Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.11.12

de Ladoucette Pouilly-Fumé 2009

de Ladoucette Pouilly-Fumé 2009
  • Valmistaja: de Ladoucette
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Pouilly-Fumé
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Pouilly-Fumé
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,90e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 30,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa Alkon perusvalikoiman hinnakkain Loiren Sauvignon Blanc – de Ladoucetten Pouilly-Fumé.

Väriltään viini on kellertävä, hennon vihreä.

Tuoksu on vehreä mutta jopa ranskalaiseksi Sauvignoniksi hieman hillitty: nenään nousee kevyttä herukanlehteä, vastaleikattua nurmea, hentoa parsaa ja pieni aavistus puista tammisuutta.

Maultaan viini on tuoksua selvästi runsaampi; kuiva maku on syvä, vivahteikas ja varsin maukas. Yleisvaikutelma on vihertävä ja kielellä pyörii runsaasti herukkaisuutta, yrttejä, tuoretta karviaisenmarjaa ja sitruksisuutta. Runsaan hapokkuutensa ansiosta tämä aromikas viini on varsin napakka, mutta silti suussa kovin leveän tuntuinen – ei mikään superfokusoitunut ja viiltävän terävä Sauvignon Blanc (viiniä on todennäköisesti kypsytetty siis vanhassa tammessa, sillä tammi ei kuitenkaan maistu hedelmän alta.) Yllätyksekseni viinistä löytyy hyvin vähän juuri Pouilly-Fumélle ominaista savuista mineraalisuutta. Tästä huolimatta viini on ihastuttavan tasapainoinen ja särmikkään ryhdikäs – hedelmää löytyy, mutta siitä huolimatta mennään rakenne edellä.

Kuiva, kepeähkö ja puhtaan maukas jälkimaku jättää kielelle aromaattisia yrttejä, sitrusta, hentoa herukkaa, mineraalinen sekä suuta supistavaa, lähes pistelevää hapokkuutta.

de Ladoucetten Pouilly-Fumé on varsin toimiva, rehevä, tuore ja vivahteikas Loiren Sauvignon Blanc. Todella hyvin tehdyssä, harmoninessa kokonaisuudessa on varsin napakka ja harteikas rakenne, mutta runsas ja aromikas hedelmäisyys kilpailee sen kanssa onnistuneesti ja lopputuloksena on viini, joka toimii mainiosti niin sellaisenaan kuin tuoreiden kasvisruokien tai merenelävien kanssakin. Mutta onko viini hintansa arvoinen? No jaa, se on siinä ja siinä. Alkosta löytyy kyllä huomattavasti edullisempiakin Loirelaisia, jotka ovat vallan erinomaisia ja tarjoavat myös de Ladoucettea enemmän paikallisten viinien ominaista mineraalisuutta ja savua. Tämä on kyllä varsin erinomainen viini ja varma valinta lähes mihin tahansa tilanteeseen, jossa tarvitaan kuivaa, ryhdikästä ja tyylikästä valkoviiniä, mutta silti mielestäni viitekehyksessään asteen verran turhan hintava.

Lyhyesti: Ryhdikäs, rehevä, aromikas ja tyylikäs Sauvignon Blanc.

Arvio: Erinomainen – tyypillisten alueen aromien puutteesta huolimatta de Ladoucette on todella tyylikäs ja harmoninen kokonaisuus.

Hinnan (30,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti