Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.1.13

Renato Ratti Barbera d'Alba Torriglione 2010

Renato Ratti Barbera d'Alba Torriglione 2010
  • Valmistaja: Cantina Renato Ratti
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Barbera d'Alba
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Alba
  • Rypäleet: Barbera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,90e (Maaliskuu 2012, Silja Lines Tax Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kävimme tässä viikonloppuna pyörähtämässä äitini luona, missä oli tarjolla ossobucoa sahramirisoton kera. Kaapista ilmestyi ruoan kumppaniksi Renato Rattin Torriglione-tarhan Barbera (jota ei tosin kutsuta enää tarhan nimellä vuosikerrasta 2011 eteenpäin, sillä tarha siirtyi osaksi DOCG Barolo -appellaatiota.) Viini on tehty n. 20-vuotiaiden Barbera-köynnösten rypäleistä ja kypsytetty 6 kuukautta ranskalaisessa tammessa.

Väriltään viini on erittäin tumman kirsikanpunainen ja lähes läpinäkymätön; reunoiltaan taas melko väritön ja hailakka.

Tuoksu on erittäin runsas ja puhdaspiirteinen; löytyy runsaasti karhunvatukkaa, kypsää kirsikkaa, tummaa luumuisuutta, kevyesti pölyistä ja tuhkaista maata, maustepippuria ja orvokkisen parfyymistä kukkeutta.

Suussa viini paljastuu paljon kevyemmäksi ja vähemmän kypsäksi mitä mehevä tuoksu antaa odottaa: kuiva ja marjaisen aromikas maku tarjoilee tuoretta hapankirsikkaa, kevyttä puolukkaisuutta, tuoreita tummia hedelmiä ja kevyttä yrttisyyttä. Rungoltaan viini on todella hapokas, eloisa ja kevyesti jopa kirpeään taittuva, mutta tanniinit ovat rypäleelle tyypillisesti hillittyjä ja kevyitä. Yleisilme on keskitäyteläinen, mutkaton ja hauska ja hyvin runsaan hapokkuutensa vuoksi erittäin pirteä.

Keskimaun tavoin pirteä jälkimaku jättää viipylevästi kielelle maamaisuutta, tuoreita metsämarjoja, ja kevyttä mausteisuutta melko pitkäksi aikaa. Yleisvaikutelma on mehukas ja melko intensiivinen.

Renato Rattin Barbera on todella mallikas suoritus ja onnistuu yhdistämään hienosti Barberan parhaat puolet: arkisen ja huolettoman ilmaisun ja piemontelaisten viinien tyylikkään aromikkuuden. Tarjotun ruoan kanssa viini sopi todella erinomaisesti; reilu hapokkuus ei lannistunut missään vaiheessa ja mehukkaat aromit komppasivat mainiosti ruoan omia makuja. Lisäksi käytetty tammi ei päässyt missään vaiheessa leikkaamaan rehevän aromikkuuden läpi, mikä on aina plussaa.

Yleisilmaisultaan viini on sen verran suoraviivainen, että se tuskin kovinkaan kummoisesti onnistuu kehittymään kypsyttelyllä, vaikka toki viinin runsas hedelmä ja hapokkuus toki pientä ikäännytystä varmasti kestäisivätkin. Reippaan rapsakan hapokkuutensa takia suosittelen nauttimaan viinin joko riittävän runsaan ruoan kanssa, tai sitten vain lämpimänä kesäpäivänä – vaikkakin mehevänmakeiden uuden maailman viinien ystävälle tämän tyylinen, freesi ja kevyehkö punaviini ei ehkä putoa. Nauti nyt tai seuraavan 4-5 vuoden sisällä.

Lyhyesti: Eloisan hapokas, varsin aromikas, arkisen mutkaton ja kaikin puolin miellyttävä Barbera. Ei ole tarkoitettu hienosteluun, vaan yksinkertaisesti ruoan kumppanina ihasteluun.

Arvio: Erittäin hyvä – ei tämä Viettin Barbera d'Asti La Crenan tasoista, maagista Barbera-elämystä tarjoile, mutta joka tapauksessa tyylipuhdasta, tasokasta ja kaikin puolin nautiskeltavaa Barberaa varsin kohtuulliseen hintaan.

Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti