Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.1.13

Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2012

Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2012
  • Valmistaja: Villa Maria
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 7,50e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 7,78e (Tammikuu 2014, Alko)

Alunperin Villa Maria tuli allekirjoittaneelle tutuksi tuottajaksi todella runsaalla ja intensiivisellä, jopa positiivisella tavalla överiksi vetävällä Sauvignon Blanc Reserve -valkoviinillään. Sittemmin olen oppinut, että Villa Maria on yksi Uuden-Seelannin arvostetuimpia ja palkituimpia viinitaloja, sekä ensimmäinen uusseelantilainen viinitalo, joka ryhtyi käyttämään alalle koulutettuja viinintekijöitä silloin, kun Uuden-Seelannin viininviljely oli vasta lapsenkengissään. Siksi tulikin varsin positiivisenä yllätyksenä vuoden 2012 yksi uusi lisäys Alkon pikkupullojen valikoimaan – Villa Marian peruslinjaston, Private Bin -sarjan, Sauvignon Blanc.

Väriltään viini on varsin neutraali ja hento, vain aavistuksen vihertävään taittuva.

Tuoksu on sen sijaan todella runsas ja rehevä. Hyvin aromikas tuoksu tarjoaa rypäleelle ominaista hedelmäisyyttä, eli pääasiassa passiota ja tuoretta karviaista, mutta seassa on myös runsaasti vihreyttä, eli leikattua nurmea ja nokkosta, sekä varsin persoonallinen ja melko voimakaskin juonne, joka tuo mieleen sekoituksen parsaa ja silputtua chilipippuria. Jännittävä tuoksu kutsuu vain nuuhkimaan viinilasia eikä sen maistamiseen tunnu olevan minkäänlainen kiire.

Maussa yhdistyvät hienosti rypäleelle ominainen, rapsakka hapokkuus ja vieno (5 g/l) jäännössokeri. Kielen kärjessä makeus tuntuu kypsänä hedelmäisyytenä ja jopa hentona hunajaisuutena, kun taas muulle kielelle leviää nopeasti varsin kuiva, hapokas ja kirpakka passionhedelmäisyys, limettinen sitruksisuus ja voimakas mineraalisuus. Viini on yllättävänkin kuiva ja rapsakka mehevään tuoksuunsa nähden. Kielellä pyörii runsaasti kuivaa, aromaattista hedelmää, parsaa ja hennon bitteristä yrttisyyttä. Private Bin SB on kokonaisuutena varsin hedelmävetoinen, mutta viini ei tarjoa ylitehtyä ja -kypsää hedelmää, vaan varsin tuoretta, ryhdikästä ja eloisaa hedelmää, jota viinin pirtsakka hapokkuus hienosti tukee.

Jälkimaku on varsin intensiivinen, mutta aromeiltaan jäntevää keskimakua hillitympi ja vaatimattomampi; jäännössokerin tuoma hunajainen makeus korostuu kielen kärjessä kirpeimpien hedelmäaromeiden hellittäessä otettaan ja lopuksi kielen sivuille ja takaosiin jää kevyttä herukanlehtisyyttä sekä voimakasta, bitterisen kirpakkaa yrttisyyttä ja mineraalisuutta, joita pehmentää miellyttävän hennoksi jäävä alkoholin lämpö nielussa.

Yleisesti Villa Maria pitää tasonsa ja onnistuu perustason tuotteellakin tarjoamaan todella miellyttävää, tyylipuhdasta ja ihastuttavan freesiä Uuden-Seelannin Sauvignon Blancia varsin kohtuullisella hinnalla. Kirpeällä vehreydellään viini tuo mieleeni hieman aikaisemmin valikoimissa olleen Kim Crawfordin Sauvignon Blancin, mutta tämä viini onnistuu olemaan huomattavasti tasapainoisempi ja aromikkaampi esitys – minkä lisäksi hintakin on vielä himpun verran edullisempi. Kokonaisuutena viinistä jää todella positiiviset fiilisket – todella runsasta ja intensiivistä hedelmää hyvällä balanssilla, ilman liioittelevia tai ylikypsiä fiiliksiä. Todella mainio esitys Alkon valikoiman pikkupulloista.

Lyhyesti: Kuiva, rapsakan hapokas ja varsin intensiivinen Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc puolikkaassa pullossa.

Arvio: Erinomainen – yksi parhaimpia puolikkaita valkoviinejä Alkon valikoimissa. Ihastuttavan kirpakka ja tyylipuhdas uuden maailman Sauvignon Blanc kasvisruokien tai merenelävien kumppaniksi, tai ihan sellaisenaan nautittavaksi.

Hinnan (7,78e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti