Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.11.12

Las Moras Black Label Shiraz 2009

Las Moras Black Label Shiraz 2009
  • Valmistaja: Finca Las Moras
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: San Juan, Zonda
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,48e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Altian joulutuotemessuilla oli esitteillä Finca Las Morasin kaksi paremman pään punaista: perusvalikoimaan 1800 pullon rajattuna eränä saapunut uutuus Black Label Shiraz ja tilausvalikoiman Black Label Cabernet-Cabernet. Ensimmäisenä Shirazin pariin.

Väriltään viini on hyvin tumman purppurainen ja läpinäkymätön, reunoilta hieman hailakampi ja kirkkaamman punainen.

Keskirunsas tuoksu on uuden maailman viiniksi varsin hillitty. Tuoksussa on tuoretta mansikkaa, kypsää karhunvatukkaa, makeata savuisuutta ja varsin hyvin integroitunutta tammea tummapaahtoisen kahvin muodossa.

Maku onkin sitten perinteisempää Etelä-Amerikan osastoa. Runsas ja mausteisen tamminen maku on varsin pehmeä ja hyvin täyteläinen. Tuhdihkosta suutuntumasta löytyy kypsiä, tummia hedelmiä, pippurisuutta, vaniljaista tammea, kevyttä lihaisuutta ja lakritsia. Pehmeät tanniinit korostavat viinin lempeätä ja melkein kosiskelevaa yleisvaikutelmaa; onneksi kokonaisuus on kuitenkin sopivan hapokas ja ryhdikäs tuhdinpuoleiseen hedelmään nähden.

Vaniljaisen ja puisen tamminen jälkimaku on pitkähkö, seassa on aromaattista ja kevyen kitkerääkin mausteisuutta ja tuoreita tummia metsämarjoja.

Kokonaisuus on ihan positiivinen viitekehykseensä nähden – viini ei ole vain alle kympin viini viidentoista euron hintalapulla, vaan kokonaisuus on varsin maittava, hedelmää ei ole päästetty ylihilloiseksi ja rakennekin on varsin mallikkaasti balanssissa mehevän hedelmän kanssa. Kokonaisuudessa on melko selvästi tammea, mutta se on runsaudestaan huolimatta ihan hyvin integroitunut kokonaisuuteen eikä dominoi palettia. Ylivoimaisesti viinin suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin sen anonyymius: kokonaisuus voisi olla tyylillisesti yhtä hyvin mistä tahansa uuden (tai jopa vanhan) maailman viinimaasta eikä siinä ole juuri minkäänlaista persoonaa, minkä takia viini toden teolla jäisi mieleen. Tämä on juuri tämmöinen tyypillinen, ihan hyvin tehty uuden maailman peruspunaviini, jota juo ihan hyvillä mielin niin kauan kun viiniä on lasissa, mutta lasin tyhjettyä siitä ei ole jäänyt oikeastaan mitään käteen.

Lyhyesti: Tumman hedelmäinen, hapokas ja varsin tasapainoinen uuden maailman Shiraz. Mallikas esitys rakenteensa puolesta, mutta kokonaisuutena viini on niin jokaiseen mahdolliseen makuun tähdätty paketti, että siitä on samalla hiottu kaikki persoona ja särmät pois.

Arvio: Hyvä – perushyvä argentiinalainen niille, jotka etsivät mielummin varmaa suorittajaa kuin seikkailuja. Vaikka tammea ei ole liikaa, soisin sitä silti olevan vähän vähemmänkin.

Hinnan (15,61e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti