Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.1.13

Simonsig Shiraz 2010

Simonsig Shiraz 2010
  • Valmistaja: Simonsig
  • Tyyppi: Punaviini, WO Stellenbosch
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Stellenbosch
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,48e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 11,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Jo toinen paluu takaisin vanhojen tuttujen äärelle. Reilusti vanhempi vuosikerta, eli Simonsig Shiraz 2006 oli pitkään yksi mainioimpia etelä-afrikkalaisia maistamiani viinejä: lähinnä siksi, että se ei ollut ylikypsän hilloinen tai dominoivan tervainen tyyliltään ja happojakin siinä riitti hyvin. Kokonaisuus oli uuden maailman Shiraziksi siis varsin tasapainoinen esitys. Siksi olikin mielenkiintoista palata tuoreempaan ja maistamishetkellä paljon nuorempaan viiniin.

Väriltään viini on tumman kirsikan värinen ja lähes täysin läpinäkymättömän paksu.

Tuoksussa on lähes hilloiseen taittuvaa karhunvatukkaa, kirsikkaa, monisyistä maustekaappisuutta, hentoa savua ja kevyen lyijykynäisen puista tammea. Kokonaisuus on melko lailla linjassa edellisen muistikuvani kanssa, jos kohta hieman kypsempi ja hillomaisempi hedelmältään.

Runsaalta maultaan viini on tumman hedelmäinen, erityisesti voimakkaan karhunvatukkainen, mutta selvästi kuivempi mitä hyvin kypsä tuoksu antoi odottaa. Sen sijaan aiempaan vuosikertaan verrattuna viini on hyvin savuinen ja todella tervainen; lähes palaneen oloinen. Suutuntuma on suht pehmeä, mutta myös melko tanniininen ja riittävän ryhdikäs, kiitos hedelmään nähden sopivan hapokkuuden. Kokonaisuutta maustaa hieman puinen tammisuus sekä runsaan alkoholin (14,5%) tuoma hento tulisuus.

Jälkimaku on mustaherukkainen, voimakkaan pippurisen mausteinen sekä tervainen, jopa hieman makean tervaleijonainen.

Viini on edelleen kuiva, ronski ja kaikin puolin hyvä, mutta kuitenkin tämä vuosikerta vaikuttaa aiempaa maistamaani selvästi överimmältä – viini vaikuttaa sortuneen niin monen etelä-afrikkalaisen viinin helmasyntiin: hallitsevaan savuisuuteen ja tervaisuuteen. Nämä elementit toimivat mainiosti persoonaa tuovana mausteisuutena sopivan kevyinä ja hillittyinä elementteinä, mutta liiallisina ne tekevät viinistä häiritsevästi palaneen ja tervaleijonamaisen oloisia.

Jos etelä-afrikkalainen tervaisuus ei häiritse, tai jos sitä jopa kaipaa, on Simonsig vallan kelpo esitys. Omaan makuuni viini kuitenkin on pientä laskua edellisestä kerrasta; kokonaisuus pelaa muuten yhtä mainiosti kuin ennenkin, mutta tällä kertaa savu hallitsee liikaa. Liekö kyseessä normaali vuosikertojen vaihtelu, viinitalon tyylinmuutos, vai olisiko viinin tuplasti pidempi ikä vuosikerrasta auttanut hukkaamaan edellisestä viinistä liiat savut?

Lyhyesti: Melko hallitsevan savuinen, mutta muuten sopivan tasapainoinen, kuiva, runsas ja rotevanpuoleinen etelä-afrikan Shiraz.

Arvio: OK – kelvollinen esitys, mutta tuhti kärtsä viinissä rokottaa väkisinkin pisteitä omissa silmissäni. Mainio viini uuden maailman savuisten punaviinien ystäville.

Hinnan (11,97e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti