melko eläimellisessä, maaseudun mieleen tuovassa tuoksussa on päällimmäisenä hikistä nahkaa ja sopivasti kevyttä paskaa; niiden alta paljastuu myös tuoretta kirsikkaa, metsämansikoita, tupakanlehtiä ja viinityyliin nähden varsin hillitysti vanhaa puuta ja vaniljaa. Kokonaisuus on hillitty, klassisen kehittynyt ja varsin tasapainoisen oloinen.

Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen, mutta aromeiltaan varsin runsas, jopa rehevä. Kuiva maku tarjoaa runsasta nahkaa, pippuria, eloisaa kirsikkaisuutta, viikunaa, hentoa kukkeutta sekä sopivasti puista ja vain aavistuksen verran vaniljaan taittuvaa tammea. Kokonaisuutta kannattelee mainiosti napakka hapokkuus ja melko tuntuva tanniinisuus. Viinityyliin nähden LAN Gran Reserva on miellyttävällä tavalla varsin hillityn puinen, mutta myös edelleen varsin hyvin voimissaan; vaikkakin aromeiltaan sopivan kehittynyt, on se tyylillisesti varsin nuorekas, eikä vaikuta millään tavalla yhdeksättä ikävuottaan lähestyvältä.

Jälkimaku on nahkainen, punamarjainen, henno tupakanpuruinen, puisen tamminen ja melko karhea. Ilman syötävää melko tuhdinpuoleinen tanniinisuus kuivaa suuta tehokkaasti.

Yleisesti LAN Gran Reserva on varsin kelvollinen, perinteitä huokuva ja vielä ikäisekseen varsin voimissaan oleva Riojalainen, jota ei kypsytyksen pituudesta huolimatta olla onnistuttu tukkimaan tammella. Kokonaisuutena viini on hieman yllätyksetön ja tasapaksu, mutta jos perinteistä Riojaa kaipaa, sitä tämän viinin kanssa myös saa. Suosittelen kuitenkin rotevasta rakenteesta johtuen odottelemaan +10 vuoteen vuosikerrasta tai naittamaan viinin jonkin tukevan aterian (juustoa / kermaa / punaista lihaa) kumppaniksi.

Lyhyesti: Varsin perinteinen, tyypillinen ja mukavan tasokas Riojan Gran Reserva, jossa tammi ei hallitse, vaan antaa myös tilaa sekä viinin tertiääriaromeille että hedelmälle.

Arvio: Tyylikäs – mutta varsin robusti esitys. Vaikkakin hieman yllätyksetön tapaus, ansaitsee viini kehuja sekä luonteikkaasta eläimellisyydestä että rungon, tammen ja hedelmän keskinäisestä tasapainosta. Todella luotettava ja sopivasti kehittynyt riojalainen.

Hinnan (22,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti