Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.13

Quinta do Noval 20 Years Old Tawny Port

Quinta do Noval 20 Year Old Tawny Port
  • Valmistaja: Quinta do Noval
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Tempranillo, Tinta Barroca, Touriga Francesa, Touriga Nacional
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 50e (Joulukuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Äitini pyörähti loppuvuodesta Portugalissa pienellä lomareissulla ja toi mukanaan varsin vakuuttavan valikoiman erilaisia paikallisia herkkuja, joista yksi oli tämä Quinta do Novalin vähintään 20-vuotiaista viineistä sekoitettu ruskea Port. Viiniä oli tarjottu jouluaterian päätteeksi, mutta sitä oli vielä reilusti jäljellä päästessäni pyhäpäivien jälkeen paikalle tervehtimään, joten onnistuin itsekin pääsemään tästä herkusta osingoille.

Quinta do Noval on erityisen tunnetu vuosikerta-Porteistaan, jotka on valmistettu viinitalon omien, poikkeuksellisesti varttamattomien köynnösten rypäleistä – käytännössä melkeinpä kaikkialla muualla Euroopassa viiniköynnökset vartetaan kiinni törmäviinin runkoon, jotta köynnös olisi vastustuskykyinen viinikirvaa vastaan, mutta Novalin tarhojen keskeltä löytyy pieni, lähes satavuotias palsta, jonka köynnökset ovat onnistuneet tähän päivään saakka välttämään viinikirvojen vitsauksen.

Väriltään viini on upean syvä ja ikäisekseen varsin tumma, voimakkaasti punaruskeaan taittuvan meripihkan värinen.

Tuoksu ei ole kovinkaan voimakas tai runsas, mutta sitäkin vivahteikkaampi: pähkinäsekoitusta, aromaattisia kukkia, tummaa siirappia ja kuivattuja viikunoita. Melko runsas alkoholi (20,5%) tuo tuoksuun kevyttä apteekkieetteristä vivahdetta.

Maku on tuoksun tavoin kevyehkö ja hyvin vivahteikas, mutta siinä on myös luonnetta tuovaa ronskia mausteisuutta. Kielellä viini on aromaattinen, kuivtun viikunainen, vaniljainen, hapettuneen ja tammisen pähkinäinen kevyen sherryisellä sivujuonteella sekä runsaan alkoholinsa vuoksi melko tulinen. Viini on ronskista mausteisuudestaan ja tulisuudestaan johtuen yllättävänkin kuivan oloinen, vaikka jäännössokeria onkin normaalien Portviinien verran. Viini ei ole myöskään erityisen täyteläisen muhkea, vaan jäännössokerisuuden vuoksi enemmän hieman öljyinen ja tahmea.

Mausteisen tamminen jälkimaku on selvästi keskimakua makeampi ja tumman siirappinen, mutta kielelle jää silti varsin pitkäksi aikaa kuivahkoa sherryistä ja kaurakeksistä aromaattisuutta, joka ryhtyy hiljalleen taittumaan mallaksiseksi ja jopa ruispuuroiseksi vivahteikkuudeksi. Niin tuoksussa kuin keskimaussakin esillä ollut alkoholisuus ei kuitenkaan tule häiritsemään jälkimakua ja jälkivaikutelma onkin todella tasapainoisen ja tyylikkään oloinen.

Kokonaisuutena Novalin 20yo Tawny ei ole läheskään yhtä hienostunut kuin useimmat muut vastaavan ikäiset ruskeat väkevöidyt viinit, mutta yleisvaikutelmaltaan viini on silti oikein erinomainen ja hienosti kehittynyt. Viini tuntuukin olevan ikätovereitaan nuorempi ja röyhkeämpi, mutta ikä on silti tuonut kokonaisuuteen valtavasti syvyyttä ja vivahteikkuutta – ainoastaan eleganssi ei tunnu tarttuneen kokonaisuuteen. Yleisesti tämä viini on vallan erinomainen ja nautiskeltava jälkiruoka aivan sellaisenaan, mutta tulee varmasti toimeen myös voimakkaampien juustojen ja pähkinäisten tai hedelmäisten leivonnaisten seurassa.

Maksettua hintaa en kysellyt, mutta voisin veikata viinin irronneen keskimääräistä wine-searcherin hintaa halvemmalla paikan päältä.

Lyhyesti: Ikäisekseen hyvin ronski ja harteikas mutta samalla myös todella vivahteikas ja hurmaava Tawny Port. Hinnakas mutta varsin tyylikäs esitys.

Arvio: Erinomainen – ronskiudestaan huolimatta – tai ehkä jopa sen vuoksi varsin mainio, tyylipuhdas ja hienosti ikääntynyt Tawny Port.

Hinnan (50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti