Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.11.12

Hewitson LuLu Sauvignon Blanc 2011

Hewitson LuLu Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Hewitson
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Adelaide Hills
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,20e / 12cl (Lokakuu 2012, Baker's Tempo, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Alkon perusvalikoiman "Hewitsonit", eli runsaan aromikas Miss Harry ja persoonallinen Baby Bush Mourvèdre, ovat saaneet minut luottamaan Hewitsonin nokkamiehen, Dean Hewitsonin, visioon viinintekijänä. Dean on tunnettu erityisesti suuresta rakkaudestaan Rhônen alueen viineihin, minkä johdosta hän pyrkii tekemään Australiassa enemmän ranskalais- kuin australialaistyylisiä viinejä. Lopputulos – ovatko viinit todella enemmän ranskalaisen kuin australialaisen oloisia – on jokaisen itse päätettävissä, mutta itse olen ainakin tähän asti pitänyt Hewitsonin tuotteista. Siksi olikin ilo havaita Helsingin Baker's Tempo -viiniravintolan tarjonnasta löytyvän useita eri Hewitsonin tuotteita, joita ei Alkosta löydy ollenkaan. Ensimmäisenä testattavaksi päätyi juuri Sauvignon Blanceistaan tunnetun Adelaide Hillsin alueen yhden viinitarhan valkoviini, LuLu.

Väriltään viini on kevyesti neonvihreään taittuvan kirkas. Runsaasta hapokkuudesta varoittelevat hiljalleen lasin reunoille ilmestyvät pienenpienet kuplat. Tuoksultaan viini on niin runsas ja trooppisen hedelmäinen, että ensivaikutelmaltaan se muistuttaa enemmän esanssista Sauvignon Blanc -karkkia, kuin varsinaista viiniä. Tuoksussa on todella runsaasti herukkaa, passionhedelmää, tomaatinlehtiä, kurkkua ja rypäleelle ominaista, pistävää ja hieman makeaan taittuvaa kissanpissaisuutta. Kokonaisuus on niin runsas, että se vaikuttaa lähes tunkkaiselta.

Maultaan viini on raikas ja todella hapokas, kirpakkakin. Kielellä pyörii herukanlehtisyyttä, yrttejä, tietyllä tavalla hillittyä, mutta yleisvaikutelmaltaan silti lähes esanssisuuteen asti taipuvaa trooppista hedelmää, mineraalia ja parsaa. Kokonaisuutena viini on loirelaiseen henkeen enemmän vehreä kuin hedelmäinen, sekä hyvin napakka ja reippaan hapokkuutensa johdosta erittäin intensiivinen. Samalla viini on sellaisenaan kuitenkin myös kepeähkö ja tuntuvan hapokkuutensa ja mineraalisuutensa vuoksu myös hieman ohuehko, mineraalivetinen.

Lyhyehkö jälkimaku on napakka, yrttinen, mineraalinen ja kevyen makean hedelmäinen.

LuLu jättää melko erikoisen, ristiriitaisenkin yleisvaikutelman. Toisaalta se on selvästi enemmän ranskalaishenkisen vehreä ja yrttinen kuin uuden maailman tyylisesti hallitsevan hedelmäinen, mutta toisaalta sen kevyehkö hedelmäisyys on erittäin voimakkaasti Uuden-Seelannin mieleen tuovaa, kypsää, trooppista hedelmää – joka on saatu vain pysymään hyvin taustalla. Rapsakalta hapokkuudeltaan viini musituttaa enemmän hyvin napakan ja korostuneen hapokkaita, Uuden-Seelannin viileämpien aluiden Sauvignon Blanceja, kuin Loiren pirteitä, mutta kuitenkin hieman leveämpiä ja täyteläisiä Sauvignoneita, jotka tuntuvat raikkauden luomiseksi luottavan enemmän yrttisiin ja vehreisiin makuihin kuin korostuneeseen hapokkuuteen.

Viinissä oli ainakin persoonaa enemmän kuin useimmissa vastaan tulleissa, useimmiten ikävän ylikypsissä ja hapokkuudeltaan vaatimattomissa Australian Sauvignon Blanceissa, mutta silti en oikein saa otetta viinistä. Se on rakenteeltaan oikein puhdaspiirteinen ja napakka, minkä lisäksi se on ihastuttavan vehreä, mutta toisaalta se on yhtäaikaa överi ja ohuehko, sekä aromeiltaan jopa esanssisen korostunut. Kokonaisuus on jotenkin perverssi, enkä pysty määrittelemään lasillisen loppuessakaan olisiko tämä parempi ruoan kumppanina, vai koskeloittain "laiturinnokassa."

Lyhyesti: Toisaalta hyvin napakan hapokas ja vehreä, mutta toisaalta lähes esanssisen aromikas aromipommi, joka onnistuu kärsimään jonkinlaisesta keskimaun ohuudesta.

Arvio: Hyvä – viinissä on paljon kaikkea, mutta mikään ei tunnu olevan paikallaan. En silti voi väittää ettenkö olisi pitänyt viinistä, päinvastoin – LuLu maistui oikein hyvin. Se on kuitenkin sen verran rauhaton ja hieman hajallaan oleva esitys, että varsinaisesti vakuuttamaan se ei onnistunut.

Hinnan (7,20e) ja laadun suhde: Viiniravintola Baker's Tempossa 12cl lasillinen oli kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti