Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.11.12

Briego Vendimia Seleccionada 2009

Briego Vendimia Seleccionada 2009
  • Valmistaja: Alberto y Benito, Bodegas Briego
  • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,49e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,63e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavaksi vuorossa jälleen yksi Ribera – Briego Vendimia – joka on tullut testattua parikin kertaa tässä syksyllä. Aiemminarvostellun Catanian tavoin tämäkin viini edustaa muhkeista viineistä tunnetun Ribera del Dueron selvästi kevyempää päätä.

Väriltään viini on syvä, mustanpuhuvan punaisenpurppura ja reunoilta vain aavistuksen verran vaaleampi.

Tuoksultaan viini on melko tyypillinen Espanjan Tempranillo: löytyy nahkaa, kypsää karpaloa, maata, hieman makeampaa luumua ja vaniljaiseen taittuvaa, paahdettua tammea.

Maultaan viini on aromikas ja selkeästä hapokkuudestaan huolimatta melko pehmeä. Viini on kuitenkin melko kevyt, mikä yhdistettynä eloisaan hapokkuuteen jättää hieman ohuehkon suutuntuman. Aromeiltaan viini on luumuinen, nahkainen, mukavan yrttinen, kevyesti puisevan tamminen, hennon savuinen ja lämmin. Briegossa on hyvä tanniinisuus, minkä johdosta viini on pehmeästä suutuntumastaan huolimatta mukavan särmikäs.

Jälkimaussa kielelle jää luumua, pölyistä maata, pippuria ja puista tammea.

Toisin kuin Catania, joka oli hieman persoonaton ja turhan tamminen kevyen pään Ribera, on Briego makuuni paljon miellyttävämmän ja persoonallisemman oloinen. Erityisen kummoinen hintaluokkansa edustaja viini ei ole, mutta kevyempää, laadukasta ja nuorta Tempranilloa kaipaavalle Briego Vendimia on varsin näppärä tapaus. Kokonaisuus on mukavan tasapainoinen, napakka ja eloisa.

Lyhyesti: Tasapainoinen, keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastossa keikkuva nuori Tempranillo, josta löytyy paljon perinteistä Espanjaa ilman kaiken alleen peittävää tammea.

Arvio: Hyvä – helppo eikä erityisen mieleenjäävä espanjalainen, mutta tästä huolimatta viinissä on sekä balanssia että ideaa. Helppo yhdistää moniin ruokiin ja varsin mukava sellaisenaan.

Hinnan (12,63e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti