Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


28.1.13

Planeta Chardonnay 2010

Planeta Chardonnay 2010
  • Valmistaja: Azienda Agricola Planeta
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Sicilia
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Agrigento, Sambuca di Sicilia
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,98e (Tammikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 21,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Sisilia on yksi niitä alueita, jonka viineihin suhtaudun tietyllä varauksella – tämä saari on yksi Italian kuumimmista alueista, ja viinialueena se on erikoistunut valmistamaan lähinnä edullisia, helppoja ja tasoltaan korkeintaan keskinkertaisia viinejä. Kuitenkin alueella valmistetaan myös kiitettäviä määriä varsin tasokkaita ja tyylikkäitä viinejä – hyvänä esimerkkinä hiljattain Alkoon tullut Cortese Cerasuolo di Vittoria. Tällä kertaa ihmeteltävänä on viime vuoden loppupuolella Alkon valikoimiin tullut Chardonnay, joka on peräisin Sisilian länsinokasta.

Planeta on vuonna 1995 perustettu perheyritys, jonka juuret viinin parissa ovat kuitenkin paljon vanhemmat –ulottuen aina 1500-luvulle. Planeta pyrkii valmistamaan tasokkaita, maailmanluokan laatuviinejä eri puolilla Sisiliaa niin paikallisista kuin kansainvälisistäkin lajikkeista. Viinitalon Chardonnay on valmistettu kahden viinitarhan hedelmistä ja kypsytetty 10 kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista puolet on uusia; tämän jälkeen viiniä on kypsytetty vielä 14 kuukautta lisää pullossa.

Väriltään viini on hohtavan keltainen – tammitynnyrikypsytys siis näkyy selvästi.

Tuoksu vahvistaa epäilyksiäni siitä, että onkohan viini ihan omaan makuuni sopiva – tuoksutellessa viinistä löytyy kypsää omenaa, trooppista persikkaa, erikoisella tavalla sauvignonblancmaista raparperia ja melko vahvaakin parsaa, sekä melko selviä tynnyrikypsytyksen merkkejä – tunkkaista tammea, kevyttä pähkinää ja kermatoffeeta. Tuoksun perusteella viini vaikuttaa tyylillisesti melko lailla uuden maailman kuuman ilmaston Chardonnaylta.

Suussa viini onnistuu kuitenkin yllättämään – maku on kuiva, tuoreen omenainen ja vain etäisesti toffeisen tamminen. Lisäksi uuden maailman tammisten Chardonnay-viinien tyypillinen raskaus ja ponnettomuus loistavat poissaolollaan; kokonaisuus on ryhdikkään hapokas ja mukavan kermaisen keskitäyteläinen. Kielellä pyörii tuoreen omenaisuuden ohella leivontamausteita, vaniljakreemiä, paahteisuutta, tammista voimaisuutta ja hillittyä pähkinäisyyttä. Lisäksi kevyen hunajainen, kypsä juonne tuo kokonaisuuteen kevyen makean vivahteen. Yleisvaikutelma on melko runsas, intensiivinen ja osa-alueiltaan miellyttävän sopusuhtainen; toisin kuin viinin tuoksu, makukokonaisuus tuo selvästi viileämmän ilmanalan viinin mieleen.

Jälkimaku jättää kielelle kermaa, mausteista tammea, lähes raa'ahkon hapokasta omenaisuutta ja aavistuksen alkoholista lämpöä. Erityisesti voimainen aromikkuus jatkuu kielellä varsin pitkään.

Lähtökohdistaan ja melko geneeristä uuden maailman tammipommi-Chardonnayta muistuttavasta tuoksustaan huolimatta Planetan viini onnistui loppujen lopuksi vakuuttamaan tasapainollaan ja sopivan runsaalla, muttei ylitehdyllä aromikkuudellaan. Tämä viini toimii varsin mainiosti varteenotettavana vaihtoehtona parinkympin valkoisille perus-Burgundereille; tyylillisesti viinissä on paljon uuden maailman henkeä, mutta kokonaisuus lainaa myös paljon vanhan maailman tasapainoisilta ja hapokkailta esityksiltä, jotta kokonaisuus toimii vaivattomasti. Pakko tosin myöntää, etten sokkona maistettaessa osaisi mitenkään arvata viinin tulevan Sisiliasta.

Lyhyesti: Tyylikäs ja tasapainoinen tammitettu Chardonnay, joka kulkee tyylillisesti jossain siellä uuden ja vanhan maailman välimaastossa.

Arvio: Tyylikäs – varsin mainio ja ryhdikäs esitys, tyylillisesti paljon viileämpi kuin olisi voinut alkuperän puolesta veikata. Mainiosti lähestyttävissä jo nyt, mutta hyvien Burgundereiden malliin varmasti kestää muutamien vuosien lisäkypsyttelyä suotuisasti kehittyen.

Hinnan (21,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti