Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.11.12

Cumulus Chardonnay 2009

Cumulus Chardonnay 2009
  • Valmistaja: Cumulus Estate Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: New South Wales, Orange
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 179 SEK (~20,80e, Lokakuu 2012, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cumulus Wines on viinitalo, joka on Suomessa erityisen tunnettu värikkäällä etiketillä varustetusta Rolling-sarjan Shiraz-Viognierista. Toisin kuin Rolling-linjaston pullotteet, jotka edustavat viinitalon perustasoa, Cumulus-sarjalaisten pitäisi olla viinitalon "käsintehtyjä" lippulaivatuotteita, joiden hedelmät ovat peräisin korkeimmilta viinitarhoilta, 600 metrin korkeudesta. Altian joulutuotemessuilla Cumulus Winesin edustaja jaksoi hehkuttaa viiniä minulle niin pitkään ja niin antaumuksella, että päätin antaa sille mahdollisuuden, vaikka tammitynnyrissä kypsytetyt aussi-Chardonnayt harvoin onnistuvat vakuuttamaan.

Väriltään viini on hohtavan neonkeltainen. Lasista leijuva tuoksu on juuri sellainen kuin pelkäsinkin, sillä tammen aromi leijuu lasista noin metrin päähän. Tuoksu on todella pähkinäisen tamminen, kevyen vaniljainen, ronski, jopa terävä, ja tunkkainen. Tammi tuntuu jyräävän kaiken ympäriltään, mutta alta löytyy hento juonne grippistä sitruksisuutta ja tuoretta vihreätä omenaa.

Maultaan viini on tuoksun tavoin runsas ja voimakas, mutta yllättäen myös suht hapokas ja varsin raikas. Tammi maistuu selvästi pähkinäisyytenä ja kevyenä toffeisuutena, mutta se ei jyrää, vaan tukee yhtä lailla voimakkaan omenaista ja hyvin sitruksista hedelmää. Leveässä maussa on paljon tammisen Chardonnayn kermaisuutta, jopa voimaisuutta, ja puista mausteisuutta, mutta myös pirteätä sitruksista ryhtiä ja jäntevästä ilmaisustaan huolimatta yllättävää eleganssia.

Jälkimaku on kuiva, sitruksinen, puinen, hennon voinen ja napakan hapokas. Hedelmäisyys katoaa kieleltä melko pian, mutta mausteinen tammisuus ja napakka, vettä kielelle nostava hapokkuus tuntuu varsin pitkään.

Edustajan puheilla oli selvästi pohjaa; vaikka viinin tuoksu ei onnistunut vakuuttamaan, oli maku kyllä täysin toista maata. Voimakas, rehevä, pitkähkö ja napakka yleivaikutelma oli kaikin puolin vakuuttava ja kaikessa intensiivisyydessään vallan tasapainoinen esitys. Mainitsi edustaja myöskin sellaista, että viiniä olisi useamman tunnetumman viiniarvostelijan toimesta verrattu Burgundin valkoisiin – mikä kyllä on mielestäni ihan validi vertaus, sillä kyllä tästä enemmän tuli ranskalainen Chardonnay mieleen kuin perinteinen, ylikypsän löysä ja yliuutetun tamminen australialainen.

Kaikin puolin näppärä ja tasokas esitys Australian itälaidalta. Tuhdeille ja rasvaisille ruoille ponteva ja rehevä valkoviini, josta löytynee ihan hyvää kypsytyspotentiaalia vielä useammaksi vuodeksi.

Lyhyesti: Tuhdin tamminen, intensiivinen, hyvin hedelmäinen ja varsin tasapainoinen uuden maailman laatu-Chardonnay. Erityisesti ruoan kumppanina toimiva esitys.

Arvio: Tyylikäs – australialaiseksi Chardonnayksi Cumulus on varsin moitteeton ja tasapainoinen esitys. Tammea on käytetty tuntuvasti, mutta viileän ilmanalan tuoma intensiivinen hedelmäisyys antaa niin hyvän vastaparin tammelle, että kokonaisuus pelaa moitteetta. Tämä ei ole kosiskeleva hedelmäpommi, vaan varsin mallikkaasti Bourgognen hengessä tehty valkoviini.

Hinnan (20,80e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti