Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.11.12

Kungfu Girl Riesling 2011

Kungfu Girl Riesling 2011
 • Valmistaja: Charles Smith Wines
 • Tyyppi: Valkoviini
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alue: Washington, Columbia Valley
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 14,98e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 14,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Hyvin tuoreen (vasta vuonna 2006 perustetun!) viinitalo Charles Smith Winesin hiljattain Suomeen ja viimeinkin myös Alkoon rantautunut Kungfu Girl Riesling on kerännyt melko lailla hypeä varsin pienessä ajassa ja onpa jopa päätynyt ihan Viini-lehden vuoden viini -finalistiksi! (Varmaan vielä voittaakin skaban; juuri tällainen viini on niin klassinen valinta vuoden viiniksi.)

Mutta onko viinin hype oikeasti jostain kotoisin? Tässä on tullut muutamaan otteeseen maistettua viiniä varsin lyhyen ajan sisällä, joten eiköhän viinistä ole melko selkeä mielikuva ehtinyt kehkeytyä.

Väriltään viini on ohuehko ja kirkas, pienen aavistuksen kellertävänvihreä. Tuoksu on todella hedelmäinen ja kypsä; erityisesti makeaa limettiä ja raikasta sitruunaisuutta on pinnalla. Seassa on myös hillitysti trooppisia hedelmiä ja mineraalia; taustalla häilyy kuulas, hunajainen alavire.

Suussa viini paljastuu kuivemmaksi mitä kypsän hedelmäinen tuoksu antoi odottaa – lähinnä erittäin eloisan, jopa hennosti pistelevän hapokkuutensa ansiosta. Happohyökkäyksestä toivuttuaan kielen kärki aistii viinin selvän (18 g/l) jäännössokerisuuden, mutta silti kokonaisuus pysyy ilahduttavan kuivana ja raikkaana; jäännössokeri vain korostaa hedelmien kypsiä ja trooppisia vivahteita. Kokonaisuutena Kungfu Girl on kypsän limettinen, kypsän sitrushedelmäinen, hunajameloninen, mineraalinen ja varsin raikas. Paljon selvää Rieslingin aromaattisuutta.

Pitkähkössä jälkimaussa hapokkuus jättää varsin intensiivisen ja suutasupistavan tunteen; hedelmien väistyessä kielelle nousee kevyen mausteinen ja raikkaan mineraalinen jälkivaikutelman.

No joo, ymmärtäähän tuota viinin hypeä. On se hyvä. Ennen kaikkea jenkkiviiniksi, sillä olen tottunut siihen, että amerikkalaiset tekevät viininsä lähinnä massojakosiskeleviksi hedelmäpommeiksi – siihen nähden tämä viini rapsakalla hapokkuudellaan on kaikkea muuta. Viinissä on paljon kaikkea, muttei juuri mitään liikaa ja kokonaisuus on hyvin tyylipuhdas, tasapainoinen ja tyylikäskin.

En kuitenkaan ihan täysin keuhkoin yhdy viiniä ympäröivään ylistyskuoroon, sillä halvemmallakin saa yhtä hyvää puolikuivaa Rieslingiä (mm. Columbia Wineryn Small Lot tai Spy Valleyn Riesling), eikä tässä viinissä ole mitään niin ihmeellistä, että nostaisin Kungfu Girlin esimerkiksi kummankaan näistä esimerkkiviineistäni yläpuolelle. Tämä on erittäin hyvin tehty ja tasapainoinen Riesling – ja siinä mielessä kyllä ehdottomasti ostamisen arvoinen – muttei mitenkään uniikki ja ainutlaatuinen; ei edes Alkomme varsin rajallisessa valikoimassa. Propsit kuitenkin siitä, että näin nuori viinitalo tekee näin nopeasti näin mainioita viinejä.

Vaikkakin varsin mainio ja hyvin tehty valkoviini, mielestäni tämä on Viini-lehden finalistivalkkareista (Kungfu Girl, Schloss Gobelsburg, Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc) se vähiten persoonallisin. Todennäköisesti Kungfu Girl tulee kuitenkin voittamaan, sillä nuo kaksi muuta ovat myös astetta hankalampia tapauksia – Kungfu Girlistä ei taas voi olla pitämättä.

Jos viiniä ei halua nauttia sellaisenaan, vaan yhdistää se johonkin ruokaan, tarjoaa etiketti varsin hyvän vihjeen: tarjoa viinin seurana mitä tahansa aasialaista ruokaa. Hapokkuus taittaa hyvin öljyisyyttä kun taas jäännössokeri kestää tukevampaakin tulisuutta.

Lyhyesti: Limettistä uutta maailmaa varsin tasokkaassa ja tasapainoisessa paketissa. Hyvin tehty, yleiskäyttöinen ja kuivaan taittuva puolikuiva Riesling.

Arvio: Tyylikäs – uuden maailman Rieslingiksi varsin mainio, tasapainoinen esitys. Vielä hieman suoraviivainen, mutta kehittynee hyvin vuoden pari. Näillä näkymin Washington vaikuttaa varsin pätevältä osavaltiolta viininvalmistuksen suhteen.

Hinnan (14,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

1 kommentti:

 1. Samaa mieltä. OK viini, sopuhinta, mutta vuoden valkoviini on vitsi.

  VastaaPoista