Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.11.12

Terrapieno Amarone della Valpolicella 2008

Terrapieno Amarone della Valpolicella Valpantena 2008
 • Valmistaja: Terrapieno
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Valpantena
 • Rypäleet: Corvina (70%), Rondinella (30%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 229 SEK (~25,50e, Joulukuu 2011,
  Systembolaget, beställningssortiment)
 • Hinta nyt: 224 SEK (~26,10e, Marraskuu 2012,
  Systembolaget, beställningssortiment)
Yleensä tulen pyörähtäneeksi pari kertaa vuodessa Systembolagetissa valikoimia ihmettelemässä. Tällöin yleensä tarttuu jotain hieman hinnakkaampia viinejä, sillä vaikuttaa siltä, että Systemissä viinit rupeavat olemaan järjestään Alkoa edullisempia n. 15-20 euron hintaluokassa. Erityisesti Amaroneja on tullut nappailtua mukaan suht taajaan sen takia, että niiden hinnat tuntuvat pyörivän n. parin kympin molemmilla puolilla.

Terrapieno vaikuttaa olevan yleisesti melko tuntematon Amarone, sillä Google tuntuu osoittavan käytännössä kaikki hakutuloksensa Systemin sivustolle tai muille, ruotsinkielisille sivuille; kotisivuakaan tuottaja ei näytä omistavan. Viini tulee Valpolicella Valpantenan alueelta, ja tämä alue on arvostetun Classicon lisäksi käytännössä ainoa Valpolicellan ala-alue, joka mainitaan viinien yhteydessä omalla nimellään.

Viini tuli nautittua sellaisenaan, ystäväporukan lautapeli-illassa, armottoman Risk-väännön lomassa.

Väriltään viini on paksu ja vain etäisesti läpinäkyvä, sävyltään mustan kirsikkainen, taittuen hennosti punarusehtavaan.

Ensinuuhkaisulla viinin tuoksu tuo mieleeni itse tekemät kriikunaliköörini: nenääni nousee tummia luumuja, kypsiä kriikunoita ja kevyttä karvasmantelisuutta. Viinin avauduttua hetken pari, on sekaan tullut myös makeata kirsikkahilloa, aromaattista yrttisyyttä ja ajoittain melko selvääkin alkoholia. Viini taitaa olla melkoisen runsaasti uuttavassa tammessa kypsytetty, sillä tuoksun päällä leijailee voimakkaasti makeata maitosuklaata ja kaakaota.

Maultaan Amarone on suuntäyttävän täyteläinen, kypsän luumuinen ja tammisuudessaan kevyen vaniljainen sekä makean suklainen. Viini ei kuitenkaan ole erityisen voimakas, intensiivinen tai roteva, toisin kuin nuorelta Amaronelta saisi odottaa. Amaroneille melko tyypillisesti viinissä ei ole erityisesti happoista selkärankaa, mutta viini on myöskin melko notkeanpuoleinen tanniineiltaan.

Jälkimaku on bitterisen yrttinen, luumuinen, makean mokkainen ja rehevään keskimakuun nähden melko lyhyehkö.

Noh, onneksi viini tuli kaivettua kaapista lähinnä pelaajien viihdytykseen, eikä vakavastiotettavaksi nautiskelu-Amaroneksi. Sellaisena tämä viini olisi voinut olla melkoinen pettymys. Nyt viini toimi varsin moitteettomasti hektisen nopanheittelyn lomassa maukkaana välipalana. Tyyliltään viini on huoleton seurustelu-Amarone, eli "ihan kiva" täyteläisen paksu viini. On silti todettava, että halvemmalla kyllä saa parempaakin, ja ihan kotimaamme rajojen sisäpuolelta.

Lyhyesti: Runsas, raskas, kypsän luumuinen ja voimakkaan makean tamminen Amarone hieman tuntemattomammalta Valpantenan alueelta.

Arvio: Hyvä – viini oli varsin maukas täyteläinen viini, joka toimi mukavasti sellaisenaan lautapelailun ohessa. Tosin odottaisin Amaronelta enemmän kuin vain "hyvää", eli viini on kyllä hieman alisuoriutuja tyylissään. Samaa luokkaa mitä Alkon parin kympin Amaronet, siis.

Hinnan (25,50e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti