Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.11.12

Bernard-Massard Millésimé Brut 2008

Bernard-Massard Crémant de Luxembourg Millésimé Brut 2008
  • Valmistaja: Caves Bernard-Massard
  • Tyyppi: Kuohuviini, Crémant de Luxembourg
  • Maa: Luxemburg
  • Alue: Grevenmacher
  • Rypäleet: Pinot Blanc (50%), Riesling (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,30e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,49e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)


Viime keväänä Alkon tilausvalikoimaan saapui Suomessa kovin tunnetun Bernard-Massardin peruskuohuviinin astetta parempi versio – vuosikerran 2008 Crémant de Luxembourg Brut. Viini on valmistettu perinteisellä shamppanjamenetelmällä, mutta sitä ei ole tehty perinteisistä Champagnen alueen rypäleistä, vaan Luxemburgissa suosituista Pinot Blancista ja Rieslingistä.

Väriltään viini on kevyesti vihertävän karambolan värinen.

Tuoksu on melko hillitty, mutta todella persoonallinen ja vaikuttava esimerkiksi perus-Cuvée de l'Ecussoniin verrattuna. Tummanpuhuvassa tuoksussa on kypsiä – tummiakin – hedelmiä, pähkinää, leipätaikinaa, aavistus hapettunutta aromikkuutta ja kevyttä, mutta varsin yllättäen kuohuviiniin sopivaa, miellyttävää likaisuutta, minkä lisäksi taustalla lymyilee oletettavasti tammitynnyrikypsytyksen seurauksena syntynyt toffeinen alavire.

Peräkkäin vertailtuna Bernard-Massardin Millésimé ja Cuvée de l'Ecusson ovat kuin kahdelta eri planeetalta: Cuvée de l'Ecusson on perushyvä, mutta varsin arkinen, kun taas tämä on todella persoonallinen, omaperäinen ja viehättävä esitys: kielellä pyörivä rehevän aromikas ja kypsän hedelmäinen maku on todella runsas, leveä, hennon ranskanleipäinen ja voimakkaan omenainen. Viinin jo hieman kehittynyt, vivahteikas, kuiva maku ja suutuntuma on todella kermainen ja pieni mousse on varsin ponteva, tuoden viiniin miellyttävää ryhtiä. Kokonaisuus on todella kutsuva, tasapainoinen ja vallan mieleenpainuva.

Jälkimaku on todella kuiva ja pitkä, kielellä viipyilee pitkään happaman omenainen ja miellyttävän hillitty mineraalinen yleisvaikutelma, jota tukee hento, myös nenän takaosiin nouseva, pähkinäinen ja leivoksinen vivahde.

Bernard-Massardin Millésime on todella maukas, monipuolinen ja mukavan persoonallinen esitys. Viinissä on todella paljon persoonaa sekä iän tuomaa syvyyttä, jota ei perus-Ecussonista löydy. Rakenne on samoin tasapainoisempi, eikä läheskään yhtä ronski. Viinissä on sen verran omaperäisyyttä, että se toimii vallan erinomaisesti ihan sellaisenaan nautiskelukuohuvana, sillä joka siemauksella viinistä tuntuu löytyvän lisää ylätyksiä. Jos vaihtoehtoina olisi Alkon halpa Shamppanja tai tämä, ottaisin muitta mutkittä tämän – tässä on paljon enemmän luonnetta kuin budjetti-shamppiksissa ja silti onnistuisin säästämään euron pari. Jälleen kerran todistan itseni oikeaksi sen kanssa, että rahalle saa enemmän vastinetta ostamalla kalliita kuohuviinejä kuin halpoja Shamppanjoita.

Lyhyesti: Hieman kehittynyt, vivahteikas, moniulotteinen ja todella kermainen laatu-kuohuviini Luxemburgista.

Arvio: Erinomainen – viini on kaiken kaikkiaan upean persoonallinen, vivahteikas ja mieleenjäävä esitys. Saisi Alkosta löytyä enemmänkin näitä jo hieman kehittyneempiä kuohuviinejä, myöskin ihan perusvalikoimasta.

Hinnan (18,49e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti