Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.1.13

Belisario Verdicchio Riserva Cambrugiano 2008

Belisario Verdicchio di Matelica Riserva Cambrugiano 2008
  • Valmistaja: Cantine Belisario
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Verdicchio di Matelica
  • Maa: Italia
  • Alue: Marche, Macerata, Matelica
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~15,00e (Joulukuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Joulupyhien jälkeen pyörähdimme äitini luona vaihtelemassa kuulumisia, kiittelemässä lahjoista ja sen sellaista, sekä ennen kaikkea, syömässä! Tarjolla oli mm. kookosmaidossa haudutettuja soijasuikaleita sekä perheellemme perinteistä joulunjälkeisruokaa, lipeäkalaa, joka on kuuluisa lähinnä mauttomuudestaan ja räkämäisestä koostumuksestaan – ja silti se onnistuu maistumaan aina yhtä mainiolta!

Ruoan kumppanina oli äitini viimekesäiseltä Italian-reissulta mukaan tarttunut Riserva-tasoinen Verdicchio. Viini tulee Verdicchioistaan kuuluisalta Marchen alueelta, jossa äitini oli reissaamassa, tosin kuuluisaa Castelli di Jesin aluetta tuntemattomammalta Matelican ala-alueelta. Viinin Riserva-luokitus tarkoittaa sitä, että viini on ehtinyt kypsyä vähintään kaksi vuotta ennen kauppojen hyllyille päätymistään – aluksi vuoden verran terästankeissa (osa tammitynnyreissä) ja sitten toisen vuoden verran pullossa.

Väriltään viini on voimakkaasti kellertävään taittuvan vihreä ja ulkonäöltään hieman öljyisen oloinen. Tuoksu on miellyttävän tasapainoinen ja tarjoilee hunajamelonia, kevyttä kriikunaa, päärynää, hentoa mantelisuutta, olkisuutta ja yrttejä.

Maultaan Cambrugiano jatkaa tuoksun viitoittamalla kielellä: viini on kuiva, yrttinen, kevyen kukkea ja mausteinen, hedelmäpuolelta löytyy hapokasta sitruksisuutta ja tuoksusta tuttua kriikunaa. Yleisvaikutelma on kohtuullisen täyteläinen, leveä ja jopa kevyen öljyinen, vaikka viini onkin ihastuttavan raikas ja hapokas. Tammitynnyrikypsytys ei juurikaan tunnu makupuolella, kevyen vaniljaista mausteisuutta lukuunottamatta.

Keskipitkä, kypsän hedelmäinen jälkimaku on miellyttävän mausteinen, hillityn mineraalinen ja kevyen pähkinäinen. Viinistä jää yleisesti todella maukas ja harmoninen jälkivaikutelma.

Varsinaisesti Cambrugiano ei vaikuttanut mitenkään erityiseltä Verdicchiolta, eli Riserva-tason kypsyttely ei ollut tuonut mitään erityisen mieleenpainuvaa ihmeellisyyttä verrattuna ihan perus-Verdicchioihin, mutta itseäni tämä ei juurikaan haitannut, sillä monesti suosin niitä Italian raikkaampia ja suoraviivaisen hedelmäisiä perusvalkkareita, kuin "erityisiä" ja "hienoja" runsaassa tammessa kypsytettyjä super-italialaisia valkoviinejä. Tämä viini oli siis hyvin tyylillä ja hyvällä maulla tammessa kypsytetty, eli juuri ja juuri havaittavasti, minkä lisäksi pitkä kypsyttelyaika oli tuonut osansa viinin eleganssiin ja harmonisuuteen. Kokonaisuutena viini oli varsin mainio ja tyylikäs Verdicchio, joka sopi vallan erinomaisesti niin lipeäkalan kuin mausteisempien soijasuikaleidenkin kumppaniksi. Tyylipuhdas alueen esitys.

Lyhyesti: Erittäin sopusointuinen, miellyttävän mausteinen, vivahteikas ja runsaudestaan huolimatta hyvin ryhdikäs Marchen kypsytetty Verdicchio.

Arvio: Tyylikäs – todella mainio ja moniulotteinen ruokaviini. Eipä ole tullut vastaan kehnoja Marchen Verdicchioita, toivottavasti samaan malliin jatketaan!

Hinnan (n. 15e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti