Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.1.13

Champ Divin Cuvée Castor 2010

Champ Divin Cuvée Castor 2010
  • Valmistaja: Champ Divin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Côtes du Jura
  • Maa: Ranska
  • Alue: Jura
  • Rypäleet: Chardonnay (50%), Savagnin (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11e / 12cl (Tammikuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ranskassa, Sveitsin rajalla sijaitseva vuoristoinen Juran alue on kuuluisa lähinnä Mary Shelleyn romaanista Frankenstein sekä sherrymäisistä keltaisista viineistään (vins jaunes). Alueella kuitenkin valmistetaan myös tavallisia puna- ja valkoviinejä – kuten tämä Chardonnaysta ja paikallisesta Savagninista valmistettu valkoviini-blend. Viini on biodynaamisista rypäleistä villihiivoilla valmistettu ja tammitynnyrissä kypsytetty.

Väriltään viini on neonvihreä ja melko hailakka.

Tuoksu on hillityn kevyt, mutta varsin persoonallinen, jopa erikoinen. Chardonnay tuo tuoksuun kypsän trooppista hedelmäistä aromia muuten kevyesti tammisen voiseen ja pähkinäiseen tuoksuun, mutta kokonaisuudessa on myös omintakeista maalaisuutta, jopa villaisuutta, jonka alkuperä jää allekirjoittaneelle epäselväksi – onko kyseessä villihiivat, Savagnin vai mikä?

Suussa viini tuntuu melko täyteläiseltä, mutta aromeiltaan melko hillityltä. Melko hedelmäinen maku tarjoilee trooppisia hedelmiä, jopa kevyttä banaanisuutta, tammista mausteisuutta ja kevyttä kukkaisuutta. Viinissä on jonkin verran raikkautta tuovia happoja; kokonaisuus on melko kermainen ja leveä, muttei mitenkään raskas. Yleisvaikutelma on hyvin persoonallinen – kuin kevyt, tamminen Burgunderi, jossa on jotain kummallista.

Jälkimaku on keskipitkä ja jättää kielelle tuoreita trooppisia hedelmiä, kuivaa mausteisuutta joka taittuu loppua kohden kevyeksi kitkeryydeksi, sekä rungon alta paljastuvaa tuntuvaa, jopa kipristelevää hapokkuutta.

Kokonaisuus on miellyttävän persoonallinen ja omintakeisuudestaan huolimatta mukavan kevyt ja siemailtava. Ei kokonaisuus mitenkään korostetun helppo tai ainakaan kosiskeleva ole, muttei mistään vaikeastakaan viinistä ole kyse. Yleisesti Cuvée Castor tarjoaa mukavan mielenkiintoisen ensikosketuksen Juran valkoviineihin, vaikkakaan viini ei viehättävästä persoonallisuudestaan huolimatta ole kovinkaan erityinen tai varsinaisesti mieleenjäävä tapaus. Mukava tuttavuus, mutta hinnaltaan hieman turhan kova viinin tasoon nähden; kokonaisuudesta jäi varsin positiivinen yleisvaikutelma, mutta tuskin tulen palaamaan uudelleen.

Lyhyesti: Juran valkoviini, joka tarjoaa mielenkiintoisen sekoituksen tammista Chardonnayta sekä omaperäisempää, persoonallisen aromikasta puolta.

Arvio: Miellyttävä – erikoinen, muttei ihmeellinen tapaus; varsin kulautettava viini, jossa palaset ovat hyvin kohdallaan, muttei varsinaisesti onnistu tarjoamaan mitään sen kummallisempaa kuriositeettiarvonsa lisäksi.

Hinnan (11e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen on kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti