Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.13

Domìni Veneti Recioto 2010

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 2010
  • Valmistaja: Cantina di Negrar
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Recioto della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (70%), Corvinone (15%), Rondinella (15%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 19,24e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 20,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Taitaa olla hyvin suurella osalla suomalaisista sama ongelma joulun jälkeen: liikaa lahjaksi saatua suklaata, jonka kanssa ei tiedä mitä tekisi! Noh, me päätimme käydä savotan kimppuun aseenamme joulun alla Alkoon saapunut tuore Recioto!

Väri on hennosti sinertävään taittuvan hyvin tumman kirsikanpunainen ja lähes täysin läpinäkymätön, ulkonäöltään viini on raskasliikkeisen paksu ja hieman tahmean oloinen.

Tuoksu on melko hillitty, makean kirsikkahilloinen, kypsän mustaherukkainen, kevyen tammisen vaniljainen ja suklaakonvehtinen.

Maultaan Recioto on hyvin makea ja melko paksuntäyteläinen. Siinä on pippurista polttelevuutta, joka taitaa tulla runsaasta mausteisuudesta ennemmin kuin matalanpuoleisesta alkoholista. Aromipuolella viini on mausteinen, kirsikkahilloinen ja hyvin kypsän luumuinen, mutta makean mehevien elementtien vastapainoksi viini on myös puolukkaisen tai karpaloisen kirpeä ja kevyen katkeroisella tavalla lääkeyrttinen. Tanniineja viinissä on melko vähän, mutta happoja riittää varsin hyvin jotta viini onnistuu kannattelemaan runsaammanpuoleisen (160 g/l) jäännössokerin tuoman täyteläisen rungon. Jäännössokeristaan huolimatta viini ei ole erityisen makea, sillä bitterinen yrttisyys ja hyvä hapokkuus leikkaavat makeuden tuntua. Kokonaisuutena viini on varsin maukas, kuten nyt odottaa saattaa, mutta ehkä myös hieman aikaisempia maistamiani Reciotoja yksiulotteisempi ja simppelimpi. Runko on sen sijaan varsin kohdallaan ja ehkä viini saisikin kaivattua lisäsyvyyttä muutamien vuosin kypsytyksellä.

Jälkimaku on keskimakua kepeämpi ja raikkaampi; viini jättää kielelle makeankirpeätä puolukkahilloa, miellyttävän minttuista yrttiä, hentoa savuisuutta ja tuoretta hapankirsikkaa. Makeaan makuun verrattuna varsin rapsakka, kevyen mausteinen jälkimaku jatkuu kielellä varsin pitkään.

Yleisesti Domìni Veneti Recioto on hieman simppelimpi ja nuorekkaampi Recioto, mutta varsin maukas ja tyylilleen uskollinen esitys, josta ei juurikaan löydä mitään pahaa sanottavaa. Melko makeiden konvehtien kanssa viinillä oli tuntuvasta jäännössokeristaan huolimatta vaikeuksia pärjätä, erityisesti bitteristen yrttisten ja mausteisten elementtien korostuessa, mutta tämä oli lähinnä liian makeista konvehdeista kuin viinistä johtuva asia. Yleisesti viini vaikuttaa varsin mainiolta kumppanilta esimerkiksi puolikoville juustoille, sinihomejuustoille tai tummemmille suklaaherkuille.

Lyhyesti: Nuorekas, maukas ja varsin aromikas perus-Recioto. Portviinien ohella yksi parhaista makeista punaisista mitä Alkosta löytyy.

Arvio: Erittäin hyvä – todella mainio ja maukas punainen jälkiruokaviini. Maukas ja näppärä valinta silloin, jos tarvitaan vähemmän alkoholia ja enemmän makeutta mitä Portviini tarjoaa.

Hinnan (20,10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti