Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.7.13

Quinta das Carrafouchas Tinto 2008

Quinta das Carrafouchas Tinto 2008
  • Valmistaja: Quinta das Carrafouchas
  • Tyyppi: Punaviini, VR Estremadura (Lisboa)
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa
  • Rypäleet: Tempranillo (50%), Touriga Nacional (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 4e / 12 cl (Toukokuu 2013, Enoteca de Belém, Lissabon)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Käydessämme pyörähtämässä Belémin kaupunginosassa ja kehutussa Enoteca de Belémissä emme voineet jättää tutustumistamme vain yhteen viinilasilliseen. Päätimme siis valkoviinilasillisten jälkeen ottaa myös punaviinilasilliset. Koska talon tarjonnasta leijonanosa ei sanonut allekirjoittaneelle juurikaan mitään, pyysin uudestaan suositusta tarjoilijalta – kriteereinä täyteläinen, mutta mielummin ryhdikäs ja rakenteikas kuin hedelmävetoinen ja tamminen punaviini. Tarjoilija päätyi suosittelemaan paikallisen Quinta das Carrafouchasin punaviiniä, minkä hyväksyimme luottaen täysin paikan henkilökunnan ammattitaitoon.

Quinta das Carrafouchasin historia viinin parissa ulottuu 1900-luvun ensimmäiselle puolikkaalle, mutta talon omat pullotteet ovat erittäin uusi juttu viinimarkkinoilla – viinitalo aloitti päivittämään viinitaloonsa omavaraista viinintuotantolaitteistoa vasta vuonna 2008 ja tänä kyseisenä vuonna syntyivät myös talon ensimmäiset viinit. Testattavanamme on siis viinitalon ensikokeilu viininvalmistuksen saralla! Talon tinto on 50-50 blend Aragonezia (eli Tempranilloa) ja maan kansallisrypälettä, Touriga Nacionalia. Viinistä 50% on kypsytetty teräksessä samalla kun 50% kypsyi käytetyissä tammitynnyreissä. Tämä vuosikerta on myös viimeinen, joka viini on luokiteltu VR Estremaduraksi, sillä vuonna 2009 viinialueen nimi muutettiin VR Lisboaksi.

Viinin väri on melko tumman karmiininpunainen, hieman purppuraan taittuva ja kevyesti läpinäkyvä. Väri pakenee selvästi vaaleammilta ja kirkkaammilta reunoilta.

Tuoksu on mehevän kypsä ja hyvin hedelmävetoinen mutta samalla myös ihastuttavan puhdaspiirteinen. Melko moniulotteisesta tuoksusta löytyy makeata luumuisuutta, Tempranillon tuoma aavistus mustaherukkaisuutta, hentoa parfyymisyyttä, vuosien tuomaa nahkaisuutta, häivähdyksiä rustiikkisemmasta elämellisyydestä ja vihje makean mausteisesta tammesta. Viinin nokka on kokonaisuudessaan varsin runsas, ihastuttava ja monisyinen.

Ensimaun hyvin makeankypsää luumuisuutta vastaan asettuu pian balanssia tuova karvas mausteisuus. Suutuntumaltaan viini on suuntäyttävän täyteläinen ja maultaan melko voimakas, jopa intensiivinen. Luumuisuuden lisäksi makumaailmasta löytyy mehukasta herukkaisuutta, hennon viikunaista portviinisyyttä ja kevyttä nahkaisuutta. Yleisilme on varsin voimakas ja lihaksikkaan roteva, mitä komppaa viinin varsin tuntuva tanniinisuus. Kuitenkin mehukkaan ja runsaan hedelmän alla mylläävät varsin riittoisat hapot, jotka jäävät hieman massan alle piiloon, mutta antavat silti kokonaisuudelle sopivasti tukea ja ryhtiä.

Jälkimaku jatkaa suoraan keskimausta pitkänä ja voimakkaana, jättäen kielelle viikunaa, makeaa luumumehuisuutta, pölyistä maata, hennon hikistä satulanahkaisuutta ja aavistuksen verran vaniljaista ja mausteista tammea. Vasta jälkimaussa ilahduttavan tasapainoinen alkoholisuus (13,5%) puskee hieman läpi, tuoden kitalakeen ja nieluun aavistuksen lämmön tunnetta.

Jo toisen kerran onnistuu Enoteca de Belémin tarjoilija valitsemaan viinin nappiinmakumieltymysteni kanssa, varsin mainio suoritus! Carrafouchas Tinto on mitä mainioin tuhti tuttavuus, josta on vaikea kuvitella sen olevan talon ensimmäinen oma pullote – kokonaisuus on varsin balanssissa, alkoholi on korkean oloisesta uutoksesta huolimatta varsin kohtuullinen, eikä viiniä olla yritetty tammettaa tukkoon. Lähin mielikuvani on voimakas, mutta jo hieman kehittynyt Toron tai Ribera del Dueron vain vähän tamminen (=Crianza) Tempranillo, portugalilaisella twistillä.

Pelkästään neljä euroa viinilasillisesta Enoteca de Belémissä tuntui enemmän kuin kohtuulliselta, mutta näköjään tätä kyseistä viiniä saa nettikaupoista halvimmillaan reiluun viiteen euroon pullo, mikä tuntuu käsittämättömän edulliselta viinin laatuun nähden! Kaikin puolin mainio esitys VR-tason viiniksi, lämpimät suositteluni!

Lyhyesti: Massiivinen, mutta varsin tasapainoinen ja miellyttävästi kehittynyt väkivaltaviini. Yksi lasillinen hulahtaa helposti nauttiessa, mutta useamman voi kuvitella kaipaavan jotain tukevaa purtavaa kylkeensä.

Arvio: Erinomainen – viini ei ole missään nimessä erityisen elegantti tai perinteisen tyylikäs esitys, mutta kokonaisuus on vastaansanomattoman tasapainoinen ja ihastuttavalla tavalla jo hieman kehittynyt, minkä lisäksi viinin intensiivisen voimakas makumaailma vetää huomion puoleensa hetkessä. Todella mallikas esitys halvan pään punaviiniksi!

Hinnan (4,00e) ja laadun suhde: Enoteca de Belémissä 12 cl viinilasillisen hinnassa ei ollut mitään järkeä. Hyvä jos tällä hinnalla saa Suomessa edes juomakelpoista viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti