Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.1.13

Candialle Chianti Classico La Misse 2009

Candialle Chianti Classico La Misse 2009
  • Valmistaja: Candialle
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Chianti Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
  • Rypäleet: Sangiovese (90%), Merlot (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8e / 12cl (Marraskuu 2012, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ensimmäistä kertaa kesällä 2011 Latvassa käydessäni tuli kokeiltua suomalaisviinintekijä Jarkko Peräsen luotsaaman Candiallen Chianti Classico La Misseä – ja suositeltu viini oli kuin nappiosuma. Candiallen sivujen perusteella Peränen näyttää suosivan melko tammisia viinejä – neljästä viinistä kolme kypsytetään 1½ - 2 vuoden ajan pienissä ranskalaistynnyreissä. Sen sijaan La Misse on talon tuotannosta se neljäs, joka ei saa samanlaista tammikäsittelyä: viinistä vain puolet kypsyy tammessa, vuoden ajan, ja puolet kypsyy saman ajan suurissa sementtisammioissa. Tämä sekä talon että myös koko alueen tyylistä hieman poikkeava valmistusprosessi selitettiinkin minulle heti sen jälkeen, kun kommentoin baarityöntekijälle minulle kaadetun maistiaisen olevan ihastuttavan puhdaspiirteinen Chianti Classicoksi: viinissä on selvä Sangiovesen hapankirsikkainen puraisu ilman sen mukana yleensä tulevaa tammista syleilyä.

Tämän kerran jälkeen La Misse on tullut otettua monesti uudelleen Latvassa käydessäni. Kertana eräänä mukanani oli myöskin muistiinpanovälineet, joten saatoin raapustella tarkempiakin havaintoja viinistä.

Väriltään viini on kauniisti läpikuultavan rubiininpunainen ja reunoiltaan paljon hailakamman punerva.

Tuoksu on todella kirsikkainen ja puhdaspiirteinen. Seassa on kevyttä maataloisuutta, hillittyä nahkaa, Sangiovesen mausteisuutta ja aavistus marjahilloa. Taustalla häilyy kevyt tumman suklainen tammen juonne, mutta se on hyvin integroitunut osaksi kokonaisuutta.

Maku on ihastuttavan puhdaspiirteinen, hapokas ja varsin fokusoitunut. Maku on Classicoiden tapaan kuiva, hapankirsikkainen ja tuoreen punaisen marjainen, mutta seassa on myös hieman kypsempää kirsikkaisuutta. Lisäksi viinistä löytyy myös sopivasti mausteisuutta, mineraalia, alkoholin (14%) tuomaa tulisuutta ja kevyt, integroitunut tammen suklainen vivahde. Raikkaan hapokkuuden tuomaa raamikkuutta korostavat varsin terhakat ja kevyesti suuta kuivaavat tanniinit. Kokonaisuutena La Misse on hieman simppeli ja menee höntyilemättä suoraan asiaan, mutta näin freesissä, vivahteikkaassa ja klassisen Classicossa viinissä tämä vain yksinkertaisesti toimii: La Misse on varsin mainio Chianti Classico varustettuna idealla ja tarkoituksella.

Viipyilevä jälkimaku on rehevä, napakan hapokas, runsaan mausteinen ja mineraalinen sekä kevyen kirsikkasuklainen. Suuhun jää niin kevyesti suuta kuivaavia tanniineja kuin suunkostuttavaa hapokkuutta.

Yleisesti La Misse on todella mainio baari-CC: näin freesi ja riittävän mutkaton viini toimii todella mainiosti juuri sellaisenaan ilman sen kummempia krumeluureja kumppaninaan, eikä kerjää tuhtia ateriaa kylkeensä kesyttämään runsaimpia särmiään – toisin kuin kovin monet tiukat ja rotevat Classicot. La Missestä kyllä löytyy varsin riittävästi myös runkoa ja hedelmää tuhdimpiakin aterioita ajatellen, mutta omaan makuuni tämä viini vaikuttaa edelleen toimivan parhaiten siinä samassa roolissa missä sen ensi kertaa tapasin puolisentoista vuotta sitten: jutustelun lomassa sellaisenaan siemailtavana lasillisena. Mainio esitys suomalaisesta viiniosaamisesta; hatunnosto Jarkolle!

Lyhyesti: Miellyttävän puhdaspiirteinen, napakka, aromikas ja kuitenkin suoraviivaisen huoleton Chianti Classico.

Arvio: Erittäin hyvä – kuten Antinorin Pèppoli, tämänkin Chianti Classicon eduksi kääntyy sen huolettomuus, suoraviivaisuus ja freesiys. Laadukas Sangiovese arkiseen nautiskeluun, ei hartaaseen hifistelyyn.

Hinnan (8e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti