Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.11.12

Chateau Punk Nero 2009

Chateau Punk Nero 2009
 • Valmistaja: Marco G. Zanetti, Vinicola Winepunk
 • Tyyppi: Punaviini, IGT Veneto Rosso
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto
 • Rypäleet: Marzemino (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 8e / 12cl (Lokakuu 2012, viiniravintola Latva),
  17,70e (Viinitie)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kesällä kaimani viiniblogi, Repository of Useless Information, antoi hyvän tärpin mielenkiintoisen oloisesta viinistä: pohjoisitalialaisesta Chateau Punkista, joka on melko harvinaisesta Marzeminosta tehty, spontaanikäytetty luomuviini. Pari kuuta myöhemmin viini sitten tulikin vastaan mitä mainioimman viiniravintola Latvan listoilta. Ei tarvinnut miettiä kahteen kertaan mitä pitäisi maistaa!

Väriltään viini on tumman kirsikan värinen ja melko läpinäkymätön. Tuoksu on selvän kirsikkainen, mutta sitä tukee melko satulanahkainen, maustepippurinen, makean suklainen ja kevyen kaakaopapuinen komppiryhmä.

Viini on kielellä hyvin kuiva ja tiukka. Ilmaisultaan viini on jopa röyhkeä, sillä hedelmä on lähes karheata ja raivokasta. Makupuolella löytyy hyvin puhdaspiirteistä kirsikkaa, hennon savuista maamaisuutta, mausteita ja bitteristä tummaa suklaata. Yleensä tämmöinen karheus ei ole toiminut oman makuni kanssa, mutta sen tyyliset viinit ovat järjestään olleet läskejä ja hilloisia, jolloin karhea ilmaisu on täysin ristiriidassa muun viinin kanssa. Sen sijaan tämä viini on rungoltaan hyvin kevyt ja eloisa, jolloin kirpakka hapokkuus ja anteeksipyytelemättömän karhea hedelmä sointuvat kaikki keskenään hienosti. Ihastuttavan hapokas ja tuntuvan tanniininen runko.

Jälkimaku on keskimaun mukaisesti kuiva, karhea, maamainen ja tyylikkään pitkähkö.

Viini on melko lailla semmoinen, mitä etiketti lupaa: Punk. Kokonaisuus ei sorru turhaan progeiluun, vaan iskee suoraan sinne, minne pitääkin. Viini ei kuitenkaan tykitä anarkistista hardcore-punkia volyymit kaakossa, vaan on kuitenkin ärhäkästä ilmaisustaan huolimatta kevyempää radiopunkia. Tämä kyllä on tässä tapauksessa varsin eri asia, sillä nyt viini on asenteestaan huolimatta varsin miellyttävä, kevyt ja pirteä punaviini sellaisenaan nautittavaksi; hardcore-tasolla viini olisi jo kaivannut tukevaa purtavaa kylkeensä. Suorasukaisesta mutkattomuudestaan huolimatta varsin ihastuttava ja anteeksipyytelemätön Veneton viini. Zanetti vaikuttaa tämän viinin perusteella mieheltä, joka tekee viinejä, joista hän itse pitää – ei viinejä, joista massat pitävät. Lopputuloksena onkin sitten tällaisia viinejä, jotka myös jäävät mieleen.

Lyhyesti: Kevyehkö, hapokas, melko tanniininen ja anteeksipyytelemättömän karhea Marzemino. Ei sellaisille ihmisille, jotka haluavat viiniltään helppoutta ja sitä, että se sulahtaa kurkusta alas jättämättä muistikuvia, vaan sellaisille, jotka kaipaavat viiniltään asennetta ja persoonaa.

Arvio: Erittäin hyvä – onhan se aina saavutus, jos viini on melko suoraviivainen ja yksinkertainen, mutta silti onnistuu säilyttämään persoonansa ja mielenkiintonsa. Tässä tapauksessa asiassa ollaan onnistuttu varsin onnistuneesti.

Hinnan (8e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.
Hinnan (17,70e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Hyvä, että maistui! Aina helpotus kuulla, että suositukseni oli onnistunut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten myös aina mukava löytää hyviä uusia tuttavuuksia ja huomata suosittelujen olevan varsin perusteltuja! Viinin nimikin oli onneksi melko helppo muistaa. :D

   Poista