Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.7.13

Hegarty Chamans White Knight 2004

Hegarty Chamans Late Autumn Harvest Dessert Wine White Knight 2004
  • Valmistaja: Hegarty Chamans
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Vin de Table
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Minervois
  • Rypäleet: Marsanne (80%), Roussanne (20%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta arviointihetkellä: ~20e (Huhtikuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Duuniporukkamme herkuttelu-illan jälkiruoalle, liekitetyille päärynöille ja uuni-Camembertille, tarjolla oli viinitalo Hegarty Chamansin jälkiruokaviini, White Knight. Koska viini on Vin de Table -luokiteltu, ei pullossa lue vuosikertaa, mutta viinitalon kotisivuilla mainitaan viinin olevan vain yhden vuosikerran (2004) kokeilu, jonka jälkeen viinitalo päätti jättää jälkiruokaviinit omaan arvoonsa ja keskittyä kuiviin viineihin.

Viinitalo Hegarty Chamans on varsin erikoinen ranskalaiseksi viinitaloksi – sen nimittäin omistaa ritariksi lyöty mainosmoguli Sir John Hegarty, joka yhtäkkiä päätti ruveta valmistamaan viiniä ja hankki viinitilan Etelä-Ranskasta, Languedocista. Kaiken huipuksi Sir Hegarty on vahva biodynaamisuuden puolestapuhuja ja talon kaikki viinit ovat luonnonmukaisesti ja biodynaamisten periaatteiden mukaan valmistettu – jopa viinien pullotus tapahtuu biodynaamisen kalenterin mukaan. Viinitalo on saanut omat luomu- ja biodynysertifikaatit vuosina 2010 ja 2011, joten nyt arvioitava viini ei ole kuitenkaan sertifioitu biodynyviini.

Talon White Knight -jälkiruokaviini on saanut nimensä sen kunniaksi, että Sir Hegarty on tosiaankin ritariksi lyöty henkilö. Viini ei ole valmistettu minkään appellaatiosäädösten mukaan, minkä vuoksi se on luokiteltu matalimpaan Vin de Table -luokkaan – samaan luokkaan, johon suurin osa Languedoc-Roussillonissa valmistetusta viinistä päätyy. Tosin toisin kuin huomattava osa näistä viineistä, joiden hinta pyörii normaalisti noin euron ja kahden välimaastossa, White Knight edustaa selvästi laadukkaampaa päätä ja esimerkiksi wine-searcher antaa viinipullon keskimääräiseksi hinnaksi yli 20 euroa.

White Knight on valmistettu vasta marraskuussa kerätyistä Marsanne- ja Roussanne-rypäleistä, joista osa on saanut jalohometartunnan. Tämän jälkeen viinin annetaan käydä uudessa tammessa hitaasti peräti kuuden kuukauden ajan (normaalisti viinien käyminen tapahtuu muutamissa viikoissa!) minkä jälkeen viinin on annettu kypsyä uudessa tammessa kahden ja puolen vuoden ajan. Melkoinen annos uutta tammea!

Jähmeäliikkeeinen viini on väriltään syvän kullankeltainen.

Tuoksu on hyvin paahteisen tamminen, vaniljainen ja ylikypsän hunajainen. Seassa on myös kohtalaisesti maamaista ja kevyen sienimäistä jalohomeisuutta, hentoa tammen pähkinäisyyttä ja makeata appelsiinimarmeladia. Kokonaisuus on melko tammivoittoinen, mutta silti moniulotteinen ja houkuttelevan aromikas.

Maultaan viini on todella makea, erityisesti hyvin hunajainen, vaalean siirappinen ja sitrusmarmeladinen. Vaikka viinitalo puhuu melko kevyestä jalohomeisuudesta, on makumaailma voimakkaasti jalohomeisen paahteinen. Pitkä tynnyrikypsytys tuntuu melko voimakkaasti toffeisena ja kevyen konjakkimaisen mausteisena tammisuutena. Hapokkuus on melko matalaa, minkä vuoksu viini tuntuu suuntäyttävän paksulta ja erittäin runsaalta. White Knight on yleisesti maultaan intensiivisen makea, voimakas ja vivahteikas jälkiruokaviini, joka kaikessa tammisuudessaan ja intensiivisyydessään kumartaa melko syvälle perinteisten Sauternes'n viinien suuntaan.

Viinistä jää voimakkaan tamminen, hyvin vaniljainen, vivahteikkaan puinen, mehukkaan hunajainen ja kuivatun ananaksinen jälkimaku suuhun. Ylikypsä, makea ja aromikas jälkivaikutelma on todella pitkä, jatkuvasti kehittyvä ja kaikin puolin mainio.

Yleisesti tämä brittiritarin tuottama biodyny-jälkkäriviini oli mitä mainioin kumppani sekä aromikkaalle Camembertille että makeille päärynöille: viini kesti molemmat herkut ongelmitta, minkä lisäksi se pelasi varsin mainiosti aivan sellaisenaan. Kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisen upea esitys White Knight ei ollut, sillä paikoitellen viinin runsas ja aromikas tammisuus tuntui varsin liialliselta, minkä lisäksi viinin rakenne hieman kärsi massiivisen hedelmän ja varsin hillittyjen happojen suhteesta. Kummatkin heikkoudet korostuivat viinin lämmetessä – viini olikin parhaimmillaan pian jääkaapista poimimisen ja korkkaamisen jälkeen, kun viini oli ehtinyt hetken avautua lasissa, mutta oli lämpötilaltaan silti riittävän viileätä.

Languedocin Vin de Table -viiniksi White Knight oli varsin mainio, tyylikäskin esitys. Parhaimmille jälkiruokaviineille, joissa intensiivinen ja monisyinen aromimaailma yhdistyy tuntuvaan ja raikkaaseen hapokkuuteen, ei tämä viini kohtalaisen dominoivassa tammisuudessaan ja hillityssä hapokkuudessaan pysty antamaan vastusta, mutta perus-Sauternes'ille White Knight tarjoaa varsin samanhenkisen vaihtoehdon mielenkiintoisemmalla taustatarinalla. Melkoinen sääli, jos tämä 2004 jää viinin ainoaksi vuosikerraksi.

Lyhyesti: Brittiläisen ritarin biodynaamisesti valmistettu jälkiruokaviini Minervois'n viinialueelta. Runsas, intensiivinen ja tyylikäs mutta myös varsin tamminen ja raskastekoinen kokonaisuus.

Arvio: Tyylikäs – massiivisella konsentraatiolla ja erittäin uuttuneella tammella varustetuksi jälkiruokaviiniksi White Knight on poikkeuksellisen ihastuttava ja moniulotteinen tapaus. Ei varsinaisesti edusta lempijälkkärityyliäni, mutta on tästä huolimatta sen verran maistuva esitys, että sen pariin palaisi mielellään useammankin kerran.

Hinnan (n. 20,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti