Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.11.12

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2011

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2011
  • Valmistaja: Weingut Willi Bründlmayer
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Erste Lage Steinmassl
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,50e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,89e (Tammikuu 2013, Alko)

Bründlmayerin Steinmassel-tarhan Rieslingin maine on yhtenä Alkon parhaista alle 20 euron Rieslingeistä rupeaa olemaan melko vanhanpuoleinen, joten rupesikin olemaan korkea aika päästä testaamaan viini – onko se toden teolla kaiken hehkutuksen arvoinen? Odotukset ovat ainakin korkealla, sillä Itävallan valkoviinit harvoin onnistuvat pettämään.

Viinin väri on hailakankeltainen ja aavistuksen raa'an vihertävä.

Tuoksu on todella nuorekkaan runsas ja intensiivinen, mutta lähinnä voimakkaalla mineraalisuudellaan ja viileällä yrttisyydellään. Taustalta löytyy myös kypsää sitrusta, tuoretta viheromenaisuutta ja aavistus persikkaa. Nuoresta iästä kielii myös tuoksun puhdaspiirteisyys; lasista ei löydy yrittämälläkään kehittyneemmän Rieslingin petrolisuutta.

Maku osoittaa heti aluksi kaapin paikan: viini on todella intensiivinen ja napakka, lähes terävä, vaikka suutuntuma onkin melko leveä ja lähes öljyinen. Kuiva ja valloittavan runsas aromimaailma tuo todella reilulla kädellä puhdaspiirteisiä Rieslingin ominaisaromeita; tuoretta viheromenaa, monivivahteikasta, kypsää sitrusta, kivennäisvetistä mineraalia ja aromikkaita yrttejä. Voimakas, greippimäisen kirpeä hapokkuus tuo hedelmäisyyteen laserintarkkaa fokusta ja kokonaisuus onkin upean vahva, puhdaspiirteinen ja keskittynyt.

Pitkänpuoleisesta jälkimausta löytyy kiniinisen mineraalista bitteriä, raa'an omenan raikastavaa hapokkuutta, yrttejä ja kevyttä ananaksista hedelmäisyyttä.

Melkeinpä heti ensimaistamisen yhteydessä ymmärsin viinin keräämän hehkutuksen; tämä on nimittäin kaiken kaikkiaan varsin mainio Riesling! Viinissä ei ole juuri ollenkaan monien tuhdimpien Rieslingien korostettua trooppista hedelmäisyyttä, mutta se ei ole myöskään erityisen karu, eli kyseessä ei ole mikään tiukan hapokkaaseen rakenteeseen keskittynyt mineraalipommi, josta hedelmää löytyisi tuskin ollenkaan. Riesling Steinmasselissa on kyllä hedelmää, varsin runsaastikin, mutta se on varsin kuivaa ja nuorekasta, ja sen vastapainona viinillä on upean napakka ja voimakas happo- ja mineraalirunko.

Näin nuorekkaana viini on varsin vimmainen ja tiukka esitys runsaasta ja leveästä hedelmästä huolimatta, ja suosittelenkin sille jotain raikasta ja kevyenpuoleista ruokaa hillitsemään viinin korostetun pirteätä olemusta. Sen sijaan viinin puhdas, voimakas hedelmä ja intensiivinen rakenne lupaavat varsin hyvää potentiaalia kypsytyksen kannalta, joten jos tilat löytyvät ja kärsivällisyyttä riittää, suosittelen antamaan viinille useamman vuoden rauhoittua ja kehittyä. Olettaisin tällöin viinin runsaan mineraalisuuden taittuneen jo selvästi petrolisempaan suuntaan, tiukan kirpeän hapokkuuden keventyneen ja hedelmän tuoneen nuorekkaaseen ilmaisuun enemmän vanhemman viinin moniulotteisuutta.

Nautti viinin miten tahansa, minkä ikäisenä tahansa, on loppukaneettina todettava, että Itävalta ei edelleenkään petä. Upea, puhdaspiirteinen ja fokusoitunut valkoviini.

Lyhyesti: Todella voimakas, intensiivinen ja hyvin ryhdikäs laatu-Riesling, joka pelaa enemmän napakalla rakenteellaan kuin hedelmällään, erinomaista tasapainoa kuitenkaan unohtamatta. Niin ruokapöytään kuin viinikellariin.

Arvio: Erinomainen – väite "Alkon parhaimpia Rieslingejä alle kahdella kympillä" pitää kutinsa. Mainio esitys.

Hinnan (19,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti