Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.11.12

Niepoort Redoma Tinto 2006

Niepoort Redoma Tinto 2006
  • Valmistaja: Niepoort
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Franca, Tempranillo, Tinta Amarela, Tinta Cão, yms.
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 32,00e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 34,50e (Tamikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Altian järjestämillä joulutuotemessuilla oli tarjolla Alkon perustuotteiden lisäksi myös muutama tilausvalikoiman erikoisuus. Yksi tällainen oli lähinnä portviineistään tutun viinitalo Niepoortin punaviini, Redoma.

Viinin ulkonäkö on kirkkaanpunainen ja paksu, lähes öljyisen oloinen.

Tuoksu on ulkonäön tapaan todella paksu ja tuhti. Lasissa on hyvin kypsiä, jopa ylikypsän oloisia, keitettyjä tummia hedelmiä. Seassa on myös runsaasti sekä uuttunutta, kaakaoista tammea että tuhtia alkoholia.

Tuoksun ja ulkonäön mallia seuraten myös viinin täyteläinen suutuntuma on tukeva ja suorastaan paksu, mutta kuitenkin samalla hyvänä vastapainona sopivan hapokas ja eloisa. Kuiva maku tarjoilee kevyttä viikunaisuutta, kukkaisuutta, bitteristä karheutta ja tuhtiin tuoksuun nähden yllättävän hillitysti kahvista ja kevyen vaniljaista tammea. Kiitos eloisan hapokkuuden, maun tumma hedelmäisyys ei ole kypsyydestään huolimatta yhtään ylikypsän tai hilloisen oloista. Kohtalainen tanniinirakenne antaa viinille hyvin tukea käymättä maistajaan käsiksi.

Jälkimaku on todella lämmin, kuiva, nahkainen, tiukan karvas, tumman suklaisen tamminen, pölyisen maamainen ja miellyttävän nahkainen. Maku jatkuu todella pitkään kielellä jatkuvasti kehittyen, jättäen varsin napakan, suutasupistavan yleisvaikutelman.

Kokonaisuutena Redoma on todella iso viini, jota voi hyvin fiilistellä erityisesti nyt syksyn käydessä kylmemmäksi ja pimeämmäksi. Tuhti ja lähes makea tuoksu antoi odottaa varsin toisenlaista viiniä; kielellä Redoma onnistuikin yllättämään vallan positiivisesti ja moderni hillopommi paljastuikin varsin ryhdikkääksi ja eloisaksi portugalilaiseksi. Varsin vaikuttava ja maukas tapaus, joka varmasti kypsynee vielä helposti muutaman vuoden lisää pullossa, muttei tarvitse enää tässä iässä lisää vuosia harteilleen – vaikkakin pidän viinin hintaa himpun verran turhan kovana kokonaisuuteen nähden. Hinnasta riippumatta, kyseessä on silti tuhti punaviini, josta löytyy vielä jonkin verran särmää, erityisesti sellaisenaan nautiskeltavaksi.

Lyhyesti: Tukeva ja paksu, mutta myös sopivan eloisa ja intensiivinen paketti. Osoittaa, että Douron alueella osataan tehdä upeiden portviinien lisäksi myös vallan toimivia punaviinejä.

Arvio: Erittäin hyvä – tuhti, muttei liiallisuuksiin menevä punainen portugalilainen. Hieman modernihko, mutta kuitenkin vakuuttavampi ja tasapainoisempi mitä ylikypsä tuoksu antaa odottaa.

Hinnan (32,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti