Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.11.12

Quinta dos Termos Reserva Touriga Nacional 2007

Quinta dos Termos Reserva Touriga Nacional 2007
  • Valmistaja: Quinta dos Termos
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Beira Interior
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Beira Interior
  • Rypäleet: Touriga Nacional (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Toukokuu 2012, Garrafeira Nacional)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vallan mielenkiintoisen, luonnonmukaisia ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä viinejä tuottavan Quinta dos Termosin valikoimista löytyy muiden muassa runsaasti erilaisia, Reserva-tasoisia lajikeviinejä. Yksi sellaisista viimekeväisillä Portugalin viinimessuilla meille esitellyistä viineistä oli nyt vasta arvioitavaksi päätynyt Termosin Touriga Nacional -viini.

Väriltään viini on hyvin tumma, aavistuksen verran rusehtava ja reunoilta vaalean punaruskeaksi haalistuva.

Tuoksu on hyvin persoonallisen aromaattinen, sekä yhtäaikaa niin kepeä kuin tuhtikin. Yleivaikutelma on kukkea, kypsän sinimarjainen, mehevän hedelmäinen ja intensiivinen; seasta tuntuu löytyvän jopa uuden maailman valkoviinien trooppista hedelmää.

Tuoreen marjaisa maku on melko roteva mutta raikas. Marjojen ohella viinissä on tummaa hedelmäisyyttä, kevyttä tammea ja hentoa savuisuutta. Yleisvaikutelma on tuhti, mutta miellyttävän vivahteikas ja sillä tavalla kepeä, että viini ei varsinaisesti tunnu täyttävän suuta. Kokonaisuus on varsin hapokas ja moniulotteinen. Tanniineja on, mutta varsin kohtuudella ja viini toimii erinomaisesti sellaisenaankin.

Jälkimaku jatkaa maun viitoittamalla tiellä, tarjoten kevyttä, aromaattista tammea, viikunaa ja tummia marjoja. Hyvä hapokkuus tuo lisää intensiteettiä valmiiksi maukkaaseen jälkimakuun.

Pakko myöntää, että näin tasapainoisesta kokonaisuudesta en voi olla pitämättä. Viinissä on uutosta ja hedelmää, mutta varsin kohtuudella, jolloin viinissä säilyy raikkaus, kepeys ja varsin hyvä runko. Viini vaikuttaa olevan vasta matkalla huipulle, ja sinne on vielä vuosi jos toinenkin matkaa.

Lyhyesti: Todella tasapainoinen, ryhdikäs ja varsin vivahteikas luomupunaviini, joka on Touriga Nacionaliksi yllättävänkin kepeä ja hillitty. Tyylikäs ja harmoninen esitys.

Arvio: Erinomainen – tämä viini on aromeiltaan selvästi portugalilainen, mutta varsin rakenteikas ja hapokas tapaus sellaiseksi – erityisesti kun Beiras on ymmärtääkseni varsin kuumaa aluetta.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti