Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.13

Lammershoek LAM Pinotage 2010

Lammershoek LAM Pinotage 2010
 • Valmistaja: Lammershoek
 • Tyyppi: Punaviini, WO Swartland
 • Maa: Etelä-Afrikka
 • Alue: Western Cape, Swartland
 • Rypäleet: Pinotage (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 7,50e / 12cl (Joulukuu 2012, Ravintola Juuri)
 • Hinta nyt: 14,90e (Tammikuu 2013, Viinitie)
Ravintola Juuressa työporukalla käydessämme silmiini osui viinilistaa silmäillessäni Lammershoekin LAM Pinotage – viini, joka on houkutellut jo pitkään kahdesta syystä: ensinnäkin, aikaisemmin maistamani Lammershoekin LAM Syrah oli niin mainio, perinteitä ja persoonaa huokuva esitys, että oli lähes mahdotonta käsittää sen tulevan lähinnä erittäin uuttuneista, hilloisista ja tervaisista viineistä tunnetusta Etelä-Afrikasta; toisekseen, mainion Repository-blogin kaimani oli kirjoittanut erittäin positiivisen arvion viinistä – ja tämä toinen Otto on tunnetusti melko vaikeastimiellytettävä tapaus uuden maailman viineillä. Erittäin lupaavaa, siitäkin huolimatta, että tämä viini on valmistettu Pinotagesta – mikä on rypälelajike, josta en ole aikaisemmin kovinkaan positiivisia kokemuksia onnistunut saamaan.

Lammershoek edustaa minulle sitä kaikkein miellyttävintä päätä viininvalmistuksessa: viinit pyritään tekemään mahdollisimman luonnollisesti (villihiivoilla ja ilman muita lisäaineita kuin sulfiitteja säilytykseen), hapokkuuden arvo ymmärretään, liiallista uuttumista vältellään ja uutta tammea kavahdetaan (viinit kypsytetään joko pienissä, vanhoissa tammitynnyreissä tai suurissa 2000-litraisissa tammisammioissa.) Tuloksena viinitalo näyttää valmistavan erittäin freesejä ja tyylillisesti erittäin syvälle vanhaan maailmaan kumartavia, persoonallisia viinejä.

Väriltään viini on tumman ja paksun rubiininpunainen; keskeltä vain hieman läpinäkyvä, mutta reunoilta selvästi enemmän.

Tuoksu on todella persoonallinen ja kutsuva: ensivaikutelmaltaan se on kukkean parfyyminen, kypsän mutta hillityn hedelmäinen ja hennon savuinen, mutta pian alta rupeaa kuoriutumaan omaperäistä, makeata mausteisuutta, tupakkaa sekä raikasta ja punaviinikontekstissa melko yllättävääkin sitruksisuutta, jopa mandariinisuutta!

Maultaan viini on varsin miellyttävän raikas, napakka ja vaikkakin hieman kevyenpuoleinen, silti varsin intensiivinen. Suussa pyörii melko kypsää, mutta silti kuivaa karpaloisuutta, makeata mausteisuutta, hentoa happamankuivaa, lambicmaista maalaisuutta ja viehättävää orvokkisuutta. Kokonaisuus on varsin omaperäinen ja raikkaan hapokas; viinissä ei ole tietoakaan perus-Pinotegeviinien raskaudesta, hilloisesta hedelmästä ja inhasta tervaisuudesta. Tanniinit ovat erittäin lempeitä ja hillittyjä, edes ilman ruokaa ne eivät tunnu tulevan missään vaiheessa selvästi framille.

Rehevä jälkimaku on kukkea, sitruksisen kirpeä ja yleisesti kaikin puolin maukas. Hennosti lämmin jälkivaikutelma jatkuu pitkään ja jättää erittäin tasapainoisen vaikutelman, joka kutsuu nostamaan lasia huulille yhä uudestaan.

Yleisesti LAM Pinotage jatkaa LAM Syrah'n viitoittamalla, freesillä, miellyttävän napakalla ja varsin persoonallisella linjalla. Viinissä on paljon sellaista, jota en olisi Pinotagelta odottanut, sekä myös sellaista, mitä en ylipäänsä punaviiniltä osaisi odottaa – siitä huolimatta olen pelkästään positiivisesti yllättynyt. Moniin vastaavan hintaluokan Pinot Noir -viineihin verrattuna tämä viini tarjoaa moninkertaisesti enemmän persoonaa ja mielenkiintoa, ollen kuitenkin rakenteeltaan ja tyyliltään varsin samaa luokkaa. Ravintolassa pääruoaksi tarjotun porsaanniskan kumppanina viini toimi mainiosti, mutta oli myös kaikin puolin mainio nautinto senkin jälkeen kun ruoka lautaseltani loppui. Lammershoek rupeaakin vaikuttamaan kahden viinin perusteella varsinaiselta löydöltä Viinitien tallissa!

Lyhyesti: Todella raikas, puhdaspiirteinen, tasapainoinen ja ennen kaikkea mielenkiintoinen Pinotage, jolle pitää hakea haastajia laadukkaiden Pinot Noirien, ei muiden etelä-afrikkalaisten Pinotage-viinien joukosta.

Arvio: Erinomainen – varaukseton suositteluni tälle viinille; Lammershoek onnistuu todistamaan, että Pinotagesta on sittenkin mahdollista saada myös luonteikasta, ruoan kanssa mainiosti toimivaa ja persoonallista viiniä. Saisivat muut Etelä-Afrikan tuottajat ottaa mallia!

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Ravintola Juuressa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!
Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Jes, hyvää on. Ja mikä ihmeellisintä, se on hyvää, vaikka se tuoksuu ja maistuu Pinotagelta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä totta! Tosin riippuu mitä pitää Pinotagen makuisena - tästä kun puuttuu palaneen kumin savuisuus ja jellonapastillinen tervaisuus, mitä tähän asti olen tottunut löytämään lähes jokaisesta Pinotagesta. :D

   Onneksi tähän on saatu korostettua kaikkia rypäleen parhaimpia puolia ja poistettua ne luotaantyöntävät ominaisuudet. Kaikin puolin mainio tapaus!

   Poista