Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.11.12

Viña Maipo Vitral Cabernet Franc 2011

Viña Maipo Reserve Vitral Cabernet Franc 2011
  • Valmistaja: Viña Maipo
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua, Peralillo
  • Rypäleet: Cabernet Franc (90%), Cabernet Sauvignon (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,48e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Chileläiselle, Maiposta tulevalle viinitalolle ei voi kyllä nimestään – Viña Maipo – antaa pisteitä omaperäisyydestä, mutta yhtiö ei sentään jätä nimellään funktiotansa epäselväksi.

Itselle Viña Maipo on tuottajana tuttu lähinnä satunnaismaisteluiden perusteella, jotka eivät ole jättäneet juuri mitään muuta mielikuvaa, kuin että kyseessä tuntuu olevan melko mitäänsanomattomia perus-chileläisiä viinejä tuottava talo. Mutta mutta. Kesän aikana monelle viinin arkikuluttajalle tuttu Chilen viinien punaviiniosasto Alkon hyllyillä vaihtoi hiemaan ulkonäköään – Viña Maipo nimittäin uudelleenlanseerasi vanhan Reserve-sarjansa uusilla, hyllyiltä visuaalisuudellaan helpommin silmiinosuvilla etiketeillään ja uudella Reserve Vitral -nimikkeellä. Samalla syksyn koittaessa hyllyille saapui sarjaa edustamaan uusi Cabernet Franc. Tosin viini on perinteiseen uuden maailman tyyliin jatkettu jokapaikanrypäle Cabernet Sauvignonilla – joko siellä ei uskota, että viinit voivat olla hyviä ilman CS:n tuomaa muhkeutta, tai sitten alueella on vain niin paljon ylituotantoa, että rypäleitä pitää änkeä kaikkeen mahdolliseen. No joo, sen enempää tuomitsematta paras. Maistamaan!

Väriltään viini on tumman purppuranpunainen ja melko läpinäkymätön; reunoiltaan kevyesti vaalenevan punainen.

Tuoksu on kevyehkö ja se tarjoilee punaisia ja tummia marjoja, kevyttä puisuutta, etäistä mansikkaisuutta, hentoa paprikaa ja mustaherukkaa sekä makeita mausteita.

Maultaan viini on klassiseen chileläistyyliin runsas ja pehmeähkö, mutta hieman yllättäen ei erityisen ylikypsän hilloinen ja massiivinen, vaan miellyttävän kuiva, viileähkö, keskitäyteläinen ja sopivan hapokas. Aromipuolella on tummaa kirsikkaa, punaisia marjoja, kevyttä herukkaisuutta, hennon vihertävää vegetaalisuutta ja kuivaa puisevuutta. Rakennetta korostaa vielä varsin mukava, sopivasti tuntuva tanniinisuus.

Jälkimaku on hieman lyhyehkö, vehreä, herukkainen, kohtuullisen hapokas, tuoreen punamarjainen ja kevyen mausteinen, mutta myös hieman vetinen ja arkinen.

Viinistä jää jotenkin ristiriitaiset fiilikset. Viinissä on selvästi enemmän persoonaa ja rakennetta kuin aikaisemmissa maistamissani Viña Maipon punaviineissä – tai kympin chileläisissä noin ylipäätään – ja kokonaisuus pelittää mukavan hyvin. Viini kuitenkin on myös melko arkinen perusviini, eikä sitä hirveästi Cabernet Franciksi arvaisi. Plussaa kuitenkin ei-kosiskelevasta tyylistä; viini ei ole missään nimessä lihava, hilloinen tai korostuneen massiivinen, vaan tyylillisesti selvästi hillitymmästä ja tasapainoisemmasta päästä. Viini ei todennäköisesti tarjoa mitään ihmeempiä eurooppalaisten viinien ystäville, mutta jos chileläisistä viineistä haluaa löytää jotain peruslinjasta poikkeavaa, tarjoaa Vi na Maipon Cabernet Franc jotakuinkin vastinetta valuutalle.

Lyhyesti: Keskitäyteläinen, perus-chileläistä hieman hapokkaampi ja ryhdikkäämpi yleispunkku. Viinistä on jätetty liika uutos ja tammi pois, minkä seurauksena ollaan otettu selvästi askel kohti tasapainoa. Toivottavasti muut yhtiöt rupeaisivat seuraamaan mallia.

Arvio: Miellyttävä – viini on melko perus uuden maailman viini, vaikkakin ihan hyvin tehty sellainen, minkä seurauksena se ei jätä hirveästi muistijälkiä. Tästä huolimatta viini oli poikkeuksellisen maistuva esitys maansa edustajaksi.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti