Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.1.13

Basilisk Tempranillo 2009

Basilisk Tempranillo 2009
  • Valmistaja: McPherson Wines
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria, Central Victoria
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,10e / 12 cl (Joulukuu 2012, Baker's Tempo Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alkon valikoimista löytyvillä Curious-viineillä Suomessa näkyvyyttä saaneen McPherson Winesin Basilisk Tempranillo sattui tulemaan vastaani Baker'sin viinibaari Tempossa. Valmistajan kotisivujen mukaan Basilisk-linjasto on viinitalon "premium"-sarja, eli edustavat viinitalon parasta osaamista.

Espanjalainen Tempranillo ja italialainen Sangiovese ovat eräitä lempirypäleistäni – mutta yleensä vain edustaessaan omaa kotimaataan. Monesti käy niin, että muualle siirrettynä rypäleet menettävät oman persoonallisen charminsa ja muuttuvat paljon geneerisemmiksi ja tylsemmiksi. Silti aina mielenkiinnosta olen tutustumassa uudestaan miten nämä rypäleet pärjäävät muualla. Nyt siis mm. Espanjan Riojasta ja Ribera del Duerosta tuttu Tempranillo tuleekin Victoriasta, Australian kaakkoisnurkasta!

Väriltään viini on hyvin tumma, lähesmustanpunainen ja vain aavistuksen verran läpinäkyvään taittuva. Reunoilta viinin väri on hyvin vaalea ja ohut.

Tuoksussa on sekä kypsää mansikkaa että kevyttä mustaherukkaisuutta, myös australialaiseen tyyliin jopa makeaksi hillomaisuudeksi asti. Seassa on myös kevyesti vivahde sekä rypäleen omaa mausteisuutta että kevyttä tammen maustetta.

Viini jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä, tarjoten melko täyteläiseen runkoon verhottua makeankypsää mansikkaisuutta, luumua ja kirsikkahilloa, sekä hitusen puista mausteisuutta. Rungoltaan viini on korkeintaan keskihapokas ja vaatimattoman tanniininen. Viinillä on melko lineaarinen profiili, eikä se onnistu tarjoamaan minkäänlaisia yllätyksiä lasillisen aikana.

Jälkimaku on aluksi makean marjainen, mutta kehittyy pian tummemmaksi luumuisuudeksi. Kohtuullisesta (13,5%) alkoholistaan huolimatta kielen takaosiin jää jonkin verran lämmön hohkaa. Jälkivaikutelma on melko vaatimaton.

Yleisesti viini on melko tylsä, yllätyksetön ja yhdentekevä; viini ei tee juuri minkäänlaista pesäeroa helpoihin espanjalaisiin perus-Tempranilloihin. Näköjään rypäle viihtyy hyvin Espanjan ulkopuolellakin, mutta joko siitä ei onnistuta saamaan muualla mielenkiintoa esiin, tai sitten vain tämän viinitalon premium-tason sarja ei vastaa käsitystäni sanasta "premium". Kokonaisuus ei nimittäin säväyttänyt juuri lainkaan; viini on melko harmiton esitys, jonka hörppi baarissa istuskellessa, mutta ei sille tullut uhrattua juurikaan ajatusta vaatimattoman ensivaikutelman jälkeen. Suosittelen jättämään tämän viinin omaan arvoonsa.

Lyhyesti: Makean marjainen, yllätyksetön ja varsin harmiton espanjalaisrypäleestä tehty peruspunaviini Australiasta.

Arvio: Kehno – todella tylsä esitys viiniksi. Yllätyksettömiä perus-aussipunaviinin aromeja olisi voinut antaa anteeksi, jos runko olisi ollut kunnossa, mutta tylsät aromit yhdistettynä vetelään viiniin saa vain suupielet alaspäin.

Hinnan (6,10e) ja laadun suhde: Baker's Tempossa 12cl lasillinen on vielä joten kuten kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti