Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.11.12

Moris Morellino di Scansano Riserva 1999

Moris Farms Morellino di Scansano Riserva 1999
  • Valmistaja: Moris Farms
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Morellino di Scansano
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Grosseto, Scansano
  • Rypäleet: Sangiovese (90%), muita (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 25,00e (Toukokuu 2012, Enoteca la Bottegaccia, Bardolino, Italia)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toukokuisella Italian-reissullamme tuli tarkastettua viiniliike jos toinenkin. Useimmat olivat varsin siistiksi puleerattuja, tyylikkäitä viiniliikkeitä, mutta Bardolinon etelälaidalta löytyvä la Bottegaccia jäi mieleen melko toisenlaisella olemuksellaan: liike on pieni ja hämäränpuoleinen ja "loukko" kuvaa sitä melko osuvasti. Liikkeen edessä on valtava viinitynnyri pystyssä ja se näyttää toimittavan pöydän virkaa liikkeen omistajalle ja hänen ystävilleen, sillä joka kerta kun kävelimme liikkeen ohitse, omistaja ja hänen kaveri tai pari olivat vaihtamassa päivän kuulumisia tynnyrin ääressä. Kaikkien keskellä oli, tottakai, lasit täynnä viiniä sekä joku liikkeen hyllyltä napattu pullo.

Viimeisinä päivinä ennen lähtöä oli pakko uskaltautua hämärän liikkeen sisälle, vaikkei se ulkoata päin vakuuttavalta näyttänytkään. Noh, paljastuikin, että myymälä oli täynnä pääasiassa Italialaisia harvinaisuuksia ja erikoisempia viinejä. Muutamien pullojen hinnat olivat alta parin kympin, mutta lähes joka hyllyllä viinien hintataso lähti neljän- viidenkympin korvilta. Specialità-hyllyltä löytyi pieniä eriä hieman vanhempia viinejä, jotka olivat lähes kaikki lomabudjettini ulottumattomissa. Niiden keskellä seisoi kuitenkin yksi pullo selvästi muita edullisempana: Moris Farmsin Morellino Riserva viime vuosituhannen puolelta. Kun hetken pohdinnan jälkeen nappasin viinin mukaan hyllyltä, kadulta kassan taakse siirtynyt omistaja puhkesi spontaaneihin kehuihin ja selitti murretulla englannilla viinin olevan mm. "a grande wine", "an excellente wine maker" ja "a superbe choice." Myyntipuhetta vai aidon viininystävän intoa? Vaikea sanoa.

Totta puhuen viini epäilytti. Vähäisten kokemusteni (nolla) perusteella Morellinoista oli hyvin mahdotonta sanoa oliko ostokseni huippuostos, vai aikoja sitten huippunsa ohittanut vanhus. Tiesin Morellinoista vain sen, mitä olin aikaisemmin lukenut; tämän Toscanan uusimman DOCG-tasoisen alueen viinit edustavat Toscanalle tyypillistä Sangiovese-tyyliä, mutta alue sijaitsee etelämpänä kuin Toscanan muut, selvästi tunnetummat alueet. Parhaille Sangioveseille 13 vuotta ei ole vielä aika eikä mikään, kun taas simppelit perus-Sangioveset ehtivät haipua ja kuolla monta kertaa tuossa ajassa. Hauska myyjä ja etiketin "Riserva" loivat kuitenkin uskoa, joten ladoin eurot tiskiin ja poistuin myymälästä yhtä tuliaista rikkaampana.

Suomessa kuitenkin takaraivossani jäyti epäusko viinin kuntoon, joten halusin päästä mahdollisimman nopeasti testaamaan missä kunnossa viini on. Ajattelin kuitenkin viinin sopivan kuitenkin parhaiten tilanteeseen, jossa mahdollisimman moni osaisi arvostaa sitä, jos se sattuisi olemaan hyvässä kunnossa. Siksi viini korkattiinkin duuniporukkamme ruoka-ja-viini-iltamissa. Viini oli nostettu jo aamulla pystyyn jotta mahdollinen – eli todennäköinen – sakka ehtisi laskeutua pullon pohjalle. 12 tuntia myöhemmin viinin hieman toisesta päästä kutistunut mutta muuten hyväkuntoinen ja kiinteä korkki tapeltiin ulos ja viini kaadettiin erittäin varovaisesti karahviin. Missään vaiheessa sakkahiutaleita ei tullut pullosta, mutta viinin loppuvaiheessa viini rupesi olemaan selvästi sakeampaa, joten loput kaadettiin ylimääräiseen lasiin ihmeteltäväksi, jossa viini paljastui olevan täysin läpinäkymättömän utuista. Onneksi karahvissa makoileva viini oli sentään täysin toisennäköistä. Sitten paahtopaistia lautaselle ja maistamaan!

Väri on hennosti samea, mutta yleisesti poltetun tiilen sävyisen tumman punaruskea ja selvästi iän kanssa ohentunut.

Lasista nousee todella upea, huumaava tuoksu, jossa on vanhaksi käynyttä, kypsää kirsikkaa, todella – todella – voimakasta nahkaa, hurmaavaa kukkaisuutta, selvää puista lyijykynää sekä yleistä viinin vanhuutta, jota on niin vaikea saada puretuksi sanamuotoon. Viini huokuu upeata aromikkuutta ja arvokkuutta. Kyseessä on todellinen nenäorgasmi; en ole varma onko vastaani tullut yhtä upean tuoksuista Sangiovesea – tai edes punaviiniä – koskaan. Kaikki osanottajat tuntuivat mielummin vain nuuhkivan viiniä kuin siirtyvän sen kimppuun.

Lähes rutikuiva maku on todella suuren viinin – myyjän "a grande wine" ei tainnut olla aivan tuulesta temmattu – mutta iän myötä upeasti keventynyt ja rauhoittunut. Kielellä pyörii valtavasti aromeja: uutta nahkatakkia, hapankirsikoita, maustepippuria, lyijykynää, hentoa maalaisuutta, Toscanan paahtavaa aurinkoa ja paahdettua maata. Suutuntuma on tuntuvan, mutta silti lempeän hapokas; tanniineja on paljon, mutta ne ovat erittäin rauhallisia. Ryhtiä ja puhtia löytyy, mutta viini ei tartu ja pakota, vaan menee maistajan ehdoilla.

Jälkimaku on vivahteikas, nahkainen ja upean mausteinen. Kielelle jää pitkäksi aikaa upea, harmoninen ja värisyttävä jälkivaikutelma.

Viini on varsinainen kokemus ja ainakin omasta mielestäni illan paras viini – vaikka omani olikin. Kun tätä oli lasissa, ei edes tehnyt mieli koskea paahtopaistiin – se olisi vain tullut viinin upeuden tielle. Tämä on sellainen viini, jonka pariin palaa vaikka minkälaisen kokemuksen jälkeen eikä varmasti voi tulla pettymään. Todella upea ja harmoninen kokonaisuus, jonka on täytynyt olla melkoisen ronski nuoruudessaan, mutta joka oli nyt ihailtavasti rauhoittunut ja tasoittunut – viiniä nuuhkiessa ja maistellessa mieleen nousee pelkkiä superlatiiveja. Huoleni liiasta iästä oli kyllä melko aiheeton, sillä tämän kokemuksen perusteella viinillä on vielä helposti vuosi jos toinenkin edessään – tosin en ole varma tuleeko viini enää tästä kehittymään. Joka tapauksessa, ehdottomasti yksi parhaista viiniostoksista, mitä olen koskaan tehnyt.

Lyhyesti: Todella upeasti kehittynyt, harmoninen ja vaikuttava, nahkatakkiin kääriytynyt Sangiovese-vanhus.

Arvio: Täydellinen – viinin upeus tuli täysin puun takaa. En olisi uskonut neljännessatasella irtoavan tällaista taideteosta – etenkin kun viinin uusimman vuosikerran hinta näyttää pyörivän reilun 20 euron korvilla. Tästä pullosta löytyi kaikkea sitä, mitä hyvältä Sangioveselta odotan.

Hinnan (25,00e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti