Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.11.12

Hewitson Ned & Henry's 2010

Hewitson Ned & Henry's 2010
  • Valmistaja: Hewitson
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa Valley
  • Rypäleet: Syrah, Mourvèdre
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,90e / 12cl (Lokakuu 2012, Baker's Tempo, Helsinki),
    19,85e (Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 21,20e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Ned & Henry's on Rhône-fani Dean Hewitsonin ystävän hänelle heittämä haaste: alkuperäisenä tavoitteena oli tehdä Ranska-henkisten viinien sijaan tyypillinen Barossa Shiraz, mutta Hewitsonin omalla tyylillä, niin että viinitalon kädenjälki näkyy lopullisessa tuotteessa. Dean on kuitenkin poikeunnut tyypillisimmästä Barossa Shiraz -tyylistä heti ensi alkuun lisäämällä sekaan pienen määrän Mourvèdrea tuomaan maustetta ja mielenkiintoa. Muuten kyseessä pitäisi olla mitä tyypillisin Barossa Shiraz muuten Rhône-henkisiä viinejä tuottavalta talolta. Ja jos etiketin nimet mietityttävät, kyseessä on siis Harriet Hewitsonin – Miss Harryn – kaksi isoveljeä, Ned ja Henry Hewitson, joiden kunniaksi Dean Hewitson on nimennyt viinin.

Väriltään viini on hyvin tumman viininpunainen, kevyesti sinertävä.

Melko tummanpuhuvassa ja mehevässä tuoksussa on luumua, kypsää boysenmarjaa, pippuria ja vadelmahilloa. Alkoholi (14%) tuoksuu kevyesti dietyylieetterisenä aromina tumman hedelmän keskellä.

Suussa viini ilmoittaa heti ensimmäiseksi olevansa selvä aussi-Shiraz: suutuntuma on erittäin täyteläinen, jopa paksu, ja varsin samettinen. Aromipuolella on kypsiä luumuja ja tummia kirsikoita, kevyttä boysenmarjahilloa, pippuria sekä hieman enemmän muitakin, paahdettuja mausteita ja hentoa viinirypälemehua tai -hilloa. Tammea löytyy, mutta melko kevyesti komppipuolelta – vanilja tai maitosuklaa eivät pääse dominoimaan ja pilaamaan puhtaita hedelmän aromeja. Tanniineja on jonkin verran, mutta ne eivät dominoi, vaan tuntuvat tuovan lähinnä kevyttä purutuntumaa ja runkoa. Vaikka viini on päivänselvä aussi-Shiraz, ei siitä kuitenkaan löydy monille vastaaville viineille tyypillistä savuisuutta tai eukalyptusta.

Jälkimaku on keskipitkä, hieman mausteinen, huomattavasti makeankypsää keskimakua kuivempi, jopa kevyen katkerahko ja alkoholisuudesta hieman lämmin.

Yleisesti Ned & Henry's on varsin perinteinen aussi-Shiraz. Ihan hyvin tehty tapaus, muttei mitenkään erityinen tai uniikki kaikkien niiden joukossa. Omaan makuuni viini toimi ihan kohtuullisesti lasillisen ajan, mutta toinen olisi ollut jo hieman siinä-ja-siinä; viini ei jaksa ylläpitää mielenkiintoa lasia kahta kauempaa. Lisäksi viini on (viinityylille tyypillisesti) melko kypsänmakea hedelmäpommi, mikä vaikuttanee myös viinin mielenkiintoisuuteen.

Varsin hyvin tehty, kypsän hedelmäinen ja selvästi nuorena juotavaksi tarkoitettu uuden maailman pommi-Shiraz uuden maailman viinien ystäville – mutta tilausvalikoiman hinnalla silti himpun verran turhan tyyris kokonaisuuteen nähden.

Lyhyesti: Mehevä, perinteisen australialainen – eli kypsä ja hedelmävetoinen – Shiraz pienellä lisä-Mourvèdrella. Helppo ja maukas valinta pienen porukan illanistumiseen.

Arvio: Miellyttävä – mutta noin lasillisen tai parin ajan. Sen sijaan jos Australian, Chilen ja Yhdysvaltojen Shirazit uppoavat, toimii Ned & Henry's varmasti.

Hinnan (21,20e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti