Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.11.12

Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut

Bernard-Massard Cuvée de l'Ecusson Brut
  • Valmistaja: Caves Bernard-Massard
  • Tyyppi: Kuohuviini, Crémant de Luxembourg
  • Maa: Luxemburg
  • Alue: Grevenmacher
  • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling
  • Koko: 0,75 / 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 13,48e (Lokakuu 2012, Alko) / 7,99e (Alko)
  • Hinta nyt: 14,39e (Tammikuu 2014, Alko) / 8,59e (Alko)

Bernard-Massardin peruskuohuviini, Cuvée de l'Ecusson, on ollut pitkään niin suomalaisten kuohuviinien ystävien kuin Finnairilla lentävien tiedossa varsin näppäränä edullisena vaihtoehtona Champagnen alueen kuohuville – viini on nimittäin tehty perinteisellä shamppanjametodilla, vain n. 100 km päässä Champagnen viinialueista ja osittain perinteisistä Shamppanja-rypäleistä (seassa on myös Pinot Blancia ja hapokasta selkärankaa tuovaa Rieslingiä.)

Tuoksu on varsin tuhdinpuoleisen paahteinen, kermainen ja kevyen keksitaikinainen.

Suussa huomio kiinnittyy heti ensimmäiseksi suurten kuplien luomaan varsin voimakkaaseen, jopa terävään kuohuun suussa, sekä viinin kohtuullisen hapokkuuteen. Maku on tuoreen hedelmäinen, leveä ja hieman paahteinen. Puhtaan hedelmän seassa pyörii hennosti omenakaurapaistoksen aromeja. Kokonaisuus on varsin puhdaspiirteinen, mutta jopa yllättävän ronski ja rutikuiva – runsas kuohu ja hapokkuus peittävän kohtuullisen (13 g/l) jäännössokerin tuoman makeuden käytännössä kokonaan; ainoastaan kielen kärjessä jäännössokerisuus taittaa hedelmäisyyttä runsaampaan, persikkaiseen tai aprikoosiseen suuntaan. Kuohu on pitkä, mutta kuplat menettävät melko nopeasti suuren kokonsa ja pahimman särmänsä.

Jälkimaku on keveä mutta pitkähkö. Kielellä pyörii taikinaisia, viheromenaisia ja hyvin mineraalisia aromeja. Hapokkuus supistaa suuta ja nostaa vettä kielelle.

Bernard-Massardin Cuvée de l'Ecusson on varsin pätevä yleiskuohuviini – erityisesti isoihin tilaisuuksiin, joissa kuohuviini on valmiiksi kaadettu laseihin, sillä tällöin viinin runsaasti kuohuava mousse ehtii rauhoittua hetken lasissa kevyemmäksi pirskahteluksi. Viinissä on paljon Shamppanjoiden mineraalisuutta ja viileätä hedelmäisyyttä, mutta kokonaisuudesta puuttuu melko lailla syvyyttä, mielenkiintoa ja kehittyneisyyttä. Viinissä kuitenkin on jonkin verran hedelmää ja runsautta täyttämään hapokkuuden ja kuplien luomaa ronskia runkoa, joten balanssi on varsin hyvin kohdallaan. Toimiva ja yleiskäyttöinen perusskumppa.

Lyhyesti: Eloisa, maukas ja runsas kuiva peruskuohuviini pikkuisesta Luxemburgista.

Arvio: Hyvä – viini on melko arkinen esitys, eli se ei tarjoa suuria yllätyksiä tai mielenkiintoa, mutta hoitaa tonttinsa mallikkaasti.

Hinnan (14,39e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti