Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.1.13

G.D. Vajra Barolo Albe 2007

G.D. Vajra Barolo Albe 2007
  • Valmistaja: Azienda Agricola G.D. Vajra
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barolo
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barolo
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 189 SEK (~21,90e, Joulukuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 189 SEK (~22,16e, Tammikuu 2013, Systembolaget)


Hiljattaista vuoden vaihtumista päätettiin juhlistaa taloudessamme pullollisella Baroloa; joululahjaksi kun sattui päätymään 2 kpl naapurimaan puolelta löytyvää G.D. Vajran Baroloa – jonka aikaisempi vuosikerta käväisi Arkadian Alkon erikoisvalikoimassa lähes kaksinkertaiseen hintaan. Barolo korkattiin reilu 5 tuntia ennen nauttimista ja sille leivottiin kumppaniksi hieman Piemontese-henkinen "valkoinen" pizza herkkusienillä, mozzarellalla, sipulilla ja ripauksella parmegianoa. Pizzan "valkoisuus" tuli siitä, kun tomaattikastike korvattiin ranskankermalla.

Viinin nimi Albe, "aamut", tulee siitä, että viini ei ole yhden tarhan tuotos (kuten esimerkiksi Vajran Bricco delle Viole), vaan kolmen viinitarhan (Le Coste, Fossati, La Volta) rypäleistä tehty cuvée, sekoite. Uuden päivän sarastaessa aamuaurinko saavuttaa nämä eri puolilla Baroloa sijaitsevat viinitarhat hieman eri aikoina, joten viini on valmistettu "kolme eri aamua" kokeneista rypäleistä.

Väriltään viini on melko tummanpuhuvan punainen, mutta Nebbioloille tyypillisesti myös melko läpinäkyvä.

Nuorekas tuoksu on kolmen tunnin hengittelyn jälkeen varsin hedelmävetoinen mutta myös melko hillitty, jopa vaisunpuoleinen. Viinistä tuntuu löytyvän lähinnä tuoreita kirsikoita ja hentoa savuisuutta. Kuuden tunnin paikkeilla seassa on sekä runsaammin tummia metsämarjoja ja kevyttä mausteisuutta että muhevaa multaisuutta ja etäistä ruusuisuutta. Vaikka viini on selvästi avoimempi nyt, on tuoksu silti varsin hillitty. Kokonaisuus on vielä primäärisen hedelmävetoinen, mutta silti varsin elegantti ja viehättävä.

Kolmen tunnin virstanpylvään kohdalla viini oli maultaan hyvin miellyttävä ja todella pehmeä, jopa lempeä – ominaisuuksia, joita en "vain" viisivuotiaalta Barololta heti odottaisi – mutta kuten tuoksukin, aromeiltaan varsin mieto ja vaisu, jopa lähes mykkä. Palattakoon siis karahvin ääreen uudelleen vasta muutaman tunnin jälkeen.

Kuuden tunnin jälkeen viini on paljon voimakkaampi, ja yllättävää kyllä – otteeltaan paljon tiukemman oloinen; tuntuu kuin tanniinit ja hapokas ryhdikkyys olisivat muutama tunti takaperin olleet piilossa ja tulleet vasta nyt esiin. Hyvin napakka ja kuiva hedelmäisyys tuo kielelle kypsää hapankirsikkaisuutta, pölyisen maamaisia aromeja, kevyttä maustepippurisuutta, hentoa seetrisyyttä ja tanniinien bitteriä. Rypälelajikkeesta ja nuoresta iästään huolimatta viini ei ole mitenkään erityisen tanniininen, vaan melko hillitty esitys, mutta sen sijaan viini on varsin rapsakan hapokas, mikä tekee siitä sekä raikkaan että runsaan. Viini ei ole silti mitenkään erityisen suuri, vaan se vaikuttaa hieman siltä, että se hillitsisi parhaita paukkujaan.

Kuiva jälkimaku jättää kielelle monisyisen ja keskipitkän vaikutelman bitterisen yrttisiä, tiukan hapankirsikkaisia, maamaisia ja hennon mineraalisia aromeja. Lopuksi viinistä jää hennon lämmittävä tunne kurkunpään seudulle.

Yleisesti viini vaikuttaa vielä todella nuorelta ja Baroloksi jonninverran yksiulotteiselta ja hedelmävetoiselta – vaikka runkoa riittääkin varsin reippaasti. Viini on silti erittäin hyvin lähestyttävissä jo näin nuorena ja kokonaisuutena Albe on varsin miellyttävä, erittäin tasapainoinen ja tyylikäs Nebbiolo. Erityismaininta siitä, että runsas (14,5%) alkoholi pysyy mainiosti pois tieltä eikä kokonaisuudessa tammi tule juuri ollenkaan esille.

Viini oli hieman vaatimaton esitys siinä mielessä, että odotin tiukempaa ja robustimpaa kokonaisuutta, johon toki yhtenä syynä voi olla viinin kehitysvaihe – eräs tuore arvostelu cellartrackerissa mainitsi parin viimeksitestatun Alben olleen "sulkeutumassa", mikä sopisi hyvin omiin havaintoihini. Onneksi tallessa on vielä toinen pullo, jonka pariin voi sitten palata esimerkiksi viinin 10-vuotispäivillä.

Albe kuitenkin toimi mainiosti sienivetoisen pizzamme kanssa; reipas hapokkuuden terä leikkasi mainiosti mozzarellan rasvaisuuden läpi, juustot toivat tanniineille hyvää vastapainoa ja viinin pölyisen maamaiset ja hapankirsikkaiset aromit pelasivat upean harmonisesti yhteen sienten kanssa. Kaiken kaikkiaan viini oli todella mainio jäähyväinen kuluneelle vuodelle.

Lyhyesti: Vaikkakin ikäisekseen (pitkällä dekantoinnilla, tosin) helposti lähestyttävissä oleva, on Albe myös vielä varsin primäärinen ja lähinnä kuivaa ja hapokasta punaista hedelmää tarjoileva Barolo. Elegantti esitys, mutta luottaisin viinin vielä kehittyvän sen verran tulevina vuosina, ettei pulloa ole mikään kiire avata.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio, elegantti ja tasapainoinen esitys, muttei loppujen lopuksi mitenkään erityisen ihmeellinen kokonaisuutena. Systembolagetin hinnalla viini on kyllä selvästi enemmän kuin hintansa väärti, mutta Alkon reilun puolikkaan suuremmalla hinnalla viini olisi ollut varmasti pettymys hintatasoonsa nähden. Palataan asiaan uudelleen kun viinini ovat saaneet lisää ikää harteilleen; jos viini olisi silloin kehittyneempi, moniulotteisempi ja lähempänä mielikuviani vajaan 40 euron viinistä.

Hinnan (22,16e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti