Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.1.13

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz 2010

Jim Barry The Lodge Hill Shiraz 2010
  • Valmistaja: Jim Barry Wines
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Clare Valley
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,98e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 17,98e (Tammikuu 2014, Alko)

James "Jim" Barryn 50-60-lukujen taitteessa perustama Jim Barry Wines on viineillään runsaasti palkintoja kerännyt, nyt jo 2. sukupolven perheomisteinen viinitila Clare Valleysta – Etelä-Australian yhdeltä kuuluisimmista ja vanhimmista viinialueista.

Väriltään viini on purppuraisen sinipunainen ja käytännössä läpinäkymätön.

Tuoksu on juuri sellainen, mitä australialaiselta Shirazilta voi odottaa: todella paksu ja muhkea. Aromimaailma kattaa mm. mustaherukkaa, raikasta eukalyptusta, savua, hilloista karhunvatukkaa, neilikkaista joulumausteisuutta, hennosti erottuvia menthol-kurkkupastilleja, mustapippuria ja sopivan hillitysti makean maitosuklaista tammea. Maan Shirazeille tyypilliseen tapaan varsin överiä tykitystä alusta loppuun; en vielä hihku innosta.

Viini jatkaa ensivaikutelmaltaan tuoksun radalla: yleisvaikutelma on iso, jopa jyhkeä, ja paksuhko. Viini ei kuitenkaan tykitä sinne perinteisten hillo-aussien päähän vaan jää himmailemaan sinne tasapainoisille keskitaajuuksille; monoliittista hedelmää tukemaan nousevat runsaat, mutta sopivan lempeät tanniinit ja varsin ryhdikäs hapokkuus. Tuhdista hedelmästä löytyy kypsää karhunvatukkaa, pippurista maustetta, varsin kuivaa ja puisevaa tammisuutta, kevyttä vaniljaisuutta ja tummaa kirsikkaa. Yleisvaikutelmaltaan viini on selvästi enemmän karvaan pippurinen kuin ylikypsän makea – tuoksusta ja ensivaikutelmastaan huolimatta viinissä ei ole juuri ollenkaan vastaavan tyylilajin viinien hilloisuutta.

Pitkä jälkimaku tarjoaa pehmeätä mokkaisuutta, pippuria, tammista ja mausteista karvautta ja tummia metsämarjoja. Runsaanpuoleinen (14,5%) alkoholi nousee ensi kertaa kunnolla esiin vasta jälkimaun loppupuolella, alkoholisen lämmönhohkan noustessa nieluun ja kitalaelle.

Jim Barryn viini onnistui kyllä yllättämään varsin mainiosti. Aluksi viini vaikutti mitä tyypillisimmältä, tylsältä aussi-Shirazilta, mutta vasta suuhun päästessään viini onnistui näyttämään todellisen luonteensa. Kokonaisuutena viini on todella roteva ja lihaksikas, mutta silti kokonaisuudessa on melko vähän ylimääräistä – viinistä on hiottu turhat ja ylimääräiset puolet pois, mutta jätetty riittävästi särmää. Viinissä yhdistyy varsin mainiosti Pohjois-Rhônen Syrah-viinien pippurisuus ja tiukkuus australialaisviinien massiivisuuteen ja tummaan hedelmään. Ehdottomasti yksi Alkon parhaita uuden maailman Shirazeja, jonka suurin "huono" puoli on vuodenvaihteessa 2013 törkeällä tavalla peräti 10% kohonnut hinta.

Viini on kuitenkin edelleen, kohonneesta hinnastaan huolimatta, varsin mainio, tuhti viini tuhdeille aterioille ja helposti hintansa väärti.

Lyhyesti: Roteva ja lihaksikas, mutta myös varsin tasapainoinen ja hyvällä maulla tehty Shiraz, johon on onnistuttu hyvin tuomaan vanhaa maailmaa sekaan kokonaisuuteen.

Arvio: Erinomainen – harvoin olen näin positiivisesti yllättynyt Australian Shiraz-viineistä. Viini on rotevuudestaan huolimatta jo nyt varsin hyvin lähestyttävissä, mutta kehittynee mainiosti vielä viitisen vuotta.

Hinnan (17,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti