Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.11.12

Quinta dos Termos Reserva Vinhas Velhas 2006

Quinta dos Termos Reserva Vinhas Velhas 2006
  • Valmistaja: Quinta dos Termos
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Beira Interior
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Beira Interior
  • Rypäleet: Tinta Amarela (40%), Syrah (20%), Mencia (15%), Mourisco Tinto (10%), muita (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Toukokuu 2012, Garrafeira Nacional)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Astetta parempaa tasoa kuumasta Beirasista tulevan Quinta dos Termosin luomuviinitalon linjastossa edustaa hieman pidempään kypsytetty, vanhojen köynnösten Reserva Vinhas Velhas. Viiniin käytetyt rypäleet on käsin poimittu, kuoria on maseroitu pitkään käymisvaiheessa ja viini on lopuksi kypsytetty pitkään niin tammessa kuin pullossakin.

Väriltään viini on syvä mutta hieman läpinäkyvä, sävyltään vaaleanrusehtava. Valkoista pintaa vasten katsottaessa viini on väriltään melko lailla kuivuneen veren väristä.

Tuoksu on todella runsas, syvä ja upea. Vivahteikas tuoksu tarjoaa makeita viikunoita, kevyttä kukkaisuutta, tuoreita mustia marjoja, hentoa tammisuutta sekä hieman alkoholia.

Maussa hallitsee erityisesti tuoksusta tuttu makea, kuivattu viikuna. Yleisvaikutelma on hyvin mehevä ja kypsä, mutta kokonaisuus ei ole kuumasta kasvatusalueesta huolimatta makean hilloinen tai löysänraskas, vaan viini on tukeva, intensiivinen ja maultaan melko kuiva. Viikunan alla pyörii hieman Cabernet-maista mustaherukkaisuutta, karhunvatukkaa, hentoa savua, mausteita ja kypsyneen viinin nahkaa. Tammisuus tuntuu, mutta varsin hillitysti – tammi tuntuukin kevenneen ja integroituneen viiniin upeasti sen ikääntyessä. Tanniineja löytyy, mutta ne ovat runsaudestaan huolimatta melko pehmeitä, jopa silkkisiä; vasta pitkään viiniä suussa pyöritellessä ne oikeasti rupeavat tuntumaan.

Pitkähkö jälkimaku seuraa keskimakua uskollisesti; se on pitkähkö, kuiva, hieman vaniljaisen tamminen, melkoisen tukeva ja hapokkuudessaan miellyttävän napakka.

Kokonaisuutena Reserva Vinahs Velhas on vallan erinomainen ja massaansa nähden yllättävänkin tyylikäs ja tasapainoinen esitys. Viinissä rupeaa hieman jo pilkahtelemaan pidempään kypsyneen viinin aromeja, mutta tukevan rakenteensa puolesta viini on vasta matkalla ylöspäin. Vanhat viiniköynnökset ovat tuottaneet viiniin runsaasti sellaista syvyyttä, jota esimerkiksi viinitalon perus-punaisesta ei löydy, minkä lisäksi viini on ihaltavan hillityn tamminen, ryhdikäs ja kuiva ollakseen tammessa kypsytetty, tulikuuman alueen punaviini. Quinta dos Termos se jaksaa yllättää korkealla tasollaan viinistä toiseen; talolta näyttää tulevan vain rehellisiä, tasapainoisia, luonnonmukaisia ja ennen kaikkea tasokkaita pullotteita. Kunpa talon viinejä saataisiin joskus Suomeen asti, kohtuullisella hintalapulla varustettuna.

Lyhyesti: Moniulotteinen, vivahteikas, tasapainoinen ja jo hieman kehittynyt Portugalin punaviini. Helposti moniin ruokiin yhdisteltävä tapaus, mutta tukevien viinien ystäville uppoaa varmasti ihan sellaisenaan – etenkin jos jaksaa antaa hieman lisää ikää.

Arvio: Tyylikäs – Quinta dos Termos onnistuu ihailtavasti löytämään tukevistakin ja intensiivisistäkin viineistä ne oikeat ominaisuudet, joita korostamalla saadaan lopputulos upean elegantiksi ja tasapainoiseksi ilman että mitään tuntuu olevan viinissä liikaa. Tykkään tästä viinistä, tykkään tästä viinitalosta.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti