Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.13

Loimer Grüner Veltliner 2011

Loimer Grüner Veltliner 2011
  • Valmistaja: Weingut Loimer
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,60e / 12cl (Joulukuu 2012, Ravintola Juuri, Helsinki)
  • Hinta nyt: 15,90e (Tammikuu 2013, Viinitie)


Vuoden lopulla kävimme työporukallamme syömässä ravintola Juuressa. Alkupalaksi tarjoillun, suomalaishenkisen tapas-lautasen kanssa tarjolla oli biodynaamisesti viljeltyä Grüner Veltlineriä itävaltalaiselta viinitalo Loimerilta.

Väriltään viini on melko neutraali, sävyltään kevyesti vihertävä.

Melko hedelmäinen tuoksu on kypsän päärynäinen ja tuoreen omenainen. Seassa on myös Shamppanjat mieleen tuovaa mineraalisuutta ja kevyttä, aromaattista, vihreätä yrttisyyttä.

Maultaan viini on tuoreen yrttinen, voimakkaan valkopippurinen ja rapsakan hapokas. Hedelmäisyys on tuoretta, napakkaa ja hyvin puhdaspiirteistä, ja se tarjoilee lähinnä tuoretta omenaa ja sitruksisuutta. Hapokkuutensa takia viini on lähes kirpeän oloinen ja yleisolemukseltaan erittäin eloisa.

Jälkimaussa kielellä jää kevyttä mineraalisuutta, kiniinistä bitteriä ja suutasupistavan hapokasta omenaisuutta. Jälkivaikutelma on melko suoraviivainen ja keskipitkä.

Yleisesti viini on varsin puhdaspiirteinen ja miellyttävä itävaltalainen Grüner Veltliner. Kokonaisuus on ihastuttavan napakka ja fokusoitunut, mutta kuitenkin melko tyypillinen ja yllätyksetön GV – mitään Schloss Gobelsburgin tasoista tykistystä viini ei onnistunut tarjoamaan. Siksi Viinitien vajaan kuudentoista euron hinta on hieman kovanpuoleinen, jopa näin mukavan rapsakasta Gryyneristä; Alkosta kuitenkin löytyy varsin kelvollinen Steinschaden jo vajaan kympin hinnalla. Sen sijaan ravintola Juuren 12 cl lasillinen on Suomen (melko törkeään) ravintolahinnoitteluun nähden varsin kohtuullisella tasolla ja ruokaviininä erittäin kelpo ratkaisu. Alkupalojemme kanssa viini toimi varsin mainiosti ja keräsi seurueeltamme mukavalla intensiivisyydellään paljon kehuja.

Lyhyesti: Napakka, fokusoitunut ja puhdaspiirteinen Grüner Veltliner, jonka heikoin kohta on lähinnä sen arkisuus ja yllätyksettömyys. Todella hyvin tehty ja raikas ruokaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – ilahduttavan pirteä, rapsakka ja riittävän hedelmäinen luomu-Grüner. Ei mitenkään ihmeellinen esitys, mutta kantaa itsensä ylpeästi alusta loppuun saakka.

Hinnan (7,60e) ja laadun suhde: Ravintola Juuressa 12 cl lasillinen oli ihan kohtuullisen hintainen.
Hinnan (15,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti