Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.11.12

Quinta dos Termos Colheita Seleccionada 2008

Quinta dos Termos Colheita Seleccionada 2008
  • Valmistaja: Quinta dos Termos
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Beira Interior
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Beira Interior
  • Rypäleet: Touriga Nacional (40%), Rufete (20%), Tempranillo (20%), Trincadeira (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Lokakuu 2012, Garrafeira Nacional)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Ensimmäinen asia, mitä tein saapuessani duuniporukkamme viiniä-ja-ruokaa-iltaan, oli Termosin punaviinistä korkki pois ja viini karahviin. Tämä siksi, että aiemman kokemukseni perusteella viini oli todella tiukka ja tanniininen, joten toivoin viinin leppyvän edes hieman karahvissa makoilemalla. Loppujen lopuksi viini tuli viettäneeksi nelisen tuntia karahvissa ennen sen pariin siirtymistä.

Väriltään viini on musteisen purppuranpunainen ja paksuhko.

Tuoksu on ulkonäölle uskollisesti paksu ja tehokkaasti nenäntäyttävä. Kokonaisuus on todella, todella runsas ja moniulotteinen, lasissa voi aistia murskattuja luumuja, savua, kuivattuja viikunoita, kypsiä mustia marjoja, puista tammea, maaperää sekä ennen kaikkea viinille persoonallisen loppusilauksen tuovaa, päällä leijuvaa Moscatomaista kukkeutta. Kaikesta huolimatta viini ei vaikuta ylikypsän hillomaiselta ja keitetyt, makeat hedelmät loistavat poissolollaan. Oikeasti – huhhuh ja jösses mikä pommi.

Erittäin täyteläinen maku lunastaa tuoksun luomat odotukset: viini on ylettömän tuhti ja suutuntumaltaan paksu. Kielellä pyörii mustikoita, viikunoita, tummaa suklaata, kypsää hedelmäisyyttä ja – tuoksun tapaan (ja punaviinille varsin yllättäen) – kukkia. Kielellä pyöritellessä kuvioihin ilmestyy nahkaa, hentoa mentholia, maamaista savua ja lihaisuutta. Viini on hyvin tanniininen ja happorakennekin on viinin kokoon nähden varsin kiitettävä. Viinin kypsä hedelmäisyys on huumavaan makea ilman varsinaista makeutta, eli uuttunut maku on kypsyydestään huolimatta todellisuudessa kuiva. Alkoholi tuntuu ajoittain hedelmän seasta lähes tulisena poltteluna. Kokonaisuus on erittäin robusti, mutta se myös kehittyy upeasti kielellä.

Jälkimaku on todella pitkä ja vivahteikas. Kielelle jää runsaasti mausteisuutta, tummaa suklaata, nahkeutta, makeampaa kaakaoista tammea sekä tanniinista bitterisyyttä. Tukevat tanniinit ovat kuivattaneet suun jo ennen kuin viini on kadonnut nielusta alas. Viinin jättämä yleisvaikutelma on vaikuttava.

Kaartelematta on todettava, että Termosin Colheita Seleccionada on hyvin tehty, rehellinen ja tappiin asti bodattu väkivaltaviini. Viini puhuu kieltä, joka ilmaisee vain lihaksia, viiksiä ja machoa. Koostaan huolimatta viinillä on myös käsittämättömän tiukka ryhti ja rakenne, mitä ei voi kyllä sanoa samaa niin monista yliuutetuista uuden maailman "ikoniviineistä." Vielä seitsemän tunnin jälkeen viini yli täysin samanlaisessa iskussa eikä heikkouden merkkejä näkynyt missään. Todella monoliittinen järkäle, jonka lähes loputtomalta tuntuva runsaus vetää hiljaiseksi, mutta joka on toisaalta kokonsa puolesta melko vaikeastilähestyttävä jopa tuhdin ruoan kanssa (meillä oli viinin kumppanina mediumkypsää paahtopaistia.)

Viini on ehdottomasti nuorikko. Näin massiivinen rakenne kestää (ja myös kaipaa) pitkää kypsytystä, jotta erityisesti viinin väkivaltaiset tanniinit ja tukeva hapokkuus saataisiin hieman hillitympiin mittasuhteisiin; hedelmää kuitenkin riittää hyvinkin pitkään kypsytykseen. Heittämällä voisin sanoa viinin huipun olevan n. parinkymmenen vuoden päästä ja sen olevan oikeasti lähestyttävässä tikissä aikaisintaan n. vuosikymmenen päästä vuosikerrasta. Toki viinin voi korkata aikaisemminkin, mutta suosittelen varautumaan joko muutamalla kaverilla tai vaihtoehtoisesti juomaan viiniä usean päivän ajan.

Lyhyesti: Valtavan roteva, tanniininen, vivahteikas ja pitkä punaviini kaappiin talteen. Suosittelen kaatamaan karahviin aamulla jos haluaa nauttia nuoresta viinistä illalla.

Arvio: Täydellinen – jos haluaa saada todellista väkivaltaviiniä, kannattaa unohtaa hengettömät chileläiset ja yliuutetut aussit. Tässä viinissä on uutosta kuin pienessä pitäjässä, mutta samalla myös sellaista persoonaa ja syvyyttä tarjoiltuna sellaisissa raameissa että vastaavaa harvemmin tulee vastaan. Kiitos pienen ja tuntemattoman tuottajan, viinin hinta-laatu-suhteessa ei ole järkeä.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti