Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.11.12

Vicarage Lane Canterbury Riesling 2010

Vicarage Lane Canterbury Riesling 2010
  • Valmistaja: Vicarage Lane Wines
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Canterbury, Waipara
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Marraskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,24e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Tässä pyhäinpäivän ja pikkujoulujen alla juhlahumu tuntuu tiivistyvän. Kokoonnuimme työporukallamme yhteen, kehoituksena saapua kuplivan, tai jonkin muun sopivan hauskan viinin kanssa. Koska kutsussa puhuttiin kuohuvasta, veikkasin, että kuohuvia tullaan tuomaan paikalle aivan tarpeeksi. Siksi puolikuiva valkoinen vaikutti varsin tilanteen sopivalta vaihtoehtoratkaisulta.

Pienen pähkäilyn jälkeen Arkadian Alkosta päätyi mukaani täällä Suomessa jonkin verran suomalaisjuurillaan mainetta niittäneen, nuoren, vain 10 vuoden ikäisen Vicarage Lanen viinitalon Riesling. Tätä Vicarage Lanen viinitaloa pyörittää pariskunta, jonka toinen osapuoli on suomalainen Satu Lappalainen; tämän lisäksi talon viinien etikettejä koristaa Marlborough'ssakin asuneen suomalaistaitelija Sirpa Alalääkkölän taideteokset. Vallan suomalaispainoitteista siis; suosi suomalaista!

Väriltään viini on sitruunaisen neonvihreä. Tuoksu on hieman ujohko, mutta varsin vehreä, sitruksisen hedelmäinen ja vihanneksinen tavalla, joka tuo mieleeni enemmän Uuden-Seelannin Sauvignon Blancit. Viinin avautuessa lasissa rupeaa sekaan kuitenkin tulemaan myös Rieslingille ominaista hunajaista hedelmää ja taustalla pysyttelevä petrolinen juonne.

Puolikuivalta maultaan viini on runsas ja todella hedelmäinen. Kokonaisuutena Canterbury Riesling on melko hapokas ja raikas, mutta sen hyvin kypsä limettisyys ja tuntuva jäännössokeri (lähteestä riippuen 16-19 g/l) pitävät viinin melko pehmeänä ja täyteläisenä. Yleisvaikutelmaltaan viini on raikkaanpuoleinen mutta hyvin kypsän hedelmäinen ja suuntäyttävän runsas.

Limettinen jälkimaku on keskimakua raikkaampi erityisesti korostuneen sitruksisella hapokkuudellaan. Yleisesti jälkimaku on varsin miellyttävä ja melko napakka mutta myös lyhyenpuoleinen.

Viini on varsin helppo hedelmäpommi, joka sopinee paljon paremmin hyvin viilennettynä seurusteluun kuin ruokien kumppaniksi, sillä näin runsas hedelmäisyys ja täyteläinen suutuntuma vaatii ruoalta jo tuhdimmanpuoleista vastapainoa. Jos viinille kuitenkin haluaa keksiä jotain purtavaa kylkeen, suosittelen kokeilemaan kevyempiä, mutta myös hieman tulisia thairuokia.

edit 01/2014: viinin hinta putosi lähemmäs kolme euroa vuodenvaihteessa, hinta-laatusuhdetta korjattu ylöspäin.

Lyhyesti: Hyvin korostetun hedelmäinen ja runsas puolikuiva Riesling seurusteluun. Suosittelen tarjoamaan hyvin viilennettynä.

Arvio: Miellyttävä – viini ei turhia hienostele, vaan menee suoraan asiaan. Eipä tämmöiset ylitehdyt hedelmäpommit yleensä säväytä allekirjoittanutta, mutta viinin ryhdikäs rakenne tuo kuitenkin varsin riittävästi raikkautta kokonaisuuteen, jolloin viini ei sorru liian raskaaksi ja löysäksi vätykseksi. Hyvin tehty NZ SB-mäinen Riesling tilanteisiin, jossa viiniltä kaivataan enemmän runsautta ja jäännössokeria kuin kepeyttä ja mineraalia.

Hinnan (12,24e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti