Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.11.12

Faustino V Reserva 2005

Faustino V Reserva 2005
  • Valmistaja: Bodegas Faustino
  • Tyyppi: Punaviini, DOCa Rioja Reserva
  • Maa: Espanja
  • Alue: Rioja
  • Rypäleet: Tempranillo (92%), Carignan (8%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,98e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 17,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Takaisin Riojan tuntumaan, tällä kertaa ympäri maailmaa tunnetun, perinteisen viinitalo Faustinon muodossa. Altian joulutuotemessuille oli nimittäin saatu ihan paikan päälle Faustinolta edustaja esittelemään tuotteitaan, joita sitten olikin montaa sorttia. Itse kuitenkin skippasin suosiolla linjaston alkupään ajanpuutteeseen vedoten ja aloitin viinitalon astetta paremman pään punaviinistä, 6 vuotta kypsytetystä (josta 16 kk amerikkalaisessa tammessa) Viitos-Reservasta.

Väriltään viini on keskisyvä ja jonkin verran läpinäkyvä, yleiseltä sävyltään kauniin kuulaan ja tumman rubiininen.

Tuoksu on todella perinteisen riojalaisen punaviinin: paahteisuutta, viikunaa, satulaista ja hieman jopa hikistä nahkaa, kypsää kirsikkaa ja etäistä Tempranillon mansikkaa. Paahdettu tammi tuo miellyttävästi vaniljaa runsaaseen kokonaisuuteen, mutta kuitenkin yllättävän hillitysti suhteessa viinin tammessa viettämään aikaan. Kokonaisuus on varsin miellyttävä, auringon paahtama, ja sitä voisi nuuskia ilokseen pidempäänkin.

Kuiva ja melko täyteläinen maku on ensivaikutelmaltaan voimakkaan mausteinen, kevyen nahkainen, syvä ja roteva. Ilmaisu on yllättävänkin viileä ja oikein miellyttävän hapokas ja napakka. Tammisenpuoleisessa maussa maistuu enemmän hyvin monisyistä, niin makeata kuin bitteristäkin mausteisuutta, kevyttä vaniljaa ja setristä puisuutta paljon enemmän kuin kevyttä, etäisen kirsikkaista ja viikunaista hedelmää. Tanniinit ovat ikään ja runsauteen nähden edelleen varsin runsaita ja hyvin voimissaan. Viini on kokonaisuudessaan erittäin luonteikas, elinvoimainen ja maukas riojalainen.

Jälkimaku on pitkä, nahkainen, voimakkaan mausteinen ja miellyttävän luumuinen. Alkoholi lämmittää kevyesti nielua ja kitalakea, tuntuva ja bitterisen yrttinen tanniinisuus kuivaa suuta ja miellyttävän intensiivinen hapokkuus nostaa vettä kielelle. Kielelle jää pitkäksi aikaa miellyttävä ja tasapainoinen jälkivaikutelma.

Faustino V pääsi yllättämään varsin positiivisesti. Kokonaisuus on varsin hyvä, klassinen ja herkullinen. Seassa on sopivasti perinteisten espanjalaisten klassista maalaisuutta, mutta ei kuitenkaan liikaa perinteisten espanjalaisten tammea. Vaikka tammea on viinissä melko paljon, ei siinä ole juurikaan monien uuden maailman viinien yliuuttunutta, teollista tammea, vaan kuivaa ja mausteista puisuutta, joka jättää kokonaisuudessa myös mukavasti tilaa ryhdikkäälle hedelmälle. Varsin maukas paremman pään perus-riojalainen, joka todennäköisesti myös kehittynee hyvin vielä vajaan vuosikymmenen, vaikka onkin nyt jo varsin mainiossa iskussa. Tämänikäisena Faustino V on varma, maukas kumppani simppeleille ja runsaille aterioille.

Lyhyesti: Aromeiltaan varsin perinteinen espanjan Tempranillo, jota kuitenkaan ei olla onnistuttu tammittamaan tukkoon. Maukas, tasapainoinen kokonaisuus varsin järkevään hintaan.

Arvio: Tyylikäs – varsin maistuva, perinteinen riojalainen. Viinissä on asennetta, luonnetta ja ryhtiä, mutta kokonaisuus on varsin simppeli, rehellinen ja maanläheinen. Nappivalinta ihmisille, jotka kaipaavat viiniltään persoonaa, mutta ilman turhaa hienostelua.

Hinnan (17,48e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti