Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.12

Climbing Merlot 2010

Climbing Merlot 2010
  • Valmistaja: Cumulus Estate Wines
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: New South Wales, Orange
  • Rypäleet: Merlot (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 103 SEK (~11,97e, Lokakuu 2012, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cumulus Winesin vakuuttavaa Chardonnayta testattuani päätin hypätä uudelleen mukavuusalueeni ulkopuolelle. En nimittäin muista olenko kertaakaan elämäni aikana onnistunut maistamaan uuden maailman Merlot'ta, josta olisin pitänyt. Tämä on kyllä ihmeellistä, sillä esimerkiksi Bordeaux'n oikealla rannalla tästä rypälelajikkeesta tehdään toinen toistaan upeampia ja valloittavampia viinejä – miksi siitä tuntuu olevan niin mahdotonta saada aikaan mitään mielenkiintoista Euroopan ulkopuolella?

Cumulus Winesin Climbing-sarja on perustason Rolling-sarjaa astetta parempi linjasto. Rolling-sarjan viinit tulevat viinitalon matalalla sijaitsevilta viintarhoilta, jolloin tuloksena on lähinnä tavallisia aussi-viinejä, kun taas Climbing- ja Cumulus-sarjoihin käytetyt rypäleet tulevat kaikki vähintään 600 metrin korkeudessa sijaitsevilta tarhoilta, minkä seurauksena, Cumulus Winesin mukaan, viinit ovat tyylillisesti hyvin lähellä viileiden alueiden viinejä. Tätä tunnistettavan värikkäällä etiketillä varustettua viiniä ei saa tällä hetkellä lainkaan Suomesta, vaan lähin paikka viinin ostamiseen on länsinaapurimme Systembolaget, jonka tilausvalikoimasta viini löytyy 6 pullon laatikossa 618 kruunun (~71,85e) hintaan.

Väriltään viini on tumman kirsikkainen ja syvä, mutta myös jonkin verran läpinäkyvä.

Tuoksu on melko runsas ja tarjoilee tummaa marjaisuutta, tuoretta metsämansikkaa, hennon puisevaa vaniljaisuutta ja etäistä parfyymisyyttä. Tuoksu ei vastaa millään lailla mielikuvaani aussi-Merlot'sta, mutta ei tämä myöskään tuo mieleeni Bordeaux'ta. Sokkona olisin täysin ymmälläni viinin alkuperästä, kenties jopa lajikkeestakin, mutta kokonaisuus on ainakin kaikin puolin miellyttävä.

Maku on tuoksun tavoin melko runsas, aromikas ja syvä. Kokonaisuutta hallitsee Merlot'n punainen marjaisuus, jossa on hieman kypsää makeutta, mutta on kuitenkin vielä varsin kaukana hilloisuudesta. Yleisvaikutelma onkin melko tuore ja moniulotteinen. Kohtuuhapokkaan, täyteläisenpuoleisen maun seassa on myös paahdettuja mausteita ja yrttistä viileyttä, mutta ei juurikaan tanniineja. Maun antama yleiskuva on miellyttävän rehti ja vaikkakin hieman arkinen, kuitenkin mukavan tasokas ja maukas sellainen.

Jälkimaku on pitkä ja kuiva. Kielelle jää runsaasti marjaisuutta ja hennosti aromikasta yrttisyyttä, lopuksi taittuen katkeraan puisen tammiseen mausteisuuteen.

Maistiaislasillisen jälkeen olen yllättynyt. Onhan viini enemmän arkisen perus-Merlot'n kuin arvokkaan Bordeaux'laisen tasolla, mutta silti viini vie minut mielikuvallisesti lähemmäs Ranskaa kuin Down Underia. Viini on ihastuttavan kuiva, sopivan moniulotteinen ja tammikin pysyy aisoissa ja maistuu lähinnä arvokkaasti mausteiselta puulta kuin makealta vaniljalta tai suklaapirtelöltä (no kappas, viiniä on kypsytetty vain vanhassa tammessa.) Kokonaisuudessa ei ole mitään liikaa, mutta siitä löytyy sopivan paljon kaikkea, minkä lisäksi hedelmä ja rakenne ovat hienosti tasapainossa. Todella mahtava peruspunaviini; Cumulus Winesin viinintekijä selvästi tuntuu osaavan hommansa!

Lyhyesti: Kuiva, syvä, aromikas ja rakenteikas aussi-Merlot, joka on vallan miellyttävä niin sellaisenaan kuin arkisten ruokien kanssa.

Arvio: Erittäin hyvä – kympin aussiksi kaikin puolin mainio tapaus. Suosittelen testaamaan, jos olet menettänyt toivosi uuden maailman Merlot-viinien parissa.

Hinnan (11,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti