Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.1.13

"Von Unserm" Riesling Trocken 2011

"Von Unserm" Riesling Trocken 2011
  • Valmistaja: Weingut Balthasar Ress
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,12e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,39e (Tammikuu 2013, Alko)

Jouluna joulupöytämme valkoviininä oli tarjolla saksalaisen, lähes 150-vuotiaan viinitalo Balthasar Ressin "Von Unserm" Riesling Rheingausta, Rein-joen rannalta. Viini on melko tuore tuttavuus Alkon hyllyillä, sillä viini saapui valikoimiin vasta viime kesän puolen välin aikoihin.

Väriltään viini on melko väritön, sävyltään ainoastaan kevyesti vetisen vihertävä.

Tuoksu on melko kypsä, mutta melko hillitty ja etäinen. Puhdaspiirteinen ja raikas hedelmä tarjoilee lähinnä sitruksia sekä tuoretta viheromenaa, seassa on myös kevyttä yrttisyyttä sekä voimakasta mineraalisuutta, joka vihjailee petrolisuudesta, jota tämä viini tullee tarjoilemaan kehittyessään iäkkäämmäksi.

Pirteän limettinen, voimakkaan mineraalinen ja lähes teräksinen maku on hyvin hapokas ja kevyesti kieltä nipistelevä. Voimakas hedelmäisyys on hyvin intensiivistä, mutta ei yhtä kypsä mitä tuoksu antaa odottaa. Kokonaisuus on hyvin kuiva ja särmikäs, muttei mitenkään erityisen runsas, vaan hillitystä jäännössokeristaan (8 g/l) huolimatta melko pelkistetyn karu ja erittäin fokusoitunut.

Keskipitkä jälkimaku on teräksisen mineraalinen ja runsaassa, kieltäkipristävässä hapokkuudessaan todella runsaasti vettä kielelle nostava ja suutapuhdistava.

Yleisvaikutelmaltaan "Von Unserm" Riesling on todella tyylipuhdas ja tasapainoinen saksalaisriesling sieltä hieman hillitymmästä päästä. Mainiolla tavalla pelkistetyn oloinen tarjoilee todella raikkaassa ja ryhdikkäässä paketissa juuri sen verran mitä hyvältä Rieslingiltä odottaa, eikä yhtään ylimääräistä. Tämä ryhdikäs, raikas ja viiltävän hapokas valkoviini toimi erinomaisesti joulupöydän erilaisten antimien kanssa; esimerkiksi rosolli nosti viinistä hienosti esille myös makeampia ja kypsän omenaisia piirteitä. Yleisesti "Von Unserm" Riesling on varsin kelvollinen ja tasapainoinen ruokapöydän Riesling esimerkiksi erilaisten kasvisruokien tai merenelävien kumppaniksi.

Lyhyesti: Hyvin tyypillinen ja laadukas saksalaisriesling, joka tarjoilee intensiivistä, sitruksista ja voimakkaan mineraalista hedelmää tiukan hapokkaissa raameissa. Puhdaspiirteinen ja raikas esitys.

Arvio: Erittäin hyvä – jos elsassilaiset ~15 euron Rieslingit on käyty läpi, kannattaa suunnata katse Saksa-hyllylle; "Von Unserm" tarjoaa varsin niille varsin kelvollisen kilpailijan samasta hintaluokasta.

Hinnan (14,39e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti