Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.7.13

Araldica Brachetto d'Acqui Dolce

Araldica Brachetto d'Acqui Dolce
  • Valmistaja: Araldica
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOCG Brachetto d'Acqui Spumante
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Monferrato, Acqui Terme
  • Rypäleet: Brachetto (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,59e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Männävappuna kutsuin meidät äitini luokse paistelemaan munkkeja – taka-ajatuksenani päästä testaamaan vastikään Alkon perusvalikoimaan saapunut makea uutuuskuohuva, Araldican Brachetto d'Acqui.

Brachetto on lähinnä Piemontessa viljelty, punainen ja erittäin aromaattinen rypälelajike, josta valmistetaan niin kuivia punaviinejä kuin eri makeusasteiden kuohuviinejä. Tämä Alkon valikoimiin saapunut versio on – kuten aiemmin mainittu – makea, punainen kuohuva, jonka on tuottanut yli 300 viljelijän muodostama osuuskunta Araldica. Viinin kuplat tulevat monien muiden italialaisten kuohujuomien tapaan charmat-menetelmällä painetankeissa.

Viinin väri on yksinkertaisesti hurmaavan kaunis; syvän ja kirkkaan rubiininpunainen.

Todella makeassa ja runsaassa tuoksussa on reilulla kädellä makeaa vadelmaista marjaisuutta, hieman kevyempää rusinaa, ruusuisuutta ja värikästä hedelmäkaramellia. Tuoksu on imelä ja jopa karkkinen, muttei millään lailla luotaantyöntävä, vaan ennemminkin hupsu ja huoleton.

Viinin runsaanpuoleinen (85 g/l) jäännössokeri pitää huolen siitä, että tuoksun lisäksi myös maku on todella makea. Makeudestaan huolimatta viini on myös ilahduttavan raikas ja aromeiltaan melko intensiivinen. Makumaailmaa hallitsevat ruusuisen kukkeat, makean rusinaiset, marjaisen karkkiset ja vadelma-mansikkahilloiset vivahteet. Kuohu on varsin kuohkea ja runsas, mutta myös pieni ja melko lyhyehkö.

Kohtalaisen pituinen ja mehukas jälkimaku on sekamarjainen, mansikkahilloinen, miellyttävän raikas ja jopa aavistuksen yrttinen.

Yleensä vältän makeita ja puolimakeita kuohuviinejä kuin ruttoa, sillä useimmiten ne ovat joko tasaisen latteita ja halvan oloisia, tai pahimmillaan luotaantyöntävän kiljumaisia – siis sellaisen huonon, ei-loppuun-asti-käyneen kiljun; poikkeuksia tähän sääntöön ovat mm. muutamat demi-sec shamppikset ja Astin rusinaiset Moscatot, joista voi löytää sekä tyyliä ja tasapainoa. Tällaiseen kategoriaan niputan myös mielelläni tämän Brachetton: viini ei ole mitenkään erityisen hienostunut tai erikoinen, vaan melko hauska, simppeli ja huoleton. Tästä huolimatta kokonaisuus on mainiosti tasapainossa ja edes viinin runsas maku ei pääse missään vaiheessa muuttumaan imeläksi – viini kun pysyi hyvin viileänä koko ajan (lämpimänä voin kuvitella viinin makeuden varsin liialliseksi!)

Kotitekoisten (ja niin ihanan epäterveellisten) munkkien ja tämän Brachetton yhdistelmä svengaa kuin hirvi! Herkkupalleroiden sokerisuus saa mainiosti vastapalloon viinin makeudesta samalla kun raikas kuohu keventää munkkien melko raskasta rasvaisuutta. Sellaisenaan nautittuna viinin makeus rupeaa tökkimään lasillisen loppupuolella, mutta voin kuvitella Brachetton maistuvan niille, joihin Astin skumpat uppoavat ja rutikuiva kuohuva on kirosana. Muistutan kuitenkin vielä tässä vaiheessa korkkaamaan viinin jääkaappikylmänä, jottei se pääse väljähtymään tai maistumaan liian imelältä; viinin marjaisuus ja raikkaus ovat parhaiten balanssissa silloin, kun viini on mahdollisimman kylmänä!

Lyhyesti: Raikas, hilloisen marjainen, aromikkaan kukkea ja tasapainoinen makea kuohuviini marjaisille jälkiruoille, makeille leivoksille ja makean ystäville.

Arvio: Hyvä – helppo ja huoleton mutta varsin maukas ja mainio tapaus makeaksi kuohuviiniksi. Kyllä tämä meikäläiseen paremmin uppoaa kuin esimerkiksi Gancian Asti.

Hinnan (11,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti