Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.1.13

Tommasi Graticcio Appassimento 2010

Tommasi Graticcio Appassimento Parziale 2010
  • Valmistaja: Tommasi Viticoltori
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Rosso Veronese
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, muita
  • Koko: 0,75 / 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 89 SEK / 279 SEK (~10,33e / 32,40e, Joulukuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 89 SEK / 279 SEK (~10,43e / 32,71e, Tammikuu 2012, Systembolaget)

Jouluaaton jälkeen jääville joulupöydän herkuille oli talouteen varattu Systembolagetista löytyvä Tommasin Graticcio-hanapakkaus.

On huvittavaa seurata tätä appassimento-viinien voittokulkua. Alkuperäiset maailmanmaineeseen pompanneet Veneton appassimento-viinit, Amarone ja Recioto, nauttivat edelleenkin maailmanlaajuisesta suosiosta, mutta samalla olivat vaativan valmistustapansa vuoksi hinnoiteltuja arkikäytön ulkopuolelle. Siksi markkinoille saapuivat Ripasso-viinit, joilla pystyttiin saamaan alkuperäisten appassimento-viinien parhaita puolia arkisempiin viineihin myös peruskuluttajalle kohtuullisessa hintaluokassa. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että Ripasso-viineistä toivotaan vielä ns. "halpis-versioita", minkä vuoksi markkinoille ilmestyy toinen toisensa jälkeen erilaisia Appassimento- tai Appassimento Parziale -nimikkeen alla kulkevia, vielä Ripassoja edullisempia viinejä. Tommasin Graticcio on yksi sellainen – viini on arvostetulta Valpolicella Classico -alueelta tuleva punaviini, johon käytetyistä rypäleistä osaa on kuivatettu rusinoiksi hetken aikaa, mikä selittää viinin Appassimento Parziale ("osittainen kuivatus") -nimikkeen. En onnistunut löytämään tarkkoja tietoja viiniin käytetyistä rypäleistä, kuinka suurta osaa niistä on kuivattu ja kuinka kauan, joskin ensimmäinen kohta todennäköisesti selittää sen, miksi viini on luokiteltu IGT-luokituksen, eikä esimerkiksi DOC Valpolicella Classico -luokituksen alle.

Väriltään viini on Valpolicellamaisen rubiininpunainen ja melko läpinäkyvä.

Kypsän hedelmäisestä ja tumman kirsikkaisesta tuoksusta löytyy – jopa hieman yllättäen – melko selviä appassimento-menetelmän tuomia vivahteita: nahkaa, makeita leivontamausteita, kevyesti aromaattisia yrttejä, muskottipähkinää ja hentoa rusinaisuutta.

Maultaan Graticcio on keskitäyteläinen ja varsin maukas, jos kohta hieman ohuehko ja melko simppeli; kielellä pyörii lähinnä cocktailkirsikkaa, kuivattua luumua, kevyttä rusinaisuutta ja hentoa lakritsia. Jäännössokeri (8 g/l) tuo kokonaisuuteen hieman runsautta sekä korostaa kypsän hedelmäisyyden makeutta. Kokonaisuus on kohtalaisen hapokas ja keskitanniininen, mutta silti hieman vaatimaton ja hampaaton – toivoisin hieman asenteellisempaa puraisua Valpolicellan viineiltä.

Makean puolukkainen jälkimaku on mehevän keskimaun jälkeen hieman ohuen ja vetisen oloinen, sekä hieman alkoholista lämmin. Kokonaisuus ei jää kovinkaan pitkäksi aikaa kielelle ja jättää melko harmittoman jälkivaikutelman.

Yleisesti Graticcio on maukas, mutta melko simppeli, eikä mitenkään ihmeellinen perus-BIB. Ruoan kanssa viini ei luenut sen kummempia harmonioita, muttei kyllä häiritseviä riitasointujakaan; sellaisenaan viini tuntui kuitenkin solahtavan kurkusta alas huolettomasti. Toimiva ja luotettava, vaikkakin myös hieman yllätyksetön Ripasso-henkinen punaviini.

Lyhyesti: Mainiota Tommasin Ripassoa vaatimattomampi "vauva-Amarone", joka on ihan nautiskeltava, mutta myös melko yllätyksetön esitys – parhaimmillaan huolettomana seurusteluviininä.

Arvio: OK – yleisesti viini on ihan kelvollinen perus-ok.

Hinnan (10,43e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (32,71e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti