Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.7.13

Cruz 10 Years Old Tawny Port

Cruz Gran Cuvée Prestige 10 Years Old Tawny Port
  • Valmistaja: Cruz
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Port blend
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 0e (Toukokuu 2013, Enoteca de Belém, Lissabon)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tuhottuamme punaviinilasillisemme tilasimme laskumme Enoteca de Belémissä ja valmistauduimme lähtöön. Kuitenkin laskun ohella meille kiikutettiin lasilliset jo tutuksi tulleen Cruzin Portviinitalon 10-vuotiasta Tawnya. Oliko tämä nyt varma tapa saada sitä tippiä? Meidän kohdalla suunnitelma epäonnistui – olimme nimittäin joka tapauksessa jättämässä tippiä osaavasta palvelusta ja mainiosti tarjonnasta. Noh, ilmainen Portviini ei kuitenkaan koskaan haittaa!

Väriltään viini on hyvin syvä, tumman punertavanruskea, mutta myös varsin läpinäkyvä.

Makea tuoksu on huumaavan runsas ja suorastaan päällevyöryvä: melko hedelmäiset, erityisesti kuivatun viikunaiset ja makean taateliset aromit ovat hienosti balanssissa puisen mausteisuuden ja kevyen pähkinäisyyden kanssa. Runsaudestaan huolimatta tuoksu on hieman simppeli ja yksiulotteinen, sekä varsin voimakkaan alkoholinen.

Suussa viini avautuu pehmeäksi ja melko täyteläiseksi, joskin tuntuva alkoholin tulisuus keventää sopivasti suutuntuman paksuutta ja kevyttä tahmaisuutta. Melko tuntuvan tammisesta tuoksustaan huolimatta makumaailma on paljon vähemmän tamminen kuin osasi odottaa – tammi tuo makuun lähinnä mausteisuutta sekä hedelmän kanssa yhteennivoutuvaa vaahterasiirappisuutta ja poltettua sokeria. Varsin makea hedelmäpuoli tuo kokonaisuuteen melko hallitsevaa viikunaisuutta ja hillityn pippurista mausteisuutta.

Jälkimaussa tammi astuu keskimakua selvemmin etualalle, mutta hedelmäpuoli tuntuu edelleen vahvana, tarjoillen tummaa hedelmäisyyttä, kuivattuja viikunoita, kevyttä hunajaa ja hentoa rusinaisuutta. Tammi taas tuo jälkimakuun voimakasta vaniljaisuutta, mausteisuutta ja kevyttä pähkinäisyyttä. Alkoholi jättää lopuksi melko runsaasti lämmön hohkaa suun limakalvoille.

Kokonaisuutena Cruzin 10yo Tawny oli varsin kelpo esitys tyylinsä edustajaksi, vaikka olikin paikka paikoin hieman simppelimmänpuoleinen kymmenvuotiaaksi. Mitään varsinaista valittamista viinistä kuitenkaan ei löydy ja kokonaisuus pelitti viiniravintolareissun päätteeksi varsin mainiona jälkiruokana – erityisesti ilmaisena sellaisena. Cruzin 10 yo on ihan kelvollinen ostos jos sellaisen sattuu bongaamaan jostain kohtuulliseen (10-15e) hintaan.

Lyhyesti: Simppelihkö, mutta maukas ja klassinen Tawny, joka hoitaa hommansa varmalla otteella. Ei räjäytä tajuntaa, mutta todennäköisesti ei budjettiakaan.

Arvio: Hyvä – peruskelpo kymppivuotias. Kyllä mielummin tällaista halpaa, ikääntyneempää Tawnya hörppii kuin jotain tusina-condedemonsulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti