Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.7.13

Quinta do Gradil Reserva Branco 2010

Quinta do Gradil Branco Reserva 2010
  • Valmistaja: Quinta do Gradil
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Óbidos
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa, Óbidos
  • Rypäleet: Chardonnay, Arinto
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Toukokuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Herättyämme Lissabonissa hotellissamme ensimmäistä kertaa lähdimme metsästämään ruokapaikkaa, minkä jälkeen aloitimme kaupungin kartoittamisen. Jossain vaiheessa löysimme portugalilaisten viinien tiedotuksen edistämiskeskuksen, Viniportugalin, maistelusalin, jossa järjestetään n. tunnin välein muutaman viinin ilmainen maistatus viineistä kiinnostuneille. Maistelun aluksi esiteltiin portugalilaista valkoviiniosaamista tarjoilemalla Quinta do Gradilin valkoinen reserva-tason viini.

Viinitalo Gradilin Reserva Branco on kansainvälisen Chardonnayn ja paikallisen Arinton blend, joka on käytetty ja jota on kypsytetty kolmen kuukauden ajan uusissa tammitynnyreissä. Viini tulee Lissabonin lähistöllä sijaitsevan Óbidosin alueelta, joka on tunnettu erityisesti laadukkaita kuohuviinejä tuottavana alueena.

Viinin melko kellertävästä väristä voi päätellä sen viettäneen ainakin jonkin aikaa tammessa.

Tuoksu on runsas ja kypsän hedelmäinen, mutta voimakas, paahteinen tammisuus hallitsee tuoksua. Kokonaisuudesta löytyy makeata omenaisuutta ja kevyttä trooppista hedelmäisyyttä, mutta yleisilme on voinen, toffeinen ja kevyen pähkinäisen tamminen.

Raskas ja makea tuoksu antavat odottaa samanlaista makua, mutta kokonaisuus paljastuu selkeästi kuivemmaksi ja melko hapokkaaksi. Suutuntuma on hapoistaan huolimatta kuitenkin hieman öljyisen täyteläinen. Makumaailma on hieman yksiulotteinen, tarjoillen ananaksisuutta, pähkinäistä tammea, vaniljaa ja kevyttä, karvaaseen taittuvaa mausteisuutta. Kypsästä ja trooppisesta hedelmästään huolimatta alkoholi on mukavan hillitty (13,5%) ja pysyy mainiosti piilossa.

Mausteinen jälkimaku on pitkä ja omenainen Viinistä jää melko yksiulotteinen, mausteinen ja hieman lämmin jälkivaikutelma.

Kokonaisuus on hieman simppeli, mutkaton ja erityisesti omiin makumieltymyksiini nähden aivan liian tamminen. Kenties viini on valittu vakuuttamaan amerikkalaiset viinituristit sekä muut uuden maailman viinejä rakastavat, mutta omasta mielestäni maasta kyllä löytyisi loputtomiin mielenkiintoisempia ja Portugalia erityisesti omanlaisena viinimaana edustavia valkoviinejä. Gradil Reserva Branco yhdistää huolettomasti valkoista Burgunderia ja portugalilaista trooppista hedelmäisyyttä, mutta jää kuitenkin hieman alisuoriutujaksi – vaikka pidän niin Bourgognen tammisista kuin Portugalin hedelmävetoisista valkoviineistä, ei tämä viini onnistu oikein vakuuttamaan kummallakaan saralla. Perushyvä ja miellyttävä arkivalkkari, muttei mitään mistä kannattaisi innostua – nothing to write home about.

Lyhyesti: Täyteläisen mehevä mutta kuiva ja hapokas valkoviini, jossa yhdistyy tammitettu Chardonnay ja trooppisen hedelmäinen portugalilaisuus. Kokonaisuutena kuitenkin hieman yllätyksetön ja simppeli.

Arvio: Miellyttävä – viini on ihan käypä valinta terassilla hyvin viilennettynä siemailtavaksi perusvalkoviiniksi, jos kohtalaisen runsaasta tammituksesta sattuu pitämään. Muuten ei onnistu innostamaan suuntaan tai toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti