Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.11.12

Hubert Beck Pinot Gris Réserve de Chevalier 2011

Hubert Beck Pinot Gris Réserve du Chevalier 2011
  • Valmistaja: Cave d'Alsace Hubert Beck
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 99 SEK (~11,99e, Elokuu 2012, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 99 SEK (~11,44e, Marraskuu 2012, Systembolaget)


Viime kesänä Haaparannan Systembolagetissa pyörähtäessäni mukaani tarttui muutamia käyttöviinejä. Yksi niistä oli elsassilaisen pientuottaja Hubert Beckin Pinot Gris, joka päätyikin viettämään useamman kuukauden jääkaapissa ennenkuin lopulta päätyi nautittavaksi peruna-pasta-pestosalaatin kumppanina. Viini kyllä oli hieman arveluttanut, sillä netistä löytyi melko vähän arvioita, eivätkä nekään kertoneet juurikaan positiivisia asioita, jos mitään. En kuitenkaan ajatellut tuomita viiniä maistamatta, sillä Pinot Gris -viineistä yleensä Alsacen esitykset ovat olleet lähimpänä sydäntäni.

Väriltään viini on kevyesti vihertävä, muuten syvänkeltainen.

Tuoksusta tulee mieleeni aluksi enemmänkin kepeän simppeli ja raikkaan hedelmäinen Pinot Grigio (joista en ole oppinut liiemmin välittämään), kuin mehevä ja trooppisen hedelmäinen Alsacen Pinot Gris. Tuoksussa on kuitenkin rypäleelle ominaista pähkinäistä maustetta, joka tuo hieman mieleeni Verdicchion persoonallisen ominaistuoksun. Kuitenkin parikymmentä minuuttia avauduttuaan tarjoaa viini selvästi alueelle tyypillisempää trooppista hedelmää ja mausteisuutta; ensituoksun kevyt pähkinäisyys on kehittynyt muskottipähkinäisyydeksi ja laskaispullan mieleen tuovaksi mantelimassaksi.

Maku on alusta asti runsas – erityisesti alun kepeään tuoksuun nähden. Maultaan se on hyvin kukkaisan mausteinen, kevyen pähkinäinen ja rehevän hedelmäinen, tarjoillen erityisesti aprikoosia ja kypsiä omenoita. Yleisilme on puolikuiva ja täyteläisenpuoleinen, viinin hillitty makeus tuntuu varsin miellyttävän puhtaana hunajaisuutena. Viinissä on melko hyvät hapot ja kokonaisuus pysyy mukavan ryhdikkäänä eikä makeus pääse tuntumaan liiaksi.

Vivahteikas jälkimaku on miedohko mutta kuitenkin miellyttävästi melko pitkä. Kielelle jää kukkeata ja Verdicchiomaista mausteisuutta, hieman alkoholin lämpöä ja aromikasta yrttisyyttä.

Erityisesti hintaansa nähden Réserve du Chevalier on varsin hyvä ja näppärä perus-PG. Se ei tuo juurikaan mitään uutta tai erikoista Pinot Gris -rintamalle, eikä eroa juurikaan Alkon vastaavista tuotteista, mutta ei kyllä tuota minkäänlaisia pettymyksiäkään. Viini on juuri semmoinen arkinen, mutta herkullinen elsassin PG, mitä voi reilun kympin viiniltä odottaa ja se toimi tässä tapauksessa vallan erinomaisesti niin ruokaisemman pestopastasalaatin kuin jälkiruoaksi tarjottujen kermaisten juustojenkin kumppanina.

Lyhyesti: Hyvin perinteinen, mehevän hedelmäinen, sopivan mausteinen ja tasapainoinen puolikuiva Pinot Gris.

Arvio: Miellyttävä – viini on tyyliltään varsin arkinen, mutta kaikin puolin toimiva esitys. Jäännössokeria on juuri sopivasti, eli viinissä ei ole juurikaan makeutta, vaan se tuo viiniin varsin miellyttävää, aromikasta hunajaisuutta.

Hinnan (11,44e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti