Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.11.12

Tommasi "Ripasso" Valpolicella 2009

Tommasi "Ripasso" Valpolicella 2009
 • Valmistaja: Tommasi Viticoltori
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Valpolicella Classico Superiore
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
 • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (25%), Corvinone (5%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 17,98e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 19,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Katsos perhanaa! Tässä jossain välissä ehti mennä 50,000 sivulatauksen rajakin rikki, eikä blogillakaan ole vielä edes vuosikaan tullut täyteen!  Reilu 15,000 yksittäistä kävijääkin on kyllä paljon enemmän mitä olisin vuosi sitten osannut odottaa. Ai huhhuh. Melkoinen määrä liikennettä näin pienessä ajassa, olen kyllä sekä yllättynyt että otettu. Kai nämä kirjoittelut sitten joitakin kiinnostavat! Vilpittömät kiitokset jokaiselle täällä piipahtavalle lukijalle!

Sitten sitten. Seuraavaksi vuorossa Interbrandsin tuotemessuille esillä ollut vanha tuttu, mm. Viini-lehden vuoden viininä 2011 tunnettu Tommasin "Ripasso" 2009, jonka hinta pomppasi näppärästi tässä syksystä euron ylöspäin.

Väriltään viini on tumman ja lähes läpinäkymättömän kirsikanpunainen, reunoilta enemmän vaalean hailakka ja läpinäkymätön.

Tuoksussa on runsaasti makeaa kypsyyttä, joka sekoittuu huumaavaksi kirsikkahillon, tumman marjamarmeladin ja kypsien hedelmien potpuriksi. Seassa on myös kevyttä lakritsisuutta, hentoa nahkaisuutta ja hillittyä tammea, joka taittuu makeuden keskellä maitosuklaiseksi. Tummanpuhuva tuoksu on hyvin kypsästä, kevyen hilloisesta tuoksustaan huolimatta varsin herkullisen ja houkuttelevan tuoksuinen.

Maultaan "Ripasso" on melko runsas, hyvin täyteläinen ja tuoksun tavoin makeahko, tosin ei siinä määrin mitä tuoksu antoi odottaa. Makean kirsikkaisuuden ohella on tuoreempia, tummia hedelmiä, tammista puisevuutta ja mausteisuutta ja kevyttä tulisuutta. Tanniinit ja hapokkuus ovat melko hillittyjä, mutta antavat viinille sen verran runkoa, ettei kokonaisuus lässähdä täysin oman painonsa alle. Yleisvaikutelmaltaan viini on kutsuva ja helppo, mutta myös varsin maukas ja aromeiltaan klassisen pohjoisitalialainen. Kokonaisuudessa on kuitenkin helppoudesta huolimatta mukavaa syvyyttä ja monikerroksisuutta.

Keskipitkä jälkimaku on leveä, makean hedelmäinen, tiukan hapankirsikkainen, hennon bitterisen yrttinen ja jättää kielelle italialaisten viinien kirsikkaisen yleisvaikutelman.

Tommasin "Ripasso" on tyyliltään melko massoihinvetoava – hyvin täyteläinen ja makeankypsä – mutta tyylikkyydessään aivan toista maata kuin esimerkiksi Australian tai Chilen usein kovin yllätyksettömät ja varsin yksiulotteiset hedelmäpommit. Tyylillisesti tämä Ripasso on lähempänä muhevia ja massiivisia Amaroneja kuin hapokkaita ja kepoisia Valpolicelloja. Tämä viini on yksi parhaita Ripassoja 15-20 euron hintahaarukassa ja varsin maittava tapaus ihan sellaisenaan, mutta varsin kelpo valinta myös esimerkiksi tukeville ruoille, jotka kaipaavat enemmän suurta ilmaisua kuin jäntevää runkoa.

Lyhyesti: Makeankypsä, kirsikkahilloinen ja klassisen maukas Ripasso Veneton arvostetulta Valpolicella Classicon viinialueelta. Mehevä ja helppo, mutta silti maukas jopa kuivista ja hapokkaista viineistä pitävään makuuni.

Arvio: Erittäin hyvä – vallan mainio nautiskelu-Ripasso. Ei varsinainen meditaatioviini, mutta silti sopii mielestäni paremmin sellaisenaan nautiskeltavaksi kuin ruoan kumppanina nautittavaksi.

Hinnan (19,48e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Erinomainen suoritus nuori mies!
  Onnittelut, eteenpäin seuraavaan lasilliseen..

  Voi hyvin.

  Jokkeri

  VastaaPoista