Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.7.13

Pato Rebel 2010

Pato Rebel 2010
  • Valmistaja: Luis Pato
  • Tyyppi: Punaviini, VR Beiras
  • Maa: Portugali
  • Alue: Beiras, Bairrada
  • Rypäleet: Baga (90%), Touriga Nacional (9%), Bical (1%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 4,90e / 12 cl (Toukokuu 2013, Chafariz do Vinho, Lissabon)
    10,00e (Luis Pato)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Portugalin reissumme ensimmäisenä iltana päätimme vielä tarkastaa hieman paikallista viinibaaritarjontaa ravintolaillallisen jälkeen. Pienen tabletinselausrumban jälkeen päädyimme hotellistamme pienen etäisyyden päässä sijainneeseen, vanhaan akveduktirakennukseen rakennettuun Chafariz do Vinhoon. Viinibaarin tarjonta oli varsin mielenkiintoinen, sillä laseittain myytävien viinien lisäksi baariin metsästetään huutokaupoista "löytöjä", eli portugalilaisten viinien vanhoja vuosikertoja 1960-80-luvuilta. Näistä pulloista baari ei pystynyt antamaan mitään takuuta, sillä he eivät olleet itse kypsyttäneet viiniä – listassa todettiin viinien tilaamisen olevan "asiakkaan vastuulla – mutta pullohintojen pyöriessä luokassa 20-40 euroa tämä oli varsin pienen oloinen murhe! Päätimme tulla myöhemmin reissullamme testaamaan paremmalla ajalla jonkun vanhemman viinin, mitä koskaan ei tapahtunutkaan, sillä pari päivää myöhemmin sairastuin flunssaan, joka vei tehokkaasti niin haju- ja makuaistini kuin kaiken kiinnostuksen viineihin.

Joka tapauksessa, tällä reissulla Chafariz do Vinhoon silmiini osui laseittain myytävistä viineistä Pato Rebel, modernilla ja silmiinpistävällä etiketillä varustettu nuori Baga-viini. Baga on siis lähinnä Bairradan alueella viljelty rypäle, jota pidetään Portugalin vastineena Ranskan Tannatille ja erityisesti Italian Nebbiololle. Tämä pieni, paksukuorinen rypäle tuottaa tyypillisesti karskeja ja maalaisia viinejä, joista löytyy niin korkeata hapokkuutta kuin tuntuvaa tanniinisuutta, minkä vuoksi viinejä yleensä tarvitsee kypsytellä vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Luis Patoa pidetään ymmärtääkseni melko merkittävänä tekijänä Bairradan alueella ja erityisesti Bagan kanssa puuhastelijana. Hänen isänsä oli ensimmäinen DOC-tasoista viiniä tuottanut viinintekijä kun alue sai oman appellaationsa 1970-luvulla ja Luis itse keräsi nimeä ja mainetta valmistamalla ensimmäisen, reilusti kehuja ja arvostusta niittäneen 100% Baga-viininsä 1980-luvulla. Tämän jälkeen hän on ryhtynyt kokeilemaan mm. viinikirvaa edeltäneillä, varttamattomilla viiniköynnöksillä ja yhden viinitarhan viineillä, Bagasta valmistetuilla kuohuviineillä ja Bagan kuorilla punaiseksi värjätyillä valkoviineillä. Nykyisin Luis Pato on myös päättänyt markkinoida viinejään mielummin laademman VR Beiras -appellaation alla.

Pato Rebel on Luis Paton lyhyellä maseraatioajalla valmistettu ja siten erityisesti nuorena juotavaksi tarkoitettu Baga, jota on pehmennetty käyttämällä (ei kylläkään usein kovin pehmeätä) Touriga Nacionalia ja Bicalia (tämä hieman hämmentää, sillä Bical on sekä Touriga Nacionalin synonyymi, että valkoinen rypäle – oletan siis kyseessä olevan valkoinen rypäle.)

Luis Pato on väriltään hyvin paksun viininpunainen sekä reunoille asti lähes täysin läpinäkymätön – varsin tiivistä tavaraa, näen ma.

Ensivaikutelmaltaan viinin tuoksu on täynnä murskattuja, kypsiä metsämarjoja, mutta seasta rupeaa aluksi löytymään kevyttä karhunvatukkaisuutta, sitten oliivista tapenadea, hentoa humuksisuutta, märkiä lehtiä ja kevyttä rautaisuutta. Varsin persoonallinen ja rustiikkinen tuoksu, mikä yllättää viinin melko modernin etiketin jälkeen!

Maultaan viini on tuore, nuorekas, kuiva ja kohtalaisen hapokas. Keskitäyteläistä suutuntumaa elävöittää mielenkiintoinen, mutta myös melko tasapaksu ja suoraviivainen makumaailma, josta löytyy tummaa marjaisuutta, nahkaa ja kevyttä hyvin tumman suklaan karvautta. Viini tuntuu varsin samettiselta kielellä, mutta kohtalainen tanniinisuus tuo kokonaisuuteen kulmikkuutta ja särmää.

Kuiva ja kevyehkö jälkimaku on melko lyhyt. Kielelle jää hillitysti tummaa marjaisuutta ja maamaisuutta. Viinistä jää loppua kohti voimakkaampina tuntuvista tanniineista melko karhea jälkivaikutelma.

Pato Rebel on melko persoonallinen tapaus: ainakin se on juuri sellainen, mitä se lupaa, eli nuorena juotava Baga, mutta varsinaiseksi kesäpunkuksi tästä viinistä ei ole, sen etiketin väittämistä huolimatta. Viinissä on selkeästi Bagan maalaista mielenkiintoa, mutta kokonaisuus jää vähän vaisuksi ja viinistä jää melko yllätyksetön perus-ok kuva – toisaalta viinissä on jännitystä ja mielenkiintoa, mutta toisaalta viini tuntuu vain varjolta siitä, mitä kunnon Baga voisi olla. Viini on kohtalaisen omaperäisestä makumaailmastaan huolimatta kuitenkin sliipatun oloinen ja suuremmille massoille suunnattu. Vaikkei viini suuria tunteita onnistu herättämään, onnistuu se luomaan mielenkiintoa koskien Luis Paton kovemman kaliiperin Baga-viinejä kohtaan. Kenties niihin pääsee tutustumaan joskus tulevaisuudessa!

Lyhyesti: Ärjyluontoisesta Baga-rypäleestä valmistettu, luonteikas ja hieman maalaishenkinen mutta samalla varsin turvallinen ja siistityn oloinen perustason punaviini.

Arvio: Miellyttävä – vaikka viini on melko tasapaksu ja turvallinen, on sen aromimaailmassa sen verran luonteikkuutta, että kokonaisuus onnistuu pitämään mielenkiintoa yllä viinilasillisen verran.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti