Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.11.12

Trio Cabernet Sauvignon Reserva 2010

Trio Cabernet Sauvignon Reserva 2010
  • Valmistaja: Concha y Toro
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maipo
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Cabernet Franc (15%), Syrah (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Trio on Latinalaisen Amerikan viinijättiläisen, Concha y Toron, viinisarja, jossa jotain tiettyä päärypälettä tuetaan kahdella muulla rypälelajikkeella, jolloin tuloksena pitäisi olla mielenkiintoinen "trio"; kolmen rypäleen mahtava ja harmoninen yhdistelmä. Viinin kotisivut kuvailevat Suomesta löytyvän Trio Cabernet Sauvignonin seuraavalla tavalla: päälajike Cabernet Sauvignon antaa viinille rakennetta, konsentraatiota ja tanniineja, Shiraz tuo mukaan aromikkuutta ja ilmeikkyyttä ja Cabernet Franc tuo eleganssia ja balanssia. Lisäksi mukana lisätietona etiketissä on teksti "Reserva", joka Chilen viinilainsäädännön mukaan ei kerro mitään. Aiempaa vuosikertaa maistaneena tuo kuvailu lähinnä naurattaa, sillä ainoa muistikuva viinistä on "Tammea! Hyvä luoja mikä määrä tammea!" – eli Trio Cabernet 2009 on tähän astisen elämäni kenties tammisin punaviini. Ja jos makuani yhtään tiedätte, tämä ei ole mikään lämmin kehu.

Väriltään Trio Cabernet 2010 on hyvin syvä ja reunoille asti tummanpunaisen purppura. Tuoksu on muhkean mustaherukkainen, todella erittäin hyvin tamminen, makean vaniljainen ja kevyen kermatoffeinen. Herukkaisen tammipläsäyksen alta löytyy myös konsentroitunutta ja hilloisaa mansikkaa, tuoreita punaisia marjoja ja alkoholia.

Maku on todella kypsänmakea ja herukkahilloinen, alusta loppuun saakka. Seassa on myös kypsiä tarhamansikoita ja vadelmia, etäistä savuisuutta, makeata, vaniljaista tammea ja tummanpuhuvaa, yliuuttunutta ja -kypsää konsentraatiota. Happorakenne ei jaksa tukea raskasta hedelmää ja tanniinit ovat melko huomaamattomia ja vaatimattomia, mikä kyllä sopii hyvin yleiseen makuprofiiliin, joka on tyyliltään melko lailla kosiskeleva ja massoihinmenevä.

Jälkimaussa on paljon tumman hedelmän ja vaniljaisen tammen makeutta sekä lähes karamellimainen yhdistelmä marjoja ja makeata toffeisuutta, mutta myös puisevan mausteisuuden ja kevyen tanniinisuuden tuomaa karvautta sekä kevyttä alkoholista hehkua. Jälkimausta jää hieman karhea ja epätasapainoinen yleisvaikutelma.

Viini on suomalaisten suosikki niin arvosteluiden kuin myyntitilastojen perusteella, joten kai se on uskottava, että Perttiina Perusviininkuluttaja tykkää tämmöisestä lihavasta, makeaan taittuvasta alkoholimehusta, joka ei jätä mitään arvailujen varaan, vaan tykittää kaikki paukkunsa ja varmuuden vuoksi vielä pari ylimääräistä heti ensimmäisellä moikkauksella. Uskoa voin, mutta en kyllä ymmärrä. Kai tämmöisellä on ihan helppo ja hauska vetää itsensä sieväksi – vähän kuin makealla väkevöidyllä viinillä – mutta itselleni viinin makea ja yliuuttuneen tamminen maku sekä helppo ja kosiskeleva yleisilme ei kyllä uppoa, ei niin ensinkään, minkä lisäksi tekee vaikeata kuvitella minkälaiselle ruoalle tämän yhdistäisi. Kyllähän tätä voi hörppiä vaikka kaurapuuron kyljessä, mutta aivan heti ei tule mieleen ruokaa, jota viini oikeasti tukisi.

Lyhyesti: Ylikypsän hilloinen, löysä, hieman rakenteeton ja lähes naurettavan tamminen Cabernet-blend. Makeankypsien liukuhihnaviinien ystäville sellaisenaan.

Arvio: Kehno – viini olisi ollut muuten ihan perustylsä chileläispunkku, joka ei juurikaan eroa muusta kympinviini-rintamasta, mutta täysin naurettava ja peittoava tammisuus pudottaa viinin pisteitä entisestään. Vaikea ymmärtää miksi tämäntyylinen viini on niin massoihinmenevää – eihän tämä edes maistu viiniltä vaan hillolta ja makealta tammelta!

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti