Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.11.12

Jean Bousquet Malbec Reserva 2010

Jean Bousquet Malbec Reserva 2010
  • Valmistaja: Jean Bousquet
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Tupungato
  • Rypäleet: Malbec (85%), Cabernet Sauvignon (5%), Merlot (5%), Syrah (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,49e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 17,20e (Tammikuu 2014, Alko)

Domaine Jean Bousquet on varsin tuore, luomuviljelyyn keskittynyt argentiinalainen viinitalo, jonka on perustanut vuosituhannen vaihteessa kolmannen polven ranskalainen viinintekijä Jean Bousquet. Viinitalo on Suomessa tunnettu erityisesti Cameleon-sarjan punaviineistä. Tämä Reserva-viini on ainakin siinä mielessä tyypillinen uuden maailman lajikeviini, että siinä on etiketissä mainittua lajiketta juuri edellytetty minimimäärä – eli 85% – minkä lisäksi mukana on tuntemattomista syistä kolmea "kansainvälistä" lajiketta.

Väriltään viini on Malbecille hyvin tyypillinen, eli erittäin tummanpunainen ja lähes läpinäkymätön. Tällaista tavaraa, joka värjää hampaat hetkessä, tiedättehän.

Tuhti tuoksu on hyvin tummanpuhuva ja varsin moniulotteinen. Lasista löytyy mm. luumuhilloa, kypsennettyjä mansikoita, kevyttä tallisuutta, paahdettuja savuisia mausteita, maitosuklaista tammea ja mukavasti etäisen likaista funkkia. Yleisilmeeltään tuoksusta tuntuu löytyvän kaikkea ja todella paljon.

Maku on todella iso, kuten muhkea tuoksu osasi antaa odottaa. Yleisvaikutelma on makean hilloinen, erittäin täyteläinen ja runsaan (15%) alkoholin johdosta melko tulisen ärhäkkä. Paksusta ja runsaasta mausta löytyy luumua, mustikkaa ja karhunvatukkaa sekä tammea eri muodoissaan; sekä tummempaa, bitteristä suklaata että makeampaa kaakaoisuutta. Rakenteensa puolesta viinissä on melko vähäisesti happoja kantamaan kokonaisuutta loppuun saakka ja viini jää turhankin pehmeäksi ja hieman hahmottoman löysäksi. Viini vaikuttaa kohtalaisesti tuntuvista tanniineistaan ja voimakkaan lihaksikkaasta ilmaisustaan huolimatta melko helpolta ja turvalliselta.

Pitkä ja runsas jälkimaku jättää kielelle lämpimän, maitosuklaisen ja samettisen mustikkahilloisen jälkivaikutelman.

Toisaalta Jean Bousquetin Malbec Reserva on varsin miellyttävän aromikas suuri viini, mutta toisaalta se on omaan makuuni sekä turhan iso että varman päälle pelaava. Hyvä, iso Malbec, joka on suunnattu niille kuuluisille "kansan syville riveille" – näin mehevänmakeat aromit ja suuntäyttävä paksuus eivät ole ihan se omin juttuni. Lähinnä siksi, etten keksi ruokaa, jolle viini sopisi. Todennäköisesti tämä menee helposti perusgrillattavien kanssa, mutta kyllä parempiakin ratkaisuja niiden kanssa löytyy.

Lyhyesti: Erittäin täyteläinen, muhkea ja voimakkuudestaan huolimatta lähes kosiskelevan hilloinen uuden maailman punaviini.

Arvio: OK – ihan hyvin tehty esitys, mutta jättää hieman kylmäksi. Todennäköisesti parhaimmillaan jatkoilla tai vastaavissa tilanteissa, jolloin viini todennäköisesti nautitaan sellaisenaan eikä sen laadulla ole niin paljon väliä, mutta viinin soisi silti olevan ihan hyvälaatuinen.

Hinnan (17,20e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti