Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.1.13

QP 2009

QP 2009
 • Valmistaja: Bodega Classica
 • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja
 • Maa: Espanja
 • Alue: Rioja
 • Rypäleet: Tempranillo (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 14,90e (Marraskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 14,91e (Tammikuu 2014, Alko)

Yleensä Espanjan ulkopuolelta löytyvät Riojan viinit ovat pitkään kypsytettyjä ja sen mukaisesti merkittyjä (Crianza, Reserva, Gran Reserva), kun taas alueella tuotetut ikämerkinnättömät viinit ovat edullisia perusviinejä paikalliseen käyttöön. Silloin tällöin tulee kuitenkin vastaan niitä "parempia perusviinejä", eli viinejä, joita on todennäköisesti kypsytetty jonkin verran, muttei minkään viinilain mukaan – kuten tämä QP, joka ei täytä 2 vuotta kypsytettävän Crianzan kriteerejä.

QP on neljän riojalaisen luomutarhan Tempranillo-rypäleistä valmistettu viini, jota on aluksi kypsytetty 16 kuukautta tammitynnyreissä, joista puolet ovat uusia, minkä jälkeen viiniä on kypsytetty vielä reilut 6 kuukautta pullossa. Lopputuloksena on siis viini, jota on kypsytetty 22 kuukautta ja rapiat päälle – kuulostaa hieman erikoiselta ratkaisulta, sillä vajaan parin kuukauden lisäkypsytyksellä viinitalo olisi saanut viinilleen Crianza-merkinnän. Liekö sama homma kuin Italian IGT Toscana -viinien kanssa?

Väriltään viini on reippaasti mustaan taittuvan punainen ja todella paksu. Reunoiltaan viini ohenee hieman ja taittuu kevyesti sinertävään.

Tuoksultaan viini on mukavan eläimellinen; pinnalla on rehellistä maalaistalon henkeä ja nahkaista satulahuonetta. Alta löytyy kypsää tummaa hedelmää sekä kevyen seetristä tammea, joka ei niinkään tee tuoksusta tunkkaista tai raskasta, vaan miellyttävän aromikkaan. Auetessaan tammisuus tuo maitosuklaisia, leivontamausteisia ja selvän vaniljaisia vivahteita kokonaisuuteen – todella selväpiirteistä Espanjan meininkiä siis tarjolla.

Suussa viini on melko suuri ja konsentroitunut, mutte mitenkään valtava tai kömpelö. Kielellä pyörii nuorekasta tummaa kirsikkaa, hyvin kypsää luumua, vaniljaista tammea, nahkaa ja kaakaota. Kokonaisuus on melko tanniininen, muttei mitenkään aggressiivinen vaan kaikessa runsaudessaan varsin pehmeä ja ystävällinen, joskin melko yllätyksetön ja turhankin turvallinen.

Mehevä jälkimaku on melko pitkähkö, tasapainoisen kirsikkainen, voimakkaan vaniljainen ja kypsänmakea olematta häiritsevän hilloinen.

Kokonaisuutena viini on varsin miellyttävä, yleiskäyttöinen tuhdimman pään luomuviini, jonka suurimmaksi kompastuskiveksi koituu sen hieman yhdentekevä, yliuuttunut ja turhan moderni ilmaisu – kyllä riojalaiselta saa mielestäni odottaa perinteikkäämpääkin henkeä. Viini on kuitenkin varsin kelvollinen yleisviini punaisen lihan tai vaikkapa kesän grillailujen kumppaniksi, sekä on varsin kaivattu lisä Alkon punaisten luomuviinien valikoimaan, joka on pääasiallisesti koostunut yhdentekevistä ja laadultaan korkeintaan keskinkertaisista alle kympin viineistä. Varsin kelvollinen perusviini, jos mehevä luomu-Tempranillo on tähtäimessä.

Lyhyesti: Runsas, jonninverran moderniin ilmaisuun taittuva ja hieman yllätyksetön luomu-Tempranillo, jonka ehdottomasti paras puoli on luonteikas ja kevyen likainen tuoksu.

Arvio: Miellyttävä – vaikkakin viini on melko yllätyksetön ollakseen perinteikkään viinialueen edustaja, on se silti ihan miellyttävä – mitä nyt uutosta voisi olla vähemmän ja happoja enemmän. Kuitenkin jos kaivataan suoraviivaista ja helppoa viiniä, jossa on kuitenkin myös makua ja hieman persoonaakin, on QP ihan passeli tapaus.

Hinnan (14,91e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

1 kommentti:

 1. QP 2011 arvioon olin itsekin ensin kirjoittamassa kuvailuun eläimellisyyden, mutta totesin samantien, että piirre olikin inhimillinen ja heti kohta langat yhdistyivät ja totesin viinissä olevan tutun ihmisen ominaistuoksu tai jokin piirre siitä. Rahanhaalijat varmaan laskivat jo yksi yhteen ja kehittivät tulevaisuuteen huippusuositun... tai no, enpäs paljasta enempää :)

  VastaaPoista