Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.11.12

Canepa Finísimo Gran Reserva 2010

Canepa Finísimo Cabernet Sauvignon Malbec Syrah Gran Reserva 2010
 • Valmistaja: Viña Canepa
 • Tyyppi: Punaviini, DO Colchagua Valley
 • Maa: Chile
 • Alue: Valle Central, Rapel, Colchagua
 • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (68%), Malbec (20%), Syrah (12%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 12,90e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 13,28e (Tammikuu 2014, Alko)

Vaikka suuressa mittakaavassa Chilen viinituotanto on alkanut vasta 90-luvun paikkeilla, on maassa tehty pöytäviiniä astetta tasokkaampaa tavaraa tätä ennenkin, ainoastaan vain melko pienimuotoisesti. Yksi tällaisista vanhemmista viinitaloista on italialaisen Giuseppe "José" Canepa Vacarezzan vuonna 1930 perustama Viña Canepa, jonka Finísimo-sarja on niittänyt jonkin verran mainetta jo 70-luvulla. Nykyisin viinijättiläis Concha y Toron kanssa yhteistyötä tekevän Viña Canepan slogan on Italian soul, Chilean soil; katsotaanpa miten tämä pätee tähän Alkon uutuusviiniin (jota mielenkiintoisesti ei löydy cellartrackerista tai edes yhtiön kotisivuilta.)

Väriltään viini on tummahkon punainen, seassa on kevyttä sinertävyyttä kielimässä nuoresta iästä. Yleisilmeeltään viini on hyvin syvä ja melko läpinäkymätön.

Tuoksultaan viini hyvi kypsän herukkainen ja makeahko. Seassa on myös kypsää mansikkaisuutta, luumuisuutta ja juuri sopivan kevyesti aromaattista minttua.

Suussa viini yllättää mehevänmakean tuoksun luomien odotusten jälkeen: viini onkin melko kuiva, rotevahko ja särmikäs. Runsaassa makumaailmassa kohdataan tuoretta karhunvatukkaa, mausteista ja vivahteikasta tammea, hieman kypsää luumua, mustaherukkaa ja hennosti tummaa kirsikkaa. Avauduttuaan tammisuus tuo mukaan tummaa, bitteristä suklaata miellyttäväksi taustajuonteeksi. Suutuntumaltaan viini on uuttuneen paksuhko, mutta silti melko hapokas, joten kokonaisuus pysyy hyvin kasassa. Oman lisänsä tuovat ei liialliset, mutta sopivan napakat, nuorekkaat tanniinit.

Jälkimaku on runsaanpuoleisen (14,5%) alkoholin johdosta todella lämmin, melkein kuumahko, sekä hieman karhea, mutta myöskin monisyinen, tumman marjainen, joulumausteinen ja ennen kaikkea pitkä.

No tuota. Tämä kyllä onnistui yllättämään varsin positiivisesti. Jos tykkäisin Chilen viineistä, rakastaisin tätä – korkeista volteista huolimatta. Nyt viini on kyllä asteen verran turhan massiivinen ja hieman "in your face" jotta olisin tästä erityisesti täpinöissäni, mutta samalla se on varsin tasapainoinen ja mukavan persoonallinen esitys eikä mitenkään ylikypsä tai kosiskeleva. Vaikken viinistä varsinaisesti mitään Italiaa onnistunut löytämään, kai ne italialaiset juuret ja lähemmäs sadan vuoden kokemus viininteosta jossain näkyvät. Varsin mallikas, sopivan rujo ja lihaksikas esitys chileläiseksi – ja ennen kaikkea varsin kohtuulliseen hintaan. En toden teolla pysty ymmärtämään Chilen 50 euron "superviinejä" jos reilulla kympillä saa tällaista, vähintään yhtä hyvää Cabernet-vetoista punaviiniä.

Vaikka Finísimo onkin helposti lähestyttävissä melkein heti korkkaamisen jälkeen, tekee sille hyvää avautua pari kolme tuntia karahvissa ennen nauttimista. Tukevien hedelmäpommien ystäville sellaisenaan, mutta varsin kelvollinen esitys niin tuhdille punaiselle lihalle kuin grillipippaloihin tai pataruoille.

Lyhyesti: Rotevanpuoleinen ja täyteläinen, mutta samalla myös järjellä ja tyylillä tehty chileläinen.

Arvio: Erittäin hyvä – hieman hillitymmällä ilmaisulla ja tasapainoisemmilla volteilla tämä olisi mitä erinomaisin reilun kympin chileläinen. Iso viini, mutta varsin hyvä sellainen.

Hinnan (13,28e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini n hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi1/3/13 14:19

  Ostin pullollisen ja suorastaan rakastuin tähän ensimaistiaisella. Loistava blogi sinulla, tästä on ollut jo paljon apua. Jatka ihmeessä samaan malliin! Maistuvaa kevään jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta mainiota kuulla! Kirjoittaja kiittää, pyrkii jatkamaan bloggaamistaan samaan malliin ja toivottaa mahtavat jatkot! :)

   Poista